واشنگتن پست در گزارش جدیدی افشا کرده است که چند ماه قبل از قتل جمال خاشقچی، تلفن همراه همسر او هدف حمله بدافزار صهیونیستی پگاسوس قرار گرفته بود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، واشنگتن پست در گزارش جدیدی از راز بزرگی درباره قتل جمال خاشقچی، روزنامه نگار منتقد سعودی در سفارت ریاض در استانبول پرده برداشت.

بر اساس گزارش جدید واشنگتن پست، ماه‌ها قبل از قتل خاشقچی به دست عوامل سعودی در اکتبر ۲۰۱۸، یک نرم‌افزار جاسوسی قدرتمند روی تلفن «حنان العتر» همسر جمال خاشقچی نصب شده بود.

این افشاگری بخشی از تحقیقاتی است که از سوی سازمان غیرانتفاعی روزنامه‌نگاری موسوم به «داستان‌های ممنوعه» هماهنگ شده و کنسرسیومی از سازمان‌های خبری از جمله «فرانتلاین» نیز در این تحقیقات دست داشته اند. تحقیقات مذکور درباره نرم‌افزار جاسوسی پگاسوس انجام می‌شود که از سوی شرکت NSO وابسته به رژیم صهیونیستی ساخته شده و به بسیاری از افراد در سراسر جهان فروخته شده است. گفته می‌شود از این نرم‌افزار برای جاسوسی گسترده از سیاستمداران و فعالین حقوق بشر استفاده شده است.

پیش‌تر شرکت NSO ادعا کرده بود هیچ مدرکی مبنی بر اینکه تلفن همراه «العتر» همسر خاشقچی مورد هدف جاسوسی پگاسوس قرار گرفته موجود نیست اما تحلیل فنی تلفن همراه او که به دست «بیل مارکزاک» از گروه تحقیقاتی امنیت سایبری «سیتیزن لب» انجام شده، شواهدی را نشان می‌دهد که پگاسوس به صورت دستی روی گوشی العتر نصب شده بود. این اتفاق زمانی افتاده که العتر در آوریل سال ۲۰۱۸ برای مدتی  در بازداشت مقامات امارات بوده و تلفن همراه او ضبط شده بود.

دانا پرایست، خبرنگار واشنگتن پست در خصوص این خبر می‌گوید: داده‌های فنی جدیدی که از سوی «سیتیزن لب» برای نخستین بار منتشر شده است، نشان می‌دهد که وقتی حنان از سوی مقامات اماراتی بازداشت شده بود، بر روی یکی از تلفن‌های همراه او نرم افزار پگاسوس نصب شده است. این داده‌ها همچنین نشان می‌دهد زمانی که حنان در بازداشت بوده، یک شخص (احتمالا یک از مقاماتی که او را بازداشت کرده بود) شخصا در وبسایت اختصاصی پگاسوس که برای امارات ساخته شده بود چیزی را تایپ کرده است. وبسایت هم برای تلفن همراه حنان پکیجی ارسال کرده که تلفن همراه را آلوده کرده است.

بیل مارکزاک توانست بفهمد که تلفن حنان شروع به نصب نرم افزار جاسوسی کرده است، اما نمی‌داند که نرم‌افزار با موفقیت نصب شده است یا خیر. اما تصور می‌کند که برنامه نصب شده باشد چرا که شخص مذکور تلاش دومی در جهت نصب نکرده است؛ بنابراین می‌توانیم بفهمیم ادعای NSO در خصوص اینکه حنان هدفی برای نرم‌افزار پگاسوس نبوده است، صحیح نیست.

 نصب نرم‌افزار بر گوشی حنان العتر چه ارتباطی با قتل خاشقچی دارد؟

به گفته واشنگتن پست، حنان العتر، مهماندار هواپیمایی امارات بود. بدون رابطه با جمال خاشقچی، او مورد توجه مقامات قرار نمی‌گرفت؛ چرا که فعالیت سیاسی یا چیزی شبیه به آن نداشت. فرض بر این است که امارات از تلفن او برای جاسوسی از خاشقچی استفاده کرده است. البته ما نمی‌توانیم این را ثابت کنیم.

این دو شخص  ارتباط تلفنی زیادی داشتند. العتر در امارات و خاشقچی در واشنگتن زندگی می‌کرد، اما هر دو بسیار سفر می‌کردند؛ بنابراین بسیاری از صحبت‌هایشان در مورد تعیین مکان برای دیدار بعدی بوده است.

ما دوستان دیگری از جمال خاشقچی را می‌شناسیم که تلفن‌هایشان مورد حمله بدافزار پگاسوس قرار گرفته است. اما همه این‌ها بعد از قتل او اتفاق افتاد. حنان تنها کسی است که قبل از مرگ خاشقچی مورد حمله این بدافزار قرار گرفته است.


بیشتر بخوانید:


واکنش حنان العتر به هک شدن گوشی تلفن همراه او با پگاسوس

خبرنگار واشنگتن پست می‌گوید: وقتی مارکزاک از موسسه سیتیزن آنچه را کشف کرده بودند برای حنان فاش کرد، من آنجا بودم. حنان بسیار شوکه شده بود و به گریه افتاد. حنان گفت که احساس گناه می‌کند، زیرا فکر می‌کند از او برای ردیابی خاشقچی سوء استفاده شده است.

پگاسوس یک جاسوس افزار بسیار قوی نظامی است. این نرم‌افزار تقریبا هرکاری را می‌تواند انجام دهد. می‌تواند کنترل تلفن همراه را در دست بگیرد و همه‌چیز را از آن خارج کند. می‌تواند میکرفون را روