باشگاه خبرنگاران جوان ساری-عبدالرحمن زاغی توصیههای فنی تغذیه درختان میوه از برداشت محصول تا تثبیت میوهچه در باغات را اعلام کرد و گفت: بیشترین مقدار عناصر که پس از برداشت میوه مرکبات و هلو و شلیل از بافتهای درختان میوه خارج میشوند، نیتروژن و پتاسیم است.
نقش نیتروژن ذخیره در رشد سرشاخههای بهاره، گلدهی، کیفیت گلها و تشکیل میوه و نقش پتاسیم در تحمل به تنشهای زنده و غیرزنده است و محلولپاشی این عناصر پس از برداشت میوه از اهمیت زیادی برخوردار است.
به گفته زاغی فسفر در انتقال انرژی، تنظیم خروج قندهای سه کربنی از کلروپلاست، کارایی فتوسنتز، انتقال قندها و ذخیره آنها و نیز تقویت سیستم دفاعی درختان به ویژه همراه با پتاسیم نقش دار و مصرف آن همراه با نیتروژن و پتاسیم توصیه میشود.
محلول پاشی اوره با غلظت ۴ تا ۶ در هزار و منوپتاسیم فسفات با غلظت ۴ تا ۵ در هزار با ترکیبات مناسب کودهای دیگر حاوی فسفر و پتاسیم مانند ترکیبات نیترات پتاسیم و اسید فسفریک با غلظت مناسب به همراه مویان محلول پاشی با غلظت حداکثر نیم در هزار پس از برداشت میوه برای همه باغها به ویژه پس از یک سال آوری با رعایت استانداردهای محلول پاشی توصیه میشود.
به گفته زاغی برای درختان مرکبات در زمان رشد سرشاخههای بهاره و قبل از گلدهی، محلول پاشی نیترات کلسیم یا کربوکسیلات کلسیم، منو پتاسیم فسفات، اسیدهای آمینه، اوره و اسید بوریک هرکدام با غلظت یک در هزار همراه با مویان و محلول پاشی مناسب با غلظت نیم در هزار برای درختان مرکبات با رعایت استانداردهای محلول پاشی به ویژه فشار لانس پایین و پودر شدن کامل به صورت مه پاشی و نیز شرایط خاکی و اقلیمی مناسب توصیه میشود.
برای درختان سیاه ریشه هلو و شلیل، محلول پاشی نیتروژن (اوره با غلظت ۲۰ تا ۳۰ در هزار) روی (سولفات با غلظت ۵ در هزار) و بور (اسید بوریک با غلظت ۵ در هزار) در اواخر پاییز از زمان زرد شدن حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد برگها توصیه میشود.
به گفته زاغی برای کاهش مصرف نهاده ها، افزایش عملکرد، بهبود کیفیت و پایداری تولید، شروع کودهی ریشهای همزمان با شروع فصل رشد و سرشاخههای بهاره توصیه میشود.
مدیریت زمانی مصرف نیتروژن (اوره به عنوان مهمترین منبع تامین نیتروژن) برای مناطق شمالی کشور حدود ۱۰ درصد نیاز سالانه درختان در فروردین ماه، ۳۰ درصد در اردیبهشت و خرداد، ۲۰ درصد در تیرماه و ۱۰ درصد در مردادماه است.
به گفته زاغی به علت عدم تحرک یا تحرک کم عناصر کلسیم، بور و گوگرد در آوندهای آبکش درختان مرکبات، کمبود آشکار و پنهان این عناصر در باغهای مرکبات به ویژه در سالهای با ساعات آفتابی کم در فروردین، اردیبهشت و خردادماه در سرشاخهها و میوه چهها شایع است، لذا مدیریت مناسب کف باغ و محلول پاشی ترکیبات مناسب حاوی این عناصر در مرحله اول رشد میوه توصیه میشود.
انتهای پیام/س