باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان - شیوع ویروس کرونا، بسیاری از مشاغل سنتی را تحت تاثیر قرار داد و به سبب عواملی همانند تعطیلیهای پی در پی و محدودیت حضور مردم در بازار، خساراتی را به صاحبان این مشاغل وارد کرد.
این زیان و اجبار بسیاری از صاحبان کسب و کار را که تا پیش از شیوع کرونا حضور در فضای مجازی را ضروری نمیدانستند بر آن داشت تا از بستر اینترنت و شبکههای اجتماعی برای فروش محصولات خود بهره ببرند.
از زمان شیوع ویروس کرونا کسبوکارهای مجازی رونق یافته و ایجاد شغل بر بستر فضای مجازی به دلایلی همانند افزایش فرصتهای شغلی، گستردگی فروش محصولات، سرمایه کم و درآمد بالای آن نسبت به مشاغل سنتی به خصوص در اصفهان در حال گسترش است. اصفهان، اکنون در تعداد مجوزهای صادره برای صاحبان مشاغل مجازی، رتبه دوم کشور را دارد.
البته با وجود مزایای کسب و کارهای مجازی نسبت به مشاغل سنتی، نباید از برخی چالشها و آسیبهای اقتصادی کسبوکارهای اینترنتی همانند کلاهبرداریها، تسهیل فروش اجناس تقلبی و غیرمجاز، چند هویتی و گمنامی برخی کالاها و خدمات غافل شد. دامهایی که راه نجات از آنها آگاهسازی مردم است.
سرمایه کم و درآمد بالا، ویژگی مشاغل مجازی
یکی از صاحبان کسب و کارهای مجازی در گفتگو با خبرنگار ما در خصوص مزایای کسب و کارهای مجازی، گفت: یکی از مهمترین مزایای کسب و کارهای مجازی سرعت بالای راهاندازی کسب و کار و انعطاف پذیری آن در فضای اینترنتی نسبت به فضای فیزیکی است.
او میگوید: شخص میتواند پس از ارائه و بررسی ایده، فقط با داشتن ابزار هوشمند و اتصال به اینترنت، کسب و کار مجازی خود را شروع کند، همانطور که اکنون و به ویژه پس از شیوع کرونا کسب و کارهای فراوانی در منزل با عنوان مشاغل خانگی راه اندازی شده و حتی با ایجاد فرصت شغلی برای افراد دیگر، گسترش هم پیدا کرده است.
شهروند دیگری که صاحب کسب و کار مجازی، گفت: از مزایای کسب و کارهای مجازی میتوان به ارتباط با مخاطبان بدون محدودیت مکانی و زمانی، تسهیل فروش محصولات، سرمایه اولیه کم و درآمد بالا و فروش مستقل اشاره کرد.
او میگوید: مشاغل مجازی بسیار به صرفهتر از مشاغل سنتی است؛ اما این نوع کسب و کارها معایبی همچون کلاهبرداری، تسهیل فروش اجناس تقلبی و غیرمجاز را هم دارد؛ زیرا بیشتر مردم یا خریداران از هویت عرضهکنندگان کالا و خدمات در اینترنت و فضای مجازی بی اطلاع هستند.
اصفهان، پیشتاز در کسبوکارهای مجازی
اسماعیل نادری معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: در زمینه کسبوکارهای مجازی پارسال ۹۲ فقره پروانه در استان صادر شد؛ اما در ۶ ماه اول امسال ۵۹ مجوز صادر شد و بر همین اساس، اصفهان رتبه دوم کشور را در زمینه کسبوکارهای مجازی دارد.
او، شکلگیری صنایع سبز و دانشبنیان و ایجاد فروشگاههای مجازی را از راهکارهای توسعه کسب و کارهای اینترنتی میداند و معتقد است واحدهای مجازی فعال در استان نیازمند حمایت هستند.
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان معتقد است: در امر تسهیل صدور مجوزها برای کسب و کارهای مجازی گامهای مثبتی برداشته شده است.
رشد ۱۰۸ درصدی کلاهبرداریهای اینترنتی
سرهنگ سیدمصطفی مرتضوی رئیس پلیس فضای تولید و تبادل فرماندهی انتظامی استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما، گفت: کلاهبرداریهای اینترنتی نسبت به پارسال ۱۰۸ درصد افزایش یافته و ۷۵ درصد از جرائم از شبکههای اجتماعی نشأت گرفته است.
به گفته او، در شبکههای اجتماعی به ویژه اینستاگرام، معضل چند هویتی و گمنامی وجود دارد و فروشگاههای اینترنتی زیاد در فضای مجازی به صورت جعلی و بدون ساز و کارهای امن شکل گرفته است.
رئیس پلیس فتای استان اصفهان میگوید: مردم تمایل زیادی به خرید از فروشگاههای مجازی دارند؛ در صورتیکه باید دقت کنند که شبکههای اجتماعی، محل خرید و فروش، نیست؛ بلکه در بستر سایتهای تخصصی کسب و کار است.
به گفته سرهنگ مرتضوی، کلاهبرداران با تبلیغ نرمافزارهای جعلی در شبکههای اجتماعی افراد را به دانلود و خرید ترغیب، مبالغی را مطالبه و کاربران را به درگاههای جعلی هدایت میکنند که این موضوع موجب کلاهبرداری و برداشتهای غیرمجاز از حساب کاربران میشود.
هویت سنجی، اصل اساسی در خرید اینترنتی
او معتقد است: در فروشگاههای مجازی، نرمافزارهای متنوع در دستهبندیهای مختلف عرضه میشوند که یکی از شگردهای کلاهبرداران، ساخت نرمافزارهای مخرب و سوء استفادههای مالی و حیثیتی از کاربرانی است که اطلاعات چندانی در این خصوص ندارند.
رئیس پلیس فتای استان اصفهان میگوید: بستر دوم عوامل افزایشی جرم، سایتهای تبلیغاتی است که شهروند بدون توجه به هویتسنجی، ارزیابی اصالت، رؤیت کالا و اطمینان ازوجود کالا، به آن اعتماد و اقدام به خرید میکند.
به گفته سرهنگ مرتضوی نماد اعتماد الکترونیک که کمککننده بررسی هویت است، وجود درگاه پرداخت و اعلام نشانی، مکان، شماره تلفن ثابت و ... از جمله عواملی هستند که در فروشگاههای مجازی قانونی، درج شده .
او معتقد است: شهروندان باید دقت کافی داشته باشند تا در صورت تطبیق هویت در نوار ابزار با نماد اعتماد الکترونیک و مشاهده اطلاعات متناقض به جعلیبودن پایگاه اینترنتی پی ببرند.
اشتغال و کارآفرینی در فضای مجازی بسیار سادهتر از راه اندازی کسب و کار در فضای سنتی و مرسوم است؛ کرونا باشد یا نباشد زندگی در بستر فناوریهای نوین شکل گرفته و به سرعت مشاغل سنتی جای خود را به کسب و کارهای مجازی و جدید میدهند؛ در این بین باید توجه داشت چالش فعلی حضور در این فضا افتادن در دام کلاهبرداریهای اینترنتی است. معضلی که با آگاهسازی مردم، فرهنگسازی و بهبود زیرساختها میتوان آن را رفع و برای رونق اقتصادی اقدام کرد.
گزارش از نرجس برهانی
انتهای پیام/