محیط زیست قم که طی سال‌های اخیر به دلیل تامین نشدن حقابه با آسیب‌های متعددی مواجه شده‌، برای ادامه حیات چشم انتظار حمایت‌های ویژه دولت سیزدهم و انجام اقدام‌های لازم به منظور اختصاص حقابه استان قم است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از قم، اوروجی مدیرکل مدیریت بحران قم با اشاره به اختصاص حقابه راهکاری موثر برای جلوگیری از فرونشست زمین در قم گفت:‌ اکنون بیشترین خطر از پدیده فرونشست در سطح استان متوجه بخش جعفریه است که اختصاص حقابه از سد الغدیر راهکاری موثر برای کاهش روند فرونشست زمین در این منطقه به شمار می‌آید.

محسن اوروجی بیان کرد: احداث سد الغدیر در بالادست رودخانه قره‌ چای و به صفر رسیدن آورده این رودخانه، تاثیر نامناسبی بر حجم سفرهای زیرزمینی بخش جعفریه گذاشته است.

مدیرکل مدیریت بحران قم افزود: برای جبران باید حقابه زیست‌محیطی از سد الغدیر برای رودخانه قره چای در نظر گرفته شود تا با جاری شدن مستمر آب در بخش جعفریه، وضعیت سفره‌های زیرزمینی منطقه بهبود یابد.

او ادامه داد: وضعیت سفره‌های زیرزمینی در موضوع فرونشست زمین تاثیر بسزایی دارد و هر چه منابع آبی این منطقه تقویت شود، ‌ از روند نامطلوب فرونشست زمین در بخش جعفریه جلوگیری خواهد شد.

اوروجی گفت: از دیگر عوامل تشدیدکننده پدیده فرونشست زمین در بخش جعفریه، برداشت بی‌رویه آب از سفره‌های زیرزمینی برای مصارف کشاورزی است که این موضوع به دلیل خشک‌سالی‌های اخیر، افزایش نیز یافته است.

مدیرکل مدیریت بحران قم بیان کرد: تسریع در اجرای طرح تعادل بخشی به‌منظور متوقف کردن اضافه برداشت از چاه‌های مجاز و پر کردن چاه‌های غیرمجاز ازجمله راهکارهایی است که در این رابطه دنبال می‌شود.

او ادامه داد: هنوز روند فرونشست در بخش جعفریه به مرحله بحرانی برای زندگی ساکنان منطقه نرسیده است اما باید هرچه سریع‌تر برای رفع این مشکل اقدام کرد که در این زمینه همکاری مردم بومی با مسئولان در استفاده بهینه از چاه‌های آب، اهمیت فراوانی دارد.

معاون اداره کل حفاظت محیط‌ زیست قم نیز گفت:‌ خشک‌سالی سال‌های اخیر باعث برداشت بیش‌ازحد آب از منابع زیرزمینی استان شده که این موضوع روند فرونشست زمین را سرعت بخشیده‌است.

سید احمد شفیعی بیان کرد: بر اساس گفته کارشناسان طی ۵۰ سال اخیر میزان میانگین بارش در ایران از ۲۵۰ به ۲۰۰ میلی‌متر رسیده است که این کاهش ۲۰ درصدی بارش موجب خشک‌سالی و افزایش سطح برداشت از سفره‌های زیرزمینی برای تامین مصارف آبی به‌خصوص در بخش کشاورزی شده‌است.

شفیعی گفت:‌ وقتی میزان برداشت آب از سفرهای زیرزمینی افزایش یابد و حجم آب استفاده‌شده جایگزین نشود، همانند آنچه در جعفریه شاهد هستیم، شرایط برای فرونشست مهیا ‌می‌شود؛ به‌خصوص که آب ورودی به بخش جعفریه از طریق رودخانه قره چای نیز نزدیک به صفر است.

او افزود: زمانی که میزان برداشت از سفره‌های زیرزمینی به دلیل خشک‌سالی افزایش یابد، ‌ خطر وقوع پدیده فرونشست جدی می‌شود که بهترین راه برای جلوگیری از وقوع آن، کنترل سطح برداشت آب از این منابع حیاتی است.

شفیعی بیان کرد: اگر حقابه رودخانه قره چای محقق شود تا حدی می‌تواند حجم سفره منطقه را جبران و از وقوع خطر جدی فرونشست زمین جلوگیری کند.

انتهای پیام/ح

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.