به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، ماجرای احتمال حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا موضوع تازهای نیست و این دو تیم سال گذشته نیز تا آستانه حذف شدن رفته بودند. اما سلطانی فر وزیر سابق ورزش برای جلوگیری از این اتفاق به مالزی رفت و تضمین و تعهدی داد تا مشکلات و نقایص برطرف شود و طبق این ضمانت وزیر، قرار شد نمایندگان ایران در فصل ۲۰۲۱ با همین شرایط غیر حرفهای در آسیا حاضر باشند، ولی به نظر میرسد این بار خبر بسیار جدیتر از این حرف هاست و آن طور که از شواهد پیداست AFC بیخیال نمیشود تا این مشکل برای همیشه حل شود و تا زمانی که حل نشود آبی و قرمز دیگر حق حضور در لیگ قهرمانان آسیا را نخواهند داشت.
هرچند باید تا عصر فردا منتظر نتیجه نهایی ماند و امیدوار بود که تیمهای استقلال و پرسپولیس جواز حضور در لیگ قهرمانان آسیا را بگیرند، اما اگر خدای نکرده تیمهای استقلال و پرسپولیس هم از لیگ قهرمانان حذف شوند تنها تیمهایی نیستند که تا کنون موفق به گرفتن مجوز حرفهای نشدند، به گزارش رسانههای خارجی تیمهای مطرح و سرشناس دیگری هم از عربستان، امارات و کره جنوبی از فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا کنار گذاشته میشوند و پیش از این هم تیمهای دیگری نتوانسته اند مجوز حرفهای بگیرند و از حضور در لیگ قهرمانان آسیا باز مانده اند. در این گزارش به تیمها و دلایلی که باعث شده آنها نتوانند مجوز حرفهای بگیرند پرداخته ایم.
مجوز حرفهای چیست؟
هر سال در اواسط پاییز، بحث صدور مجوز حرفهای از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا برای تیمهای حاضر در لیگ قهرمانان این قاره بالا میگیرد و در این بین تیمهای استقلال و پرسپولیس یک پای ثابت این ماجرا هستند و تا آخرین لحظه میان ماندن و حذف شدن دست و پا میزنند و تا کنون به طرق مختلف توانسته اند مجوز بگیرند. اما مجوز حرفهای یا (Club Licensing) مجموعهای از استانداردها و قوانینی است که باشگاهها باید برای هر کدام از آنها اسناد و مدارکی را تهیه و ارسال کنند.
این استانداردها و قوانین را کنفدراسیون فوتبال آسیا AFC وضع میکند و این مجوز شامل پنج معیار اصلی است که این معیارها عبارت اند از: ورزشی، زیرساخت، پرسنلی، حقوقی و مالی که روی هم رفته حدود ۶۰۰ آیتم دارد و تمام بخشهای یک باشگاه حرفهای را شامل میشود و آنها باید مستندات معتبر را آماده و به سایت مدیریت مجوز حرفهای ارسال کنند.
امسال چه تیمهایی مجوز نگرفته اند
همان طور که پیشتر هم گفته شد، هزینههای کلان و سرسامآور و همچنین وجود زیرساختهای ورزشی به منزله دریافت این حکم نیست بلکه آیتمهای دیگری هم برای گرفتن مجوز حرفهای لازم است. تیمهای عربستانی که این روزها از حذف آنها سخن گفته میشود، خیلی دیرتر از موعد مقرر بدهیهای خارجی و داخلی خود را پرداخت کرده اند و نتوانستند این مجوز را دریافت کنند و در فصل جدید لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۲ غایب خواهند بود. به گزارش روزنامه الریاضیه عربستان، ۹ باشگاه در این کشور موفق به دریافت مجوز حرفهای نشدند که میتوان به الاتحاد، النصر، الاهلی، الوحده، العین و ... اشاره کرد. البته با این تفاوت که قبل از تصمیم کنفدراسیون آسیا رئیس کمیته صدور مجوز حرفهای فوتبال عربستان از ارائه مجوز حرفهای به این باشگاهها خودداری کرده است. پیش از این عربستان به دلیل لاپوشانی و سندسازی در ارائه مجوز حرفهای به باشگاه النصر و الاتحاد جریمه سنگینی شده بود.
چه تیمهایی در چه سالی حذف شدند
با نگاهی به تاریخچه بازیهای لیگ قهرمانان آسیا میبینیم که از سال ۲۰۱۶ یعنی سی و پنجمین دوره مسابقات باشگاهی سطح اول فوتبال آسیا و چهاردهمین دوره مسابقات لیگ قهرمانان آسیا موضوع دریافت مجوز حرفهای باشگاهها باعث حذف برخی از تیمها برای شرکت در لیگ قهرمانان آسیا شده که در ادامه تایم لاین حذف تیمها در سالهای مختلف را مرور میکنیم.
سال ۲۰۱۶ - حذف تیمهای چند کشور
در این سال که چهاردهمین دوره مسابقات لیگ قهرمانان آسیا برگزار میشد، تمام باشگاههای عراق با وجود داشتن دو سهمیه به دلیل نگرفتن مجوز حرفهای اجازه حضور در بازیهای لیگ قهرمانان را پیدا نکردند. به جز عراق تیمهای باشگاهی کشورهای عمان، بحرین، لبنان، کویت، اندونزی و سوریه هم نتوانستند مجوز حرفهای بگیرند.
سال ۲۰۱۷ - حذف قهرمان دوره قبل
در پانزدهمین دوره لیگ قهرمانان آسیا تیم «چونبوک هیوندای موتورز» کره جنوبی که باید از عنوان قهرمانی سال گذشته خود در لیگ قهرمانان دفاع میکرد، در تاریخ ۱۸ ژانویه ۲۰۱۷ (خرداد سال ۱۳۹۶) به دلیل رسوایی تبانی و رشوهخواری در لیگ برتر کره، از این دوره از مسابقات حذف شد. این تیم درخواست دادگاه تجدید نظر داوری ورزشی داد که در نهایت در تاریخ ۳ فوریه (۱۴ بهمن) این درخواست نیز رد شد و برای اولین بار تیمی که سابقه دو دوره در لیگ قهرمانان را داشت، از این رقابتها کنار گذاشته شد.
البته به جز این تیم، باشگاه فوتبال الاتحاد، تیم سوم لیگ حرفهای سعودی در فصل ۱۶–۲۰۱۵ هم به دلیل برخی مشکلات مربوط به دریافت مجوز نتوانست مجوز حرفهای بگیرد. همچنین هیچ تیمی از عراق، لبنان و سوریه موفق به دریافت مجوز حرفهای نشدند. تیمهای باشگاههای کویت هم به دلیل دخالت مجلس این کشور دو سال و دو ماه تعلیق شدند.
سال ۲۰۱۸ - حذف تیمهای عربستانی و یک تیم از ایران
در این سال تیم «چونبوک هیوندای موتورز» کره جنوبی توانست مجوز حرفهای بگیرد و در رقابتها حضور داشت، اما در این سال یک نماینده از ایران و تیمهای النصر و الاتحاد نتوانستند مجوز حرفهای بگیرند. تیم ایرانی که نتوانست مجوز حرفهای بگیرد، نفت طلائیه قهرمان جام حذفی فصل ۹۶-۹۵ بود که به جای این تیم، تراکتورسازی به عنوان تیم سوم لیگ برتر فوتبال کشورمان به مرحله گروهی راه یافت و تیم چهارم لیگ، یعنی ذوبآهن، وارد مرحله پلی آف شد.
اما تیمهای النصر و الاتحاد عربستان هم در این سال موفق به دریافت مجوز حرفهای نشدند و همچنین تیمهای دیگر لیگ عربستان تا هشتمین تیم در لیگ این کشور موفق به دریافت مجوز حرفهای از کنفدراسیون آسیا نشدند. در این سال تیمهایی از ویتنام و اندونزی که سهمیه گرفته بودند به دلیل دریافت نکردن مجوز حرفهای از رسیدن به لیگ قهرمانان آسیا بازماندند. همچنین هیچ کدام از تیمهای کشورهای عراق، لبنان و سوریه موفق به دریافت مجوز حرفهای نشدند.
سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ - سالهای آرام
سال ۲۰۱۹ تنها سالی بود که همه تیمهایی که سهمیه حضور در لیگ قهرمانان را دریافت کرده بودند توانستند مجوز حرفهای هم بگیرند. در سال ۲۰۲۰ دوباره همه تیمهای باشگاهی سوریه از گرفتن مجوز حرفهای بازماندند و باشگاه فوتبال هانوی، قهرمان لیگ فوتبال ویتنام هم به دلیل شرکت نکردن تیم زیر ۱۵ سال این باشگاه در رقابتهای لیگ زیر ۱۵ سال جوانان ویتنام، مجوز حرفهای را دریافت نکرد. سال ۲۰۲۱ هم تیمهای باشگاهی کشورهای لبنان، سوریه و کره شمالی مجوز حرفهای نگرفتند.
منبع: خراسان
انتهای پیام/