برای اصلاح وضع موجود، دولت به دنبال حذف یارانه بنزین نیست، اما یک راه برای برخورداری دهک‌های ضعیف جامعه از یارانه بنزین وجود دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان - تمام کارت‌های بانکی سرپرست خانوار امکان اتصال به سامانه شاپرک دارند که مشخص می‌کند چقدر اعتبار بنزین دارد. مازاد بر اعتبار موجود با نرخ ۳ هزار تومان محاسبه خواهد شد. این شیوه بازتوزیع یارانه، به نفع اقشاری است که مصرف کمتری داشته باشند.

روزنامه ایران ۲۳ دی درباره روند طرح یارانه بنزین گزارش می‌دهد: روند کنونی توزیع یارانه بنزین چنین است: «در ایران حدود ۲۴ میلیون کارت سوخت خودرو شخصی و موتورسیکلت وجود دارد. ماهانه به کارت سوخت این وسایل نقلیه شخصی، سهمیه بنزین یارانه‌ای (۱۵۰۰ تومان برای هر لیتر) واریز می‌شود. سهمیه کارت سوخت خودرو سواری شخصی ماهانه ۶۰ لیتر و موتورسیکلت نیز ۲۵ لیتر است.


بیشتربخوانید


روزانه حدود ۴۵ میلیون لیتر بنزین یارانه‌ای توزیع می‌شود و کل مصرف روزانه بنزین کشور نیز تقریباً دو برابر این رقم است؛ یعنی حدود ۴۰ الی ۴۵ میلیون لیتر در روز بنزین با نرخ ۳ هزار تومانی مصرف می‌شود. اما از ۷۶ میلیون نفر یارانه بگیر در ایران که حدود ۲۴ میلیون خانواده می‌شوند، فقط حدود ۵۲ درصد آن‌ها خودرو دارند و تقریباً نیمی از جمعیت کشور که اتفاقاً قشر کم درآمد جامعه هستند، از یارانه بهره‌اند.»

براساس این تعریف ساده، توزیع یارانه‌ها به شکل کنونی بیشتر به نفع ثروتمندانی است که در حال حاضر حتی مشمول یارانه نقدی نمی‌شوند. طرح بازتوزیع یارانه بنزین برای اصلاح این شرایط طراحی شده و به اعتقاد طراحان آن، ادامه شرایط فعلی به نفع مرفهان است؛ اما اگر قرار باشد بنزین یارانه‌ای باشد، حداقل باید این یارانه بین تمام ایرانی‌ها به یک نسبت توزیع شود تا همه از آن برخوردار باشند. اگر خانواده‌ای خودرو یا موتورسیکلت دارد، این سهمیه را استفاده کند و اگر هم ندارد، بتواند سهمیه در نظر گرفته شده را بفروشد و از اعتبار یارانه بنزین در جهت افزایش سطح رفاه خود بهره ببرد.

سهمیه در هر ماه؛ هر نفر ۱۵ یا ۲۰ لیتر؟

برای اصلاح وضع موجود، دولت به دنبال حذف یارانه بنزین نیست؛ اما همان طور که اشاره شد یک راه هنوز برای برخورداری دهک‌های ضعیف جامعه از یارانه بنزین وجود دارد و آن هم بازتوزیع یارانه به هر فرد به جای کارت سوخت است.

در طرح جدید، پیشنهاد وزارت اقتصاد هر نفر ۲۰ لیتر در هر ماه است؛ اما برخی از مسئولان از جمله وزیر نفت ۱۵ لیتر در هر ماه را عنوان کرده‌اند که منطق آن، جلوگیری از کسری بودجه است. چراکه اگر ۱۵ لیتر به هر فرد تخصیص داده شود، عملاً کسری بودجه‌ای از این محل به کشور تحمیل نمی‌شود؛ اما با سهمیه ۲۰ لیتری عملاً دولت حدود ۷ هزار تا ۸ هزار میلیارد تومان در سال باید یارانه جدید توزیع کند و این یارانه، مجموع هزینه‌های دولت را بالا می‌برد.

