مرحوم محمد قریب از آن دست شخصیت‌های بی‌نظیر و ماندگار تاریخ پزشکی معاصر است، پزشکی که پایه‌گذار طب اطفال در ایران بود.

باشگاه خبرنگاران جوان ـ بسیاری از پیشرفت‌ها و خدمات پزشکی که در حوزه اطفال نصیب حال کودکان امروز برای حفظ سلامتی و ادامه زندگی می‌شود، حاصل تلاش‌ها و زحمات و جوانمردی‌های این پزشک نامدار ایرانی است. بهمن ماه سالگرد درگذشت دکتر «محمد قریب» است. به همین بهانه در این بخش نگاه کوتاهی به زندگینامه او و تاریخچه راه‌اندازی بیمارستان طبی کودکان در خیابان دکتر محمد قریب، جنب بیمارستان امام خمینی (ره) داریم.

میرزا «علی‌اصغر قریب» ۱۴ تیر سال ۱۲۸۸ صاحب پسری به نام «محمد» می‌شود. میرزا علی‌اصغر خان از خاندان قریب روستای گرکان از توابع شهرستان آشتیان بود که همراه عیال راه پایتخت را در پیش می‌گیرند و در محله عودلاجان، کوچه میرزا محمود وزیر ساکن می‌شوند. پدر دکتر قریب در سرچشمه، دکان بنکداری و رزازی داشت و مرد روشنفکری بود. او در روزگاری که از نظر فرهنگی میان مدرسه و مکتب رفتن چالش بود و خیلی‌ها مدرسه را جایی برای اشاعه کفر و بی‌دینی می‌دانستند بچه‌هایش را به مدرسه می‌فرستاد و با این تفکر حسابی مخالف بود.

پدر طب اطفال ایران کیست؟

کارنامه افتخارات

دریافت نشان لژیون دونور از سوی سفیر فرانسه در سال ۱۳۳۱، عضویت در هیئت‌مدیره انجمن بین‌المللی بیماری‌های کودکان، عضو انجمن جهانی طب اطفال، دریافت نشان درجه اول در کنگره‌های مختلف بین‌المللی و چندین مجمع علمی بین‌المللی از مهم‌ترین افتخارات این پزشک نامدار عصر حاضر است.

دوران مدرسه و دانشگاه

او بعد از گذراندن این دوره‌ها و کسب رتبه اول دارالمعلمان اتفاقی از طریق یکی از دوستانش «مهدی بازرگان» در آزمون اعزام محصل به فرنگ، پذیرفته و جزو یکی از آن ۱۱۰ نفر می‌شود. سال ۱۳۰۶ به شرط اینکه طی ۲ سال اول با خرج خودش در فرانسه درس طب بخواند و اگر نمرات قابل قبول داشت مشمول بورس شود، راهی دانشکده‌ای پزشکی در کشور فرانسه می‌شود. دکتر قریب بعد از ۲ سال با دریافت کلی تقدیرنامه از سوی استادان این دانشکده از سوی ایران بورسیه می‌گیرد و به پاریس می‌رود. عشق به وطن و خدمت به هموطنان همیشه از دغدغه‌های ذهنی این پزشک فرهیخته بود و به همین دلیل سال ۱۳۱۷ به ایران باز می‌گردد.

خدمات پزشکی

نام دکتر قریب در آسمان پزشکی با اطفال گره خورده است. اما این پزشک جوانمرد ایرانی علاوه بر اطفال برای جامعه پزشکی و پیشرفت علم خدمات و اقدامات ارزنده‌ای از خود به یادگار گذاشته است. این روز‌ها بسیاری از کار‌ها در حوزه فرآورده‌های خونی شاید بسیار پیش پا افتاده است. درحالی که نخستین تعویض خون در ایران توسط او انجام شد. همچنین او از بنیانگذاران انتقال خون در ایران هم بود. بنیانگذاری و تأسیس نخستین بیمارستان تخصصی کودکان یعنی مرکز طبی کودکان همراه با دکتر اهری و پایه‌گذاری انجمن پزشکان کودکان ایران از خدمات دکتر قریب به جامعه بود که از آثار ارزنده آن تا امروز همه بهره‌مند هستند.

