باشگاه خبرنگاران جوان - تحلیلگر سرشناس عرب و سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم با اشاره به اعتراضات مردمی در اکثر شهرهای قزاقستان که با مقابله نیروهای امنیتی این کشور مواجه شد نوشت: این اعتراضات بیانگر منازعه شدید محور روسیه و چین از یک سو با محور غرب به ریاست آمریکا و از سوی دیگر بر سر مناطق نفوذ خود در اروپای مرکزی یا آسیای میانه است.
به گفته عطوان، آمریکا برای منحرف کردن توجه روسیه از اوکراین به قزاقستان به عنوان مهمترین متحد خود که دارای بیشترین ثبات در منطقه است، میخواهد این انقلاب یک «انقلاب رنگی» باشد و شاید اگر سرعت عمل روسیه در پاسخ به درخواست کمک «قاسم جومارت توقایف» رئیس جمهور قزاقستان و اعزام بیش از دو هزار نظامی به عنوان رئیس سازمان پیمان امنیت جمعی نبود آمریکا در طرحهای خود موفق میشد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به هیچ قیمت با «انقلاب رنگی» (دیگری) که باعث تشکیل یک نظام طرفدار غرب در جنوب روسیه شود موافقت نخواهد کرد و با قاطعیت با اقدامات امریکا علیه همپیمانان خود در آسیای مرکزی مقابله خواهد کرد.
قزاقستان یکی از ۹ کشور بزرگ جهان از نظر مساحت و دارای بیشترین ذخایر نفتی در دریای خزر است، این کشور روزانه یک میلیون و صد هزار بشکه نفت تولید میکند و ۱۹ میلیون نفر جمعیت دارد که اکثر آنها مسلمان هستند. این کشور قربانی دو مسئله مهم شده است: نخست موقعیت راهبردی این کشور است که آن را بین دو ابرقدرت جهان یعنی چین و روسیه قرار داده است و دوم اینکه این کشور درگیر فساد و نظام دیکتاتوری مستبد و غیرمنطقی است.
این اعتراضات به طور مسالمت آمیز و در اعتراض به گرانی، افزایش میانگین فقر در کشوری که از کشورهای ثروتمند آسیای میانه است و همچنین در اعتراض به افزایش میانگین بیکاری و فساد دولتی آغاز شد. همه این ویژگیها درگاه بزرگی است که توطئههای غربی خصوصا توطئههای آمریکا با ورود به آن، باعث شعله ور شدن انقلابها در کشورهای غیر متحد میشود.
سازمان پیمان امنیت جمعی به عنوان «ناتوی کوچک» با داشتن ۲۰ هزار نیروی واکنش سریع در سال ۲۰۰۹ پس از اشغال عراق و افغانستان از سوی آمریکا، تاسیس شد.
نور سلطان نظربایف، رئیس جمهور سابق قزاقستان که بیش از ۳۰ سال قدرت را از زمان استقلال این کشور پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در دست داشت و این کشور را به مزرعه خانوادگی خود تبدیل کرد، سمبل فساد در قزاقستان است و مسوولیت فقر و تنگدستی شهروندان این کشور را بر عهده دارد و شاید عجله جانشین وی توقایف در کاهش بهای بنزین و تعهد وی برای اجرای اصلاحات سیاسی و اقتصادی بیانگر عبرت گرفتن وی از درسهای انقلابهای رنگی سابق باشد که امریکا و کشورهای غربی پشت آنها قرار داشتند تا بدین ترتیب مانع ورود قزاقستان به گرداب هرج و مرج، بی ثباتی و تجزیه شود.
این اعتراضات صرف نظر از پایانی که خواهد داشت، با نواختن زنگ خطر، باعث تبلور اراده و مطالبات مشروع مردمی در زمینههای اصلاحات سیاسی و اقتصادی، تحقق عدالت و مساوات و ریشه کنی فساد شده است.
عطوان در پایان عنوان کرد که تونی بلر، نخست وزیر اسبق انگلیس که مشاور دولت رئیس جمهور سابق قزاقستان بود هر جا که باشد باعث افزایش فساد و آغاز مقدمات انقلابهای رنگی به هر شیوهای خواهد بود و ما شاهد مشاورههای وی به بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس و غیره هستیم.
انتهای پیام/