با این حال احتمال اجرای آزمایشی این طرح براساس مختصات هر نفر ۲۰ لیتر وجود دارد. از نظر طراحان، منفعت هر نفر ۲۰ لیتر این است که تعداد کسانی که متضرر می‌شوند کمتر خواهد بود. به این ترتیب که در طرح ۲۰ لیتر هر نفر، حدود ۶۰ میلیون نفر منتفع می‌شوند؛ برای ۸ میلیون نفر تفاوتی ایجاد نمی‌کند و حدود ۱۱ میلیون نفر با کاهش سهمیه متضرر می‌شوند. بر این اساس، اگر طرح به درستی به جامعه ارائه شود متضرر شدن ۱۱ میلیون نفر در یک جمعیت ۸۰ میلیون نفری توجیه پذیر است. با توجه به اینکه اکنون در طرح تخصیص یارانه بر مبنای کارت سوخت، نیمی از جمعیت یارانه بگیر کشور متضرر هستند.

برآورد‌های اولیه و مطالعاتی نشان می‌دهد، اما با در نظر گرفتن ۱۵ لیتر برای هر نفر، بیش از ۴۰ میلیون نفر منتفع و فقط چند میلیون (اندک) خواهیم داشت. در همین حال برای ۱۲ میلیون نفر تفاوتی ایجاد نمی‌شود. این تعریف متضرران و منتفعان بر مبنای بعد خانوار تعریف می‌شود. به این ترتیب که علاوه بر خانواده‌هایی که خودرو و موتورسیکلت ندارند، خانواده‌هایی نیز هستند که ۵ نفر و بیشتر هستند و از این طرح بهره‌مند خواهند شد. خانواده‌های ۴ نفره نیز که یک خودرو دارند، جزو افرادی هستند که با این طرح جدید تفاوتی در سهمیه بنزین آن‌ها ایجاد نخواهد شد.

به گفته طراحان، ایده سقف ۶۰ لیتر برای هر خانواده نیز اگرچه از سوی برخی از مسئولان مطرح شده،، اما هنوز تأیید نشده است؛ چراکه این ایده علاوه بر بار مالی برای کشور، مخالف عدالت اجتماعی و همین طور سیاست‌های تشویقی فرزندآوری است. به این ترتیب متضرران طرح جدید، خانواده‌هایی با بعد کمتر از ۳ نفر خواهند بود.

کارت سوخت باقی می‌ماند

کارت سوخت از سال ۱۳۸۶ وارد روند سوختگیری کشور شد؛ تا سال ۱۳۹۴ بنزین دو نرخی بود و با کارت سوخت بنزین سهمیه‌ای مصرف می‌شد، اما در سال ۱۳۹۴ با تک نرخی شدن بنزین در نرخ یک هزار تومان برای هر لیتر، عملاً کارت سوخت بی استفاده و کنار گذاشته شد. از سال ۱۳۹۷ با اوج گیری مصرف داخلی و همچنین شدت گرفتن قاچاق سوخت، دوباره موضوع سهمیه‌بندی و استفاده از کارت سوخت مطرح شد. در نهایت در آبان ۱۳۹۸ با سهمیه‌بندی بنزین در دو نرخ ۱۵۰۰ تومان یارانه‌ای و ۳ هزار تومان آزاد، استفاده از کارت سوخت بار دیگر جدی شد.

در همان زمان نیز ایده تخصیص یارانه بنزین به هر کدملی به جای کارت سوخت و فراهم کردن امکان مبادله این سهمیه مطرح بود، که البته مورد استقبال قرار نگرفت. برای طرح جدید، طراحان می‌گویند که بازهم کارت سوخت حذف نمی‌شود و هر خودرو باید با کارت سوخت اقدام به سوختگیری کند. در همین حال، برای مدیریت و جلوگیری از قاچاق سوخت، محدودیت‌ها در جایگاه‌های مرزی تداوم خواهد داشت.

مسأله دیگر، ذخیره سهمیه فعلی در کارت‌های سوخت است. به این ترتیب که اگر طرح پایلوت در جزیره کیش و قشم موفقیت آمیز باشد و بخواهد به طور ملی اجرایی شود، سهمیه‌های فعلی کارت‌های سوخت نمی‌سوزد و مطابق با تعاریفی که برای ذخیره سهمیه وجود دارد، قابل استفاده خواهد بود. در همین حال، اعتباری که به ازای هر کد ملی تخصیص داده خواهد شد نیز تا یک سقف حجمی و زمانی قابل ذخیره است.

اگر این اعتبار در کارت بانکی سرپرست خانوار مصرف یا مبادله نشود، عواید نقدی آن به حساب سرپرست خانوار واریز خواهد شد و اعتبار حذف می‌شود. به این خاطر که در نظم عرضه بنزین اختلال ایجاد نشود. البته در مرحله آزمایشی طرح، اصلاحات لازم، اجتماع پذیری و قابلیت تعمیم آن به کل کشور بررسی خواهد شد.

سقف قیمت ۳ هزار تومان است

در طرح جدید بازتوزیع یارانه بنزین، اگرچه امکان مبادله سهمیه وجود دارد، اما سقف قیمت برای تبادل هر لیتر بنزین همان ۳ هزار تومان است. در مرحله آزمایشی دو نرخ ملاک معاملات است؛ نرخ اول که همان نرخ یارانه‌ای است و مصرف کننده اعتبار بنزینی در این نرخ بنزین مصرف می‌کند و نرخ دوم که ۳ هزار تومان است و کسانی که سهمیه بنزین را مصرف نمی‌کنند می‌توانند در این نرخ سهمیه خود را بفروشند. به این ترتیب برای خانواری که بنزین مصرف نکنند درآمدزایی خواهد شد.

البته در صورت تکمیل طرح و تعمیم آن به کل ایران، ممکن است که در بازار تعریف شده برای معاملات سهمیه، قیمت به صورت متغیر بین دو نرخ ۱۵۰۰ تومان تا ۳ هزار تومان تعیین شود. به این صورت که زمانی که عرضه بیشتر است، قیمت‌ها کمتر از ۳ هزار تومان خواهد شد، اما فعلاً قیمت ثابت است و همان دو نرخ ۱۵۰۰ تومان و ۳ هزار تومان است.

بازار معاملات اعتبار بنزینی نیز چنین است که سهمیه بنزین روی کارت بانکی سرپرست خانوار لحاظ خواهد شد. برای خرید اعتبار و سهمیه بنزین، یک اپلیکیشن بسیار ساده که از طرق مختلف قابل دسترسی است - مثل خرید شارژ تلفن همراه- مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اعتبار مورد نیاز روی کارت بانکی مصرف کننده شارژ می‌شود. این اعتبار روی تمام کارت‌های بانکی سرپرست خانوار موجود است و هر کدام از کارت‌های سرپرست خانوار اعتبار بنزینی را در اختیار مصرف کننده یا مصرف کنندگان می‌گذارد.

به عبارت دیگر، تمام کارت‌های بانکی سرپرست خانوار امکان اتصال به سامانه شاپرک دارند و مشخص می‌کند که چقدر اعتبار بنزین دارد. مازاد بر اعتبار موجود با نرخ ۳ هزار تومان محاسبه خواهد شد. این شیوه بازتوزیع یارانه، به نفع اقشاری است که مصرف کمتری داشته باشند. البته این مسأله مطرح می‌شود که حتی با در نظر گرفتن ۲۰ لیتر برای هر نفر تنها ۶۰ هزار تومان از محل فروش سهمیه بنزین به دست هر فرد خواهد رسید و عدد قابل توجهی نخواهد بود، اما باید در نظر داشت که این یارانه بنزین به سایر یارانه‌های معیشتی اضافه می‌شود و کمکی است برای اقشاری که به هر دلیلی دسترسی به حداقل مایحتاج زندگی ندارند.

زمینه‌ای برای هدفمند کردن سایر یارانه‌ها

دولت در نظر دارد در صورت موفق بودن طرح بازتوزیع یارانه بنزین، یارانه سایر کالا‌ها را نیز به همین شیوه هدفمند کند. به این ترتیب، این طرح بنزینی اگر موفق باشد، زمینه هدفمند کردن کل یارانه‌ها خواهد بود. در حال حاضر، بحث اصلاح تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، یارانه کالا‌هایی مانند روغن، برنج و گندم مطرح است که یارانه روی این کالا‌ها تخصیص داده می‌شود، اما این یارانه به مصرف کننده نهایی اصابت نمی‌کند. مشکلات، فساد و رانت در زنجیره توزیع این یارانه‌ها بیش از فواید آن است.

در صورت موفقیت طرح بازتوزیع یارانه بنزین، دولت با در نظر گرفتن نیاز‌های هر فرد به مواد مغذی، اقدام به تخصیص یارانه خوراکی به هر کد ملی خواهد کرد تا در زمان مراجعه هر فرد برای خرید کالا‌هایی مانند مواد پروتئینی از این اعتبار خرید کند. به این ترتیب یارانه تخصیصی بدون شکل‌گیری فساد به دست مصرف کننده نهایی می‌رسد. اکنون سیستم پرداخت الکترونیکی و زیرساخت‌های توانمندی در این زمینه فراهم است که می‌تواند گامی در جهت عدالت اجتماعی در زمینه معیشت باشد. به عقیده کارشناسان، مردم هوشمندی کافی را برای استفاده از یارانه‌ها دارند و می‌دانند که یارانه نقدی را باید در کدام بخش از زندگی خود خرج کنند. تجربه توزیع یارانه ۴۵ هزار تومانی نیز نشان می‌دهد که در شروع طرح، این منابع صرف خرید مایحتاج زندگی و بهبود کیفی تغذیه خانوار شد.

برای بلندمدت، مردم تصمیم می‌گیرند

یارانه بنزین در اصل اختلاف قیمت و هزینه فرصتی است میان قیمت‌های بین‌المللی با آنچه مردم می‌پردازند. در کشور‌های همسایه ایران حداقل قیمت هر لیتر بنزین نیم دلار و میانگین آن تقریباً برابر با ۱۵ هزار تومان است. طراحان بازتوزیع یارانه بنزین می‌گویند که در آینده ممکن است که سقف قیمت مبادله اعتبار بنزین از ۳ هزار تومان نیز عبور کند، اما این مردم هستند که تصمیم می‌گیرند قیمت‌ها در بازار مبادله‌ای براساس سازوکار عرضه و تقاضا چگونه تعیین شود. البته در حال حاضر، دولت سقف ۳ هزار تومان را برای مبادلات اعتبار سهمیه‌ها در نظر گرفته است.

بررسی جزئیات خرید مردم برای پیش‌بینی نیاز‌ها

برنامه طرح آزمایشی بازتوزیع بنزین این است که در همین دوره پایلوت، الگوی مصرف و سرمایه‌گذاری خانوار مورد مطالعه قرار بگیرد تا از آثار و تبعات طرح بررسی شود. به همین منظور میان دولت و بانک مرکزی تفاهم شده که بانک مرکزی داده‌های تراکنش خانوار‌های مختلف را به تیم تحلیلگر طرح منتقل کند تا برای تخمین تحولات ناشی از اجرای این طرح چاره‌اندیشی کنند.

به عبارت دیگر نحوه هزینه کرد یارانه مشخص خواهد شد تا تغییرات الگوی مصرف کلی کالا تعیین شود. برای مثال اگر این یارانه منجر به افزایش مصرف گوشت خواهد شد، دولت باید برای تنظیم بازار گوشت دست به تولید بیشتر یا واردات بزند تا تغییرات قیمت این کالا حداقل شود.

فعلاً طرح آزمایشی در دو جزیره کیش و قشم اجرا می‌شود. بررسی‌ها روی الگوی مصرف حدود ۴۰ هزار نفر در کیش و ۳۰ هزار نفر در قشم انجام خواهد شد.

سهمیه حمل و نقل عمومی باقی می‌ماند

در طرح جدید بازتوزیع بنزین، سهمیه حمل و نقل عمومی باقی خواهد ماند. به عبارت دیگر تاکسی‌ها، وانت بار‌ها و هرگونه وسایل حمل و نقلی که اقدام به جابه‌جایی مسافر و بار کنند، سهمیه‌ای دریافت می‌کنند که در کارت بانکی صاحب خودرو اعمال خواهد شد.

در همین حال، عمده پرمصرف‌های بنزین، اشخاصی هستند که اقدام به مسافربری و حمل بار با خودروی خود می‌کنند. حدود ۴۰۰ هزار نفر در دهک یک و دو و حدود یک میلیون نفر دهک سه و چهار جزو گروه بسیار پرمصرف بنزین هستند که با توجه به حضور آن‌ها در دهک‌های کم درآمد، از جمله متضررین خواهند بود. طراحان طرح بازتوزیع یارانه بنزین می‌گویند که برای جلوگیری از ضرر این بخش، لازم است که اطلاع‌رسانی کافی انجام شود و با عضویت در ساختاری مانند تاکسی‌های اینترنتی، این گروه نیز از قابلیت سهمیه بنزین حمل و نقل عمومی استفاده کنند.