پرواز به آسمان ابدیت

دکتر سال ۱۳۵۱ دچار دفع خون از دستگاه اداری شد که بعد‌ها این بیماری را پزشکان سرطان مثانه تشخیص دادند و متأسفانه اقدامات درمانی در ایران و امریکا چندان اثرگذار نبود و پدر طب اطفال ایران سه‌شنبه اول بهمن سال ۱۳۵۳ در همان بیمارستانی که بانی ساخت آن بود به آسمان ابدیت پرواز کرد.

پدر طب اطفال ایران کیست؟

روزشمار ساخت بیمارستان فوق‌تخصصی کودکان

سال ۱۳۳۷ دکتر فرهاد همراه با مرحوم دکتر محمد قریب برای شرکت در نهمین کنگره بین‌المللی بیماری‌های کودکان راهی شهر مونترال کانادا می‌شوند که پس از بازدید بیمارستان‌ها و مراکز علمی ویژه کودکان شهر مونترال و تورنتو ایده راه‌اندازی یک بیمارستان تخصصی ویژه اطفال در ذهن این دو پزشک شکل می‌گیرد.

فروردین سال ۱۳۴۰

در گام نخست دکتر قریب برای جلب حمایت‌های نیکوکارانه فعالیت‌هایش را شروع می‌کند. دکتر قریب و دکتر فرهاد برای شکل‌گیری این نهاد‌های خیریه ودریافت کمک نقش مهمی داشتند. البته، چون برای تجهیز و راه‌اندازی بیمارستان اعتبار مالی بیشتری نیاز بود با پیگیری‌ها و تلاش‌های این پزشکان سازمان‌های ملی و دولتی هم پای کارآمدند و عملیات ساخت بیمارستان تخصصی کودکان در برنامه سوم دولت گنجانده و مسئولیت ساخت اجرای آن هم برعهده دولت گذاشته شد.

سال ۱۳۴۰

در دی ماه همین سال با الگوبرداری از نقشه بیمارستان‌های کـــودکان امریکا و سوئیس، نقشه نخستین بیمارستان طبی کودکان طراحی شد.

سال ۱۳۴۶

۲۸ اسفند ماه همین سال همزمان با عید سعید غدیر خم درمانگاه فیزیوتراپی و دندانپزشکی این بیمارستان هم راه‌اندازی شد.

سال ۱۳۴۷

اردیبهشت ماه بخش درمانگاه بهداشت کودکان و شهریور ماه درمانگاه بیماری‌های کودکان و بخش یک بستری بیماران آماده شد و در نهایت چهارشنبه دهم آبان ماه بیمارستان رسماً افتتاح شد.

منبع : همشهری

انتهای پیام/

برچسب ها: طب اطفال ، پزشک
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
پیمان
۰۸:۳۱ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
شخصیت برجسته ای بودن . من سریال روزگار قریب را که زندگی ایشان از کودکی تا لحظه فوت را روایت می کرد دوبار دیدم واقعا سریال خوش ساختیه با بازیگرهای درجه یک . حتما پیشنهاد می کنم ببینید
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۲۱:۰۴ ۰۶ بهمن ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
پدر طب ایران اسلامی عزیزمان از قدیم الایام تا کنون و تا روز قیامت حکیم دانشمند فرهیخته نابغه نخبه فیلسوف بی ادعای مردمی خردمند بصیر شیخ الرئیس ابوعلی سینا بوده و هست و خواهد بود مابقی طبیبان فرهیخته نخبه خوبان علوم پزشکی معاصر همگی از شاگردان پدر طب ایران اسلامی عزیزمان شیخ الرئیس حکیم ابوعلی سینا بزرگ مرد تاریخ بشریت محسوب می شوند . والسلام و صلوات التماس دعا . و خلاص .
Iran (Islamic Republic of)
.
۱۲:۰۷ ۱۰ بهمن ۱۴۰۰
اوی سینا خود شاگرد ارسطو افلاطون و سقراط و...بوده پس قدمت طب به قبل از اوی سینا میرسه
آخرین اخبار