باشگاه خبرنگاران جوان بیرجند - شرکتهای تعاونی روستایی خراسان جنوبی در سایه کرونا و در شرایطی که بیشتر کسب و کارها دچار آسیب شدند و بعضاً به تعطیلی رسیدند، با صادرات تولیدات و محصولات خود توانستند ۷ میلیون و ۳۵۱ هزار دلار برای کشور ارزآوری داشته باشند.
روایت یک توانایی رو به رشد برای صادرات
راهی قاینات یکی از شهرستانهای خراسان جنوبی شدیم تا از نزدیک شاهد موفقیتهای رو به رشد یکی از این تعاونیها باشیم.
وارد این شرکت تعاونی در روستای کرغند که شدیم فعالیت و جنب وجوش افراد زیادی را دیدیم که هر کدام در کنار دستگاهی مشغول بسته بندی انواع محصولات کشاورزی بودند.
در همین حال به سخنان مدیر عامل این شرکت تعاونی هم گوش میدادم که میگفت: از سال ۱۳۹۷ این تعاونی را با هدف راحت کردن کار کشاورز، خریدار و مصرف کننده راه اندازی کردیم.
آقای حقدادی میگوید: در اینجا ما محصولات را مستقیم از کشاورز خریداری و آن را بسته بندی میکنیم و تحویل مشتری میدهیم.
خراسان جنوبی به دلیل شرایط اقلیمی و خاک حاصلخیز، ظرفیت بسیار خوبی برای کشت و برداشت محصولات متنوع کشاورزی دارد، محصولاتی مزیت دار مانند زعفران و زرشک که به کشورهای دیگر صادر میشود.
حقدادی میگوید: تاکنون توانسته ایم در بازارهای مصرف زعفران و زرشک حضور خوبی داشته باشیم و محصولات این شرکت را به کشورهای حوزه خلیج فارس ازجمله عراق، بحرین، عمان، قطر، عربستان و کویت صادر کنیم.
این کارآفرین گفت: بسته بندیهای شیک و به روز و همچنین کیفیت و عطر و طعم بی نظیر این محصولات باعث شده تا در صادرات حرفی برای گفتن داشته باشیم.
خاموشی دلالی محصولات کشاورزی در روشنی کسب و کار تعاونی
واقعیت تولید و عرضه محصولات کشاورزی نشان میدهد تا زمانی که کشاورزان در قالب اتحادیهها و شرکتهای تعاونی مشارکت جدی داشته باشند، سوء استفاده دلالان و واسطهها قطع میشود.
یکی از کشاورزان روستای کرغند قاینات به خبرنگار ما میگوید: با راه اندازی این شرکت تعاونی، محصولات مان را بدون واسطه به فروش میرسانیم.
او گفت: قبل از این، سود اصلی فروش محصولات به جیب دلالان میرفت و کشاورز جز اندک سرمایه نصیبش نمیشد.
سالاری دیگر کشاورز روستای کرغند نیز میگوید: خدا را شکر میکنیم که کسی به حمایت از ما زرشک کاران آمد تا دست دلالان کوتاه شود؛ سود زرشکی که با هزار خون دل هر دو سال یک بار به ثمر میرسد در نبود شرکت تعاونی، روانه جیب دلال میشد.
تشکیل هر تعاونی و شروع بسته بندی و فراوری میتواند پایانی برای خام فروشی محصولات کشاورزی باشد.
یکی ازبانوانی که مشغول به کار در شرکت تعاونی بسته بندی محصولات کشاورزی روستای کرغند است به ما میگوید: بسیارخوشحالم که با کارکردن دراینجا میتوانم هم سهمی در صادرات محصولات شهرم به سایر کشورها داشته باشم و هم جلوی خام فروشی گرفته میشود.
قرص و اسپری زعفران در راه بازار
مدیرعامل شرکت تعاونی بسته بندی محصولات کشاورزی قاینات میگوید: با رونق گرفتن تعاونی، خودم به فکر فرآوری زعفران هستم که آن را به شکل قرص و اسپری راهی بازار کنم.
او گفت: در فصل چیدن زعفران، تولیدات ما به ماهانه ۳۰ هزار بسته میرسد و بیش از ۱۰ نمونه محصول در این شرکت تولید میشود.
از ابتدای امسال تعاونیهای خراسان جنوبی موفق شده اند با صادرات محصولات شان ۷ میلیون و ۳۵۱ هزار دلار ارزآوری کنند.
صادرات تعاونیها در این مدت در مقایسه با پارسال ۳۷ درصد افزایش داشته است. پارسال در همین مدت ۵ میلیون و ۳۵۲ هزار دلار کالا صادر شد.
اشرفی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی به خبرنگار ما میگوید: از ابتدای امسال، ۲۲ تعاونی در استان محصولات خود را به صورت مستقیم و غیرمستقیم صادرات کردهاند که شامل سنگ بازالت و گرانیت، زعفران، زرشک، بادام، زیره وعناب، عسل، فرش و صنایع دستی بوده است.
او میگوید: این محصولات به کشورهای عراق، افغانستان، آلمان، کانادا، عمان، قطر، مالزی و پاکستان صادر شده است.
خیز بلند تعاونیها برای کسب سهم ۲۵درصدی در اقتصاد
بر اساس اسناد بالا دستی و سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، سهم تعاونیها از تولید ناخالص داخلی باید به ۲۵ درصد برسد.
تعاونیهایی که هم اکنون ۷ درصد از تولید ناخالص داخلی را دارند و برای رسیدن به سهم ۲۵ درصدی باید خیز بلندی برداشت.
تعاونیها ظرفیت صادرات و اشتغالزایی شان بالاست و تسهیل و رفع موانع صادرات میتواند آنها را به جایگاه واقعی شان در تولید بازگرداند.
گزارش از: سمیرا گنجی
انتهای پیام/ک