به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، آذربایجان غربی استانی با ۱۲۰ هزار هکتار باغ و ۶۵۰ تا ۷۰۰ هزار هکتار زمین زراعی با ۲۳۵ هزار بهره بردار است که سالانه خسارتهای بسیاری به بخش کشاورزی آن به عنوان موتور محرکه اقتصاد منطقه بر اثر حوادث وبلایای طبیعی وارد میشود.
عمده خسارتهای وارده به این بخش براثر سیل، سرمازدگی، وزش باد و گاهی حتی خشکسالی است که لازمه کاهش آن سوق دادن کشاورزان به سمت بیمه اراضی است که سال هاست رغبتی براین موضوع وجود ندارد.
با نگاهی گذرا به سطح بیمه شده سالانه اراضی کشاورزی استان که بین ۱۰ تا ۱۵ درصد است به نظر میرسد در این راستا ترویج و اطلاع رسانی در استان ناکافی بوده و این موضوع در بین سایر برنامههای حمایتی از کشاورزان مورد غفلت واقع شده است.
طبق اظهارات کشاورزان و کارشناسان این حوزه مهمترین آسیب این معضل اقتصادی، واقعی سازی نشدن میزان برآورد خسارت از سوی دولت با میزان غرامت زیان وارد شده به کشاورزان است.
این علت و دیگر علتهایی که در گزارش پیش رو بیان میشود، سبب شده کشاورزان علاقهای به بیمه محصولات خود نداشته باشند، در حالی که اگر این آسیب جدی برطرف شود میتواند در بازسازی اعتماد و جذب کشاورزان به این صندوق که اصلیترین هدفش حمایت همه جانبه از آنان در مقابله با زیان ناشی از حوادث و بلایای طبیعی است، تاثیر فراوانی بگذارد.
البته نگاهی به آمار ارایه شده از سوی معاون خدمات بیمهای بانک کشاورزی استان نشان میدهد که آذربایجان غربی به رغم کم بودن سطح بیمه شده دارای رتبه ۱۰ کشوری در زمینه بیمه زمینهای زراعی و رتبه ۱۳ در زمینه بیمه باغات است.
امان الله حیدری یکی از زارعان آذربایجان غربی در بخش سیلوانای ارومیه که سال هاست در سطح ۱۰ هکتاری مشغول کشت و زرع بوده، میگوید که چند سال قبل یکبار به پیشنهاد کارشناسان جهادکشاورزی اقدام به بیمه اراضی خود کرده است، اما بعد از آن به دلیل ارزیابیهای غیر منصفانه و پرداختهای بسیار پایین در زمینه خسارتها دیگر رغبتی به این مساله ندارد.
وی معتقد است که پرداخت خسارتهای موجود که بسیار ناچیز است بسیار دیرتر از موعد مقرر انجام میشود و این موضوع برای یک کشاورز که متضرر شده، بسیار آزار دهنده است و نمیتواند برای بیمه سال زراعی بعد تصمیم گیری کند.
این کشاورز ارومیهای معتقد است که دولت باید در زمینه ارزیابی خسارتها اقدامات فراگیرتری از جمله تسریع در پرداختها و تجدید نظر در ارزیابیهای کارشناسی را در نظر بگیرد تا کشاورز علاوه بر رنج خستگی رنج معاش را هم بردوش نداشته باشد.
بر اساس گفتههای وی تشویق کشاورزان به بیمه گری باید همراه با تسهیل روند این کار و نیز مشوقهایی باشد در حالی که این موضوع همراه با یک سری عوامل بازدارنده اعمال میشود.
بر اساس اظهارات وی در سال زراعی گذشته محصول سیب درختی همسایگان وی دچار ریزش در شهریور ماه شد به رغم بیمه گری از دریافت خسارتهای مورد انتظار محروم ماند و این موضوع تاثیر منفی زیادی برروی روستاییان منطقه در بیمه گری اراضی داشت.