این سازوکار موجب خواهد شد تا افزایش نرخ تورم رخ ندهد؛ ضمن آنکه در بررسی تجربه‌های افزایش قیمت بنزین نیز آمده است که تأثیر افزایش قیمت بنزین بر سایر کالا‌ها اندک و کوتاه مدت است. سهم هزینه حمل و نقل در قیمت نهایی زیر ۱۰ درصد است و اثر تورمی بلندمدت ندارد. اگرچه انتظار ذهنی افراد جامعه متفاوت است.

در نهایت، این طرح بعد از جمع‌بندی نهایی در جزیره کیش و جزیره قشم به صورت آزمایشی اجرا و نتایج بررسی خواهد شد. بعد از رفع مشکلات احتمالی، طرح ملی خواهد شد. یارانه بنزین به جای کارت سوخت به کد ملی تخصیص می‌یابد و به ازای تولد هر نوزاد این اعتبار بنزینی به حساب سرپرست خانوار واریز می‌شود. نیمی از جمعیت کشور که خودرو ندارند و اغلب روستانشین هستند با فروش این اعتبار، از یارانه بیشتری برخوردار می‌شوند. طرح مربوط به خودرو‌های شخصی است و خودرو‌های عمومی مانند تاکسی‌ها همچنان سهمیه سوخت دریافت خواهند کرد. در صورت موفقیت طرح، بازتوزیع یارانه سایر کالا‌ها نیز انجام خواهد شد.

