باشگاه خبرنگاران جوان - علی نقوی گفت: اگر پالایشگاهها خوراک خود را طبق مکانیزم بورس انرژی خریداری کنند و سپس فرآورده خود را صادر کنند یا به دولت بفروشند، ضمن افزایش شفافیت مالی در میان پالایشگاهها و وزارت نفت، ظرفیتهای بسیار زیادی برای استفاده از ابزارهای مالی در اثر این گردش مالی شفاف نیز به وجود میآید. همچنین اعمال تخفیف ۲ درصدی، سبب افزایش سودآوری پالایشگاهها و ایجاد انگیزه و جذابیت برای سرمایهگذاری بخش خصوصی در طرحهای جدید خواهدشد.
بیشتر بخوانید
به گفته مدیرعامل بورس انرژی ایران، یکی از ظرفیتهایی که در قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، قانون خروج غیر تورمی و قانون برنامه ششم توسعه برای پالایشگاهها وجود دارد این است که اگر خوراک خود را از طریق بورس خریداری کنند، وزارت نفت به آنان ۲ درصد تخفیف خواهد داد.
از ابتدای سال ۱۳۹۷ تا ۳۰ آذرماه سال کنونی، یک میلیون و ۱۸۰هزار تن از فراوردههای عرضه شده توسط شرکت ملی نفت ایران به ارزشی بالغ بر ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان معامله شدهاست.
بورس انرژی میزبان انتشار ۴۵هزار میلیارد تومن اوراق سلف نفتی و میعانات گازی بوده که حدود ۱۹هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن توسط شرکت ملی نفت و ۲۲هزار میلیارد تومان آن توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و مابقی توسط سایر شرکتها منتشر شده است.
به گفته نقوی، بورس انرژی آماده توسعه همکاریها با شرکت ملی نفت ایران به منظور استفاده از ابزارهای مختلف مالی همچون سلف موازی، و سایر ابزارهای تامین مالی است و این آمادگی را دارد در خصوص معاملات سواپ و ترانزیت نیز با مجموعه وزارت نفت همکاری کند.
با راهاندازی این ابزار شرکتهای تامین سرمایه نیز میتوانند صندوقهای کالایی بر روی دارایی پایههایی مانند نفت خام و میعانات گازی راهاندازی و فرصتهای سرمایهگذاری تازهای را در اختیار مردم قرار دهند.
در صورت بازنگری در برخی شروط تهاتر نفت خام و قرادادهای نفتی، امکان انتشار اوراق و تامین مالی در این چارجوبها نیز فراهم میشود.
انتهای پیام/