نمایندگی صندوق بیمه کشاورزی در شهرستان مهاباد در این زمینه در گفتگو با خبرنگار ایرنا گفت: استقبال از بیمه اراضی کشاورزی در بین کشاورزان بسیار پایین است و علل متعددی میتواند داشته باشدکه یکی از این علل از نگاه کشاورزان ارزیابیهای انجام شده از میزان خسارت هاست.
ابراهیمی آذر با اشاره به خواستهها و انتظارات کشاورزان افزود: یکی دیگر از علل این موضوع را میتوان انتظارات و توقعات بالای کشاورزان بیان کرد چرا که در پرداخت خسارتها خواهان دریافت ۱۰۰ درصدی هستند که این اقدام با ارزیابیهای کارشناسان انجام میشود.
وی با بیان اینکه به ازای هر هکتار ۱۴۷ هزار تومان وجه از کشاورزان برای بیمه اراضی اخذ میشود، گفت: میزان خسارت پرداختی تا سه میلیون تومان است که در بخش دام در ازای دریافت ۹۰ هزار تومان برای هر دام تا ۱۴ میلیون تومان خسارت پرداخت میشود.
طبق گفتههای وی وقتی عملکرد محصول در یک سال زراعی بالاست تقاضا برای بیمه نیز کاهش مییابد در حالیکه احتمال بروز خطرات و حوادث غیر مترقبه همواره وجود دارد.
براساس گفتههای وی تا ۱۰ سال قبل ارزیابیها توسط خود نمایندگان بیمه انجام میشد، ولی در حال حاضر فروشنده بیمه و ارزیابان وظایفشان از هم تفکیک شده است و هر ارزیاب از افرادی که بومی منطقه بوده و برمناطق تسلط دارد، انتخاب میشود.
وی با بیان اینکه ۱۲۵ نوع محصول کشاورزی در استان از خدمات بیمه بهرهمند هستند، افزود: بیمه محصولات از ابتدای سال زراعی شروع میشود و تا پنج ماه مهلت برای بیمه گری لحاظ میشود
طبق گفتههای وی برای تشویق کشاورزان و دامداران به بیمه محصولات باید تمامی خدمات کشاورزی ارائه شده اعم از تسهیلات و دریافت نهادهها به بیمه گری محصولات منوط باشد تا بتوان به کشاورزی پایدار دست یافت.
پرداخت به موقع و سریع غرامتها به کشاورزان نقش مهمی در تشویق آنان به بیمه گری اراضی دارد که این پرداختها بلافاصله بعد از پایان فصل برداشت آغاز میشود.
پرداخت غرامت گندم و جو در آذربایجان غربی به علت برداشت این محصول در بهار سریعتر بوده و این موضوع باعث میشود تا کشاورزان برنامه ریزی برای بیمه را به موقع انجام دهند.
معاون خدمات بیمهای بانک کشاورزی آذربایجان غربی در این زمینه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: امسال در سطح زراعی حدود ۷۱ هزار هکتار از اراضی استان زیر پوشش قرار گرفته اند و بیش از هشت هزار و ۵۳۸ فقره بیمه نامه صادر شده است.
بیت الله صادق زاده افزود: در زمینه بیمه باغات هم سطح بیمه شده یک هزار و ۲۰۰ هکتار است که به علت شروع پرداختهای خسارت سال زراعی گذشته انتظار افزایش بیمه باغات وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه سال زراعی گذشته میزان بیمه گری اراضی ۶۱ هزار و ۶۳۸ هکتار بود، گفت: امسال ۱۷ درصد رشد در بیمه گری اراضی زراعی ثبت شده است.
وی با بیان اینکه بیشترین میزان خسارتها بخش زراعت به گندم و جو وارد شده است، افزود: در سال زراعی گذشته سیب درختی نیز با بیشترین میزان خسارت در بخش یاغات مواجه بود.
وی ادامه داد: در راستای حمایت از کشاورزان در سال زراعی جاری پرداخت خسارتهای بخش زراعت آغاز شده و تاکنون بیش از ۳۷ میلیاردریال خسارت برای گندم و جو پرداخت شده و پرداخت غرامت باغات هم به زودی آغاز میشود.
صادق زاده با بیان اینکه امسال برای زارعان تخفیفهای ۱۰ درصدی بیمه لحاظ شده است ادامه داد: بیمه به صورت اقساط برای اراضی با سطح بالا هم انجام میشود تا کشاورزان برای مشارکت در زمینه بیمه گری تشویق شوند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هم در این خصوص با بیان اینکه در اثر وقوع حوادث غیر مترقبه در سال زراعی گذشته، ۲۳ هزار میلیارد ریال به اراضی باغی و زراعی و بخش دام و طیور و تاسیسات و امور زیر بنایی و ادوات کشاورزی خسارت وارد شد، گفت: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون، در حدود ۱۴۰ میلیارد ریال به بخش کشاورزی استان خسارت وارد شده است.
اکبر کرامتی با بیان اینکه باید فرهنگسازی بیشتری در میان کشاورزان انجام شود تا بیش از پیش با ضرورت و اهمیت بیمه محصولات آشنا شوند، افزود: امسال شرایط خاصی از لحاظ بارندگی و وضعیت اقلیمی بر استان و کشور حکمفرماست و این مساله لزوم توجه به بیمه محصولات را دو چندان میکند چرا که پرداخت هرگونه خسارت فقط در قالب بیمه کشاورزی امکانپذیز است.
وی با اشاره به نقش بیمه محصولات کشاورزی در تعدیل ریسک تولیدات کشاورزی افزود: یکی از مهمترین استراتژیهایی که میتواند در این امر موثر واقع شود، بیمه محصولات کشاورزی است که به موجب آن محصولات در مقابل خطرات کشاورزی و بیماریهای نباتی و حوادث غیر مترقبه مورد تضمین قرار میگیرند و خسارت مالی وارده به کشاورز بیمه گذار تا میزان مورد تعهد بیمه گر جبران میشود.
وی تاکید کرد: پیگیری بیمهپذیری محصولات جدید، ترویج و اطلاعرسانی خدمات بیمهای و استفاده از ظرفیت رسانهها برای توسعه فرهنگ بیمه را از جمله مهمترین اقدامات در راستای افزایش پوشش بیمه کشاورزی در استان ذکر کرد.
یکی از کارشناسان بخش کشاورزی آذربایجان غربی معتقد است بیمه یکی از پشتوانههای افراد جامعه است که در صورت بروز حوادث نقش مهمی در جبران بخشی از خسارتهای وارده خواهد داشت در عرصه کشاورزی هم مدت هاست که با فعالیت صندوق بیمه محصولات کشاورزی، طرح بیمه محصولات کشاورزی و دامی به اجرا درآمده است.
به گفته رضا تربتی، بی اعتمادی کشاورزان به اجرای تعهدات صندوق بیمه محصولات کشاورزی از مهمترین دلایل گریزان بودن این قشر زحمتکش به این صندوق است و ارائه نشدن تعریفی جامع درباره نوع و شرایط تعهدات بیمه هم از دیگر دلایل استقبال نکردن کشاورزان از این موضوع مهم است.
وی اضافه کرد: به عبارت ساده تر، حرف اول و آخر کشاورزان این است که هزینه پرداختی صندوق بیمه کشاورزی به خسارت دیدگان حوادث و بلایای طبیعی در حد بسیار پایین است که گاهی حتی هزینه خرید بذر کاشته شده را هم جبران نمیکند.
البته این نکته را هم نباید از نظر دور داشت که ضعف اطلاع رسانی، فقدان شناخت کافی از نحوه ساز و کار اجرایی، میزان تعهدات، نوع ماموریت اصلی این صندوق و تبلیغات به هنگام هم میتواند از دیگر دلایل استقبال نکردن کشاورزان از صندوق بیمه باشد که هرکدام به تنهایی قابل نقد و بررسی است.
آذربایجان غربی با یک میلیون هکتار اراضی قابل کشت همواره در معرض تهدیدات مختلف طبیعی و حوادث غیر مترقبه است که بیمه میتواند کمک موثری به کشاورزان این حوزه باشد.
منبع» ایرنا
انتهای پیام/ز