منبع: روزنامه ایران

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۶ ۲۴ دی ۱۴۰۰
خدا نگذره از دولت قبل که با سیاستهاش باعث شد مردم به همه چیز و همه کس بی اعتماد بشوند
Iran (Islamic Republic of)
خلیلی سوادکوه
۰۱:۱۵ ۲۴ دی ۱۴۰۰
کشورماراخواهشمند است باکشورهای منطقه حاشیه خلیج فارس مقایسه نفرمائید چرا که این مردم حقوق اونها رادریافت نمی کنند ودیگر اینکه این مردم عزیزکه درهمهجا یار ومددکارنظام بوده وهستند شایسته نیست باتحریمهای ظالمانه دشمن این مشکل هم برمشکلات آنها اضافه شود
Iran (Islamic Republic of)
خلیلی سوادکوه
۰۱:۰۷ ۲۴ دی ۱۴۰۰
باسلام دلم براهمونایی که شماها ازاونها دم می زنید می سوزدقبلا"گفتم مثل خارج کردن دامداران عزیز این حافظان بی اجرمزد منابع طبیعی ازجنگل که چند ناکارشناس رابایک بز آوردن برای نمایش وغارت جنگل که حضرت آقامجبورشدند دستور توقف بهره برداری ده ساله ازجنگل رابدهند.
الان این طرح هم بیشترین آسیب را به همان قشر آسیب پذیر می زند.چراکه مثلا"این عزیزباید درسفر هزینه۲۰ هزارتومانی بین شهری را حالا با۸۰ هزارتومان بره
دیگر مسئولان خوددانید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۷ ۲۳ دی ۱۴۰۰
تو چند دهه بعد انقلاب بگید کدام کارتان به نفع ملت بوده همش شعارتون حمایت از مخرومین بوده اما محرومین رو محو کردین فاسد در سیستم کشور نهادینه شده و اصلاح پذیر نیست
Iran (Islamic Republic of)
امیرعلی
۲۳:۳۶ ۲۳ دی ۱۴۰۰
من ۳تا ماشین دارم. هر ماه ۱۵۰ لیتر سهمیه بنزین دارم. تقریبا آخر ماه مجبورم آزاد بزنم. الان سهمیه من کلا میشه ۱۵ لیتر.
(درضمن با ماشین ها کار میکنم)
آیا درسته؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۶ ۲۳ دی ۱۴۰۰
فقط بنزین هواپیما را که برای افراد ثروت مند ومسولین از ان استفاده می کنند این طرح را پیاده کنید وپول ان را به همه مردم بدهید نه بنزین خودرو که همه اقشار مردم با ان سر وکار دارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۵ ۲۳ دی ۱۴۰۰
اون کارشناس نادانی که گفته بنزین در کشورهای همسایه نیم تا یک دلاره درآمدی که اونها دارن رو نمیدونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۸ ۲۳ دی ۱۴۰۰
فقط با واژه ها بازی میکنید به شما و طرح هاتون خوش بین نیستم و فکر نمی کنم با اجرای این طرح به فکر منافع مردم باشید.. بعدا معلوم میشه چه خوابی دیدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۳ ۲۳ دی ۱۴۰۰
ما را به خیر شما امیدی نیست شر نرسانید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۶ ۲۳ دی ۱۴۰۰
ملت موش آزمایشگاهی هر دولت یه طرح و یه شک به مردم وارد می کند از احمدی نژاد بگیر تا روحانی و حالا رییسی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۲ ۲۴ دی ۱۴۰۰
جناب بی جهت نگران نباش یارانه از سال شروع که ۸۹ بوده تا سال ۹۷ که دلار جهش چند برابری نداشت کمک خرج خوبی برای خانواده ها بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۱ ۲۳ دی ۱۴۰۰
آخر حرفتون اینه که میخواین کاری کنید که خود مردم بنزین را گران کنند و شما را به مقصودتان که همان قیمت ۱۵۰۰۰ تومان هر لیتر است برسانند.آفرین ایندفعه نقشه خیییییلی خوبی کشیدید.اینطور خود مردم دلال بنزین میشوند و از گرانی بنزین نه تنها ناراضی نمیشوند بلکه بدون در نظر گرفتن عواقب تورم زای آن خوشحال و راضی هم میشوند و دولت هم که در ابتدا قیمت پایه ۳۰۰۰ تومان گذاشته بی گناه و بی تقصیر میماند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۲ ۲۳ دی ۱۴۰۰
من واقعاً تعجب می کنم چرا همیشه باید چوب اینچنین تصمیماتی رو بخوریم؟!..خب همین یک بازار دلالی و قاچاق رو فراهم میکنه..اصلاً چرا باید فقط نفت بین مردم تقسیم بشه؟ کجای دنیا این شکلیه؟اگه راست میگن همه چیزو تقسیم کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۴ ۲۳ دی ۱۴۰۰
این طرح جز گرانی و بدبختی چیزی برای مردم ندارههر طرحی تا الان به اسم فقرا امده فقط گرانی و بدبختی آورده و بس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۳ ۲۳ دی ۱۴۰۰
سلام.از سازمان بازرسی کل کشور،شورای نگهبان،دولت،مجلس،رهبر معظم انقلاب می‌خواهیم دستور واردات خودروی معمولی باکیفیت و بدون تعرفه گمرکی را صادر بفرمایند و فروش آن به مردم بدون خودرو،تا انحصار،احتکار و گرانی دههابرابری خودرو شکسته شود،مردم بعد برجام که خودرو ده برابر گران شد توان خرید ندارند و از طرفی خودروهای داخلی هزاران برابر ویروس کرونا در شش ماه گذشته کشته و تلفات داده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۷ ۲۳ دی ۱۴۰۰
بایدبه هرنفر۵۰لیتربدن
وگرنه بازارسیاه بنزین درست میشه
واگرخواستی بفروشی حداقل ۱۰۰هزارتومان دستت روبگیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۱ ۲۳ دی ۱۴۰۰
سلام بر تورم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۸ ۲۳ دی ۱۴۰۰
خداروشکر دولت عزیز با برنامه شروع کرد
اونم چه برنامه ای
گذاشتن ملت زیر دستگاه پرس

هرجا کم و کسری دارید از کجا تامین بشه
بله بهترین جا جیب سوراخ ملت

خدایی یه بار نشنیدیم یه خبر در مورد رفاه نداشته ملت چاپ بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۲ ۲۳ دی ۱۴۰۰
من دهک پایینم نمی خوام بنزین دستکاری بشه در طول تاریخ ثابت شده اگه بنزین 100 تک تومن بره بالا همه چی گرون میشه با این کار هم همه چی بهم میریزه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۶ ۲۳ دی ۱۴۰۰
به خدا قسم این طرح جز اینکه فقر بیشتری به افراد فقیر تحمیل کنه هیچ چیز دیگری نداره
Iran (Islamic Republic of)
کرمعلی بخت برگشته
۱۹:۲۹ ۲۳ دی ۱۴۰۰
بابا جان دولت دلش برای قشر کم در آمد سوخته وگرنه بنزین آزاد را ی کرد لیتری سی هزار تومن و ماهانه به هر کارت ملی دارای خودرو " نود "لیتر بنزین روزی سه لیتر به نرخ هزار و پانصد تومن می داد...
چرا این کار را نمی کند...؟ مگر نمیخواد دست قاچاقی بنزین را کوتاه کند و از صرف بی رویه پولدارها جلوگیری...؟ آزاد لیتری سی تومن دوبرابر نرخ جهانی است.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۲ ۲۳ دی ۱۴۰۰
در کل نتیحه این طرح بنزین با نرخ ۳ هزار تومان میباشد حالا چرا در بحث گازییل هم این طرح اجرا بشه با نرخ ۶۰۰ تومان یا ۴۰۰ تومان که رانندگان کامیون راحت سوخت گیری کنند فقط در مناطق مرزی به خاطر قاچاق سوخت سهمیه بندی اعمال بشه الان مشکل رانندگان دیزلی بحث سهمیه انهاست که با مشکل روبرو هستند ازاد کنید که راننده هم‌ راحت سوختگیری کنه همین کارتهای سوخت خودش هزینه زیادی برا دولت و مردم داره سامانه هوشمند فقط هزینه داره یک موضوع دیگه چرا کارگران پمپ بنزینها زیر شاخه شرکت نفت نمیشند که همون حق و حقوقی که شرکت نفتیها داشته باشند کارگران پمپ هم داشته باشند اختلاف شدید حقوق کارگران پمپ‌ اصلا هیچ حق و حقوقی نمیگیرند بدون بیمه بدون حق شیفت بدون سایر مزایا با اینکه سختی کار میخوره تو سرما تو گرما تو الودگی محیط ولی هیچ مزایایی ندارند با حقوق بسیار کم ۲ میلیون الی ۳ میلیون
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۸:۳۷ ۲۳ دی ۱۴۰۰
جان مادرتان به چیزی که علم و آگاهی ندارید دست نزنید.
من خودم دائم تاکسی سوارم
یارانه بنزین من همین کرایه ای است که به راننده میدهم.
شما روی بنزین هر تغییری ایجاد کنید این منم که باید کرایه بیشتری پرداخت می کنم.
حال نفع من از سهمیه شما بر فرض ۲۰ لیتر و لیتری ۳۰۰۰ تومن شصت تومن است.
برادرم من آخه اگردوبار مسیر آزادی را به کرج برم و برگردم که یارانه من تمام شده.

شما کی رو دارید گول میزنید.
یعنی کارشناسای ما انقد کوته فکرن. اصلا معیار شما برای اینکه به یکس بگی کارشناس چیه واقعا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۹ ۲۳ دی ۱۴۰۰
دستتونو تا آرنج کردید تو حلق مردم تا هیچی نذارید از گلوشون پایین بره
به مرگ گرفتید به تب راضی شن
نمیدونیم تاوان کدوم گناه نکرده ایم شماها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۹ ۲۳ دی ۱۴۰۰
آخه۱۵لیتر بنزین که نهایتاپولش میشه۲۲/۵ ،این همه بحث نداره،۷۰ سنت ناقابل،
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۸:۰۶ ۲۳ دی ۱۴۰۰
شما حقوق منو به دلار پرداحت کنید . دقیقا شبیه کشورهای همسایه. بعد کل یارانه پیشکش خودتون. به ریال حقوق میدید با دلار از ما پس میگیرید. بعد میگید به فکر محرومین هستید؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۳ ۲۳ دی ۱۴۰۰
بنزین باید ۱۰۰۰۰ بشه و به هر ایرانی هم ۳۰ لیتر تعلق بگیره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۲ ۲۳ دی ۱۴۰۰
خوب از اون ها که ماشین میلیاردی دارن یک هزینه سالیانه بگیرید.لازم نیست بنزین مردم فقیر را گران تر کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۳ ۲۳ دی ۱۴۰۰
دولت بجهت کسر بودجه چاره ای جز چاپیدن ملت ندارد چه با افزایش بهای آب و برق و گاز و شکر و ... و خدمات دولتی و عوارض شهرداری و و انواع بیمه و مالیات و ... . خلاصه دولت برای زنده ماندن خود مجبور است گلوی ملت را بیشتر بفشارد