باشگاه خبرنگاران جوان یزد -حجت دهقان، رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش محیط زیست استان یزد گفت: تخریب زیستگاه، شکار بی رویه، تلفات جاده ای، جادههای دسترسی به معادن و ... ازعوامل تهدید جمعیت گونه جبیر در استان یزد است.
حجت دهقان گفت: جبیر گونهای است از خانواده گاوسانان و راسته زوجسمان، که شباهت زیادی به آهو دارد.
او گفت: طول سر و تنه در این گونه بین ۹۰ تا ۱۱۰ سانتیمتر، ارتفاع ۵۵ تا ۶۵ سانتیمتر و همچنین وزن آن بین ۱۵ تا ۲۵ کیلوگرم است.
دهقان گفت: تفاوت اصلی آهو با جبیر در این است که جنس ماده آهو شاخ ندارد، اما در جبیر هر دو جنس شاخ دارند، ولی شاخ نرها بزرگتر است و امتداد شاخها نیز تا حدی موازی و نوک شاخها مختصری به طرف داخل مایل است. همچنین جثه این حیوان از آهو کوچکتر و ظریفتر و رنگ بدن پررنگتر و تیرهتر است.
این مسئول گفت: جبیر روزگرد است، ولی گاهی شبها نیز به چرا میرود و به دلیل زندگی در مناطق بیابانی، گلههای بزرگی را تشکیل نمیدهد. این حیوان نسبت به شرایط دشوار بیابان سازش خوبی یافته و میتواند آب مورد نیاز خود را از گیاهان و شبنم تأمین کند.
او گفت: جبیر جزء حیوانات تیزرو محسوب میشود و با سرعت ۸۰ کیلومتر بر ساعت میتواند بدود.
دهقان در ادامه گفت: زیستگاه این گونه اغلب مناطق بیابانی و نیمه بیابانی است، جبیر بومی آسیای میانه و جنوب غربی است و در صحرای گبی، بلوچستان پاکستان، جنوب شرق ترکیه، شمال آذربایجان و بخشهایی از ایران، عراق و افغانستان زندگی میکند.
او گفت: در ایران نیز تاکنون از استان های، سمنان، کرمان، هرمزگان، خراسان جنوبی، فارس، یزد و بوشهر گزارش شده است.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش محیط زیست استان یزد گفت: این گونه در بیشتر مناطق بیابانی و خشک استان یزد از جمله پناهگاههای حیات وحش بوروئیه، درهانجیر، کمکی و آریز، مناطق حفاظت شده سیاهکوه و کوه بافق و پارک ملی سیاهکوه و نیز زیستگاههای آزاد شهرستانهای اردکان، بهاباد، بافق و مهریز پراکنش دارد.
او گفت: جبیر از گونههای تحت حمایت سازمان حفاظت محیط زیست است و در طبقه کمترین نگرانی فهرست سرخ (LC) قرار دارد.
انتهای پیام/و