اصفهان، مهد همزیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان الهی، این روزها شاهد تکاپوی هموطنان مسیحی برای استقبال از سال نوی میلادی است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان چهار قرن از مهاجرت شماری از ارامنه جلفا به پایتخت صفوی می گذرد؛ صنعتگران، بازرگانان و کشاورزانی که راهی اصفهان شدند و در بخش جنوبی شهر محله ای ساختند با نام جلفا؛ بر کیش خود باقی ماندند اما ایرانی شدند.

ارامنه در تمام روزهای تلخ و شیرین تاریخ چهارصد سال گذشته همراه هموطنان ایرانی خود بوده اند و در سایه صلح و آرامشی که به آنان اهدا شده هم در فعالیت های سیاسی و اجتماعی مشارکت کرده و هم آیین های دینی خود را به جا آورده اند.

ارامنه اصفهان همانند دیگر مسیحیان این روزها در تب و تاب جشن میلاد حضرت عیسی مسیح  و آغاز سال نوی میلادی هستند. با این تفاوت که بر خلاف پیروان کلیسای کاتولیک روم و پروتستان ها، کریسمس را نه در ۲۵ دسامبر (چهارم دی) ماه که ششم ژانویه (شانزدهم دی) جشن می گیرند.

میلاد حضرت مسیح بهانه تقسیم شادی ها

آریس داوودی رئیس دفتر خلیفه‌گری ارامنه اصفهان و جنوب ایران، در گفتگو با خبرنگار ما گفت: سال نو برای تمام مسیحیان دنیا از بزرگترین و شادترین اعیاد است چون آغاز سال با ولادت حضرت مسیح مصادف می‌شود.

وی گفت: ما این دو شادی را در کنار هم با نو شدن زندگی، شادمانی و تزیین درختان که نشانه‌ای از حیات در زمستان و تابیدن نور مسیح بر جهان تاریک است، جشن می گیریم.

رئیس دفتر خلیفه‌گری ارامنه اصفهان و جنوب ایران، گفت: به مناسبت سال نو، مسیحیان به کلیساها می روند و خدا را برای برکت و تولد مسیح شکر می کنند، لباس‌های نو می‌پوشند، به دیدن خویشاوندان می روند، به یکدیگر هدیه می دهند و سعی می‌کنند روزهای خوشی را برای همه ایجاد کنند.

داوودی گفت: یکی از نکات بارز این روزها این است که باید سعی کنیم همه با هم خوش باشیم نه فقط یک نفر و سنت هدیه دادن بابانوئل از همین باور سرچشمه می گیرد که باید این شادی هایمان را با همه تقسیم بکنیم و اگر بدانیم خانواده‌ ای نیازمند است به آن کمک کنیم.

جشن سال نوی میلادی در جلفا

تقارن کریسمس با فاطمیه و پرهیز از جشن های بزرگ

وی گفت: سال گذشته به دلیل شیوع بیماری کرونا و ضرورت رعایت شیوه نامه های بهداشتی تصمیم گرفته شد جمع های عمومی تشکیل نشود و مراسم سال نو در جمع های کوچک خانوادگی گرامی داشته شود.

رئیس دفتر خلیفه‌گری ارامنه اصفهان و جنوب ایران، گفت: امسال عید میلاد حضرت مسیح با سوگ شهادت حضرت زهرا (س) همزمان شده و ما سعی کردیم که در ایامی که سوگواری نیست مراسم شادی داشته باشیم، اما باز هم مناسبت‌ها سنگین تر برگزار شود.

داوودی گفت: ما با صدها سال زندگی کردن در کنار هموطنان مسلمان یاد گرفتیم که به عقاید یکدیگر احترام بگذاریم.

سنت های سال نوی میلادی از زبان ارامنه جلفا

آرتوش یکی از شهروندان ارامنه اصفهان گفت: جشن کریسمس ارامنه چند روز دیرتر از سایر جوامع مسیحی و در روز‌های ۱۶ و ۱۷ دی برگزار می‌شود و ارامنه فردای شب عید ولادت حضرت مسیح را پاس می‌دارند.

وی گفت: اکنون حدود ۱۰ هزار ارمنی در استان اصفهان و محله جلفا زندگی می‌کنند و از همین رو این محله دارای کلیسا‌های زیادی است که قدیمی‌‌ترین و زیباترین آنها وانک است.

یکی دیگر از شهروندان ارامنه به خبرنگار ما گفت: ارامنه جلفای اصفهان در محلاتی مانند میدان بزرگ، میدان کوچک، چهارسوق، هاکوبچیان، قراگل، سنگتراش‌ها، تبریزی‌ها و ایروان زندگی می‌کنند.

وی گفت: بیشتر مراسم دینی ارامنه در دو کلیسای وانک و یاکوب مقدس که از بنا‌های مذهبی و با قدمتی حدود ۴۰۰ سال هستند، برگزار می‌شود.

اردشام یکی دیگر از ارامنه اصفهان گفت: بسیاری از هموطنان مسلمان ما کریسمس را آغاز سال نو برای تمام مسیحیان می‌دانند، در حالی که ما ارامنه که از شاخه ارتدوکس هستیم روز‌های پنجم و ششم ژانویه، زمان میلاد و غسل تعمید حضرت مسیح را جشن می‌گیریم.

وی گفت: بر خلاف سال شمسی و عید نوروز که هر سال زمان مشخصی برای آن تعیین می‌شود؛ سال نوی میلادی به صورت ثابت از ساعت ۱۲ شب آغاز می‌شود.

این شهروند ارمنی گفت: تا پیش از شیوع کرونا رسم این بود که نیم ساعت پس از شروع سال نو در کلیسای وانک مراسم شکرگزاری برگزار می شد.

یکی دیگر از شهروندان ارمنی گفت: خانواده های ارمنی سال نو را با تزیین خانه و پخت سبزی پلو و ماهی جشن می گیرند و صبح روز بعد از میلاد خانواده‌هایی که هنوز به خانه یکدیگر نرفته‌اند برای تبریک به هم در کلیسا جمع می شوند.

وی گفت: ما همانند مسلمانان به سر مزار درگذشتگان می رویم و با سوزاندن کندر و دعا خواندن از آنان یاد و مراسم سال نو را اینگونه آغاز می کنیم.

جشن سال نوی میلادی در جلفا، خانه تاریخی ارمنیان ایرانی


هدیه یک میلیون تومانی به خانواده های کم بضاعت ارامنه

کریم زارع مدیرکل کمیته امداد امام خمینی استان اصفهان، با تبریک میلاد حضرت عیسی مسیح  گفت: دستگیری و کمک به همنوعان نیازمند از دستورات همه پیامبران و ادیان الهی است و این نهاد هم بدون در نظر داشتن قومیت و مذهب به خانواده های کم بضاعت خدمت رسانی می کند.

وی گفت: در استان اصفهان ۶۴ خانوار نیازمند ارامنه تحت حمایت کمیته امداد هستند و به مناسبت میلاد با سعادت حضرت عیسی مسیح علیه السلام به هر خانواده هدیه یک میلیون تومانی اهدا می شود.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی استان اصفهان گفت: علاوه بر پرداخت مستمری به خانوارهای نیازمند ارمنی، مسیحی و کلیمی، همانند مددجویان مسلمان، در قالب طرح های اکرام ایتام و محسنین، هزینه‌های تحصیل، درمان، مسکن و سبدکالا به آنان تعلق می گیرد.

مسیحیان جلفا از زمان شاه عباس صفوی تا امروز با صلح و آرامش در کنار مسلمانان، یهودیان و زرتشتیان اصفهان زندگی کرده اند.

آنان در مجلس شورای اسلامی نماینده دارند و در سال های دفاع مقدس با تقدیم چندین شهید و جانباز دوشادوش دیگر هموطنان از میهن خود دفاع کرده اند.


گزارش از فائزه عباسپور
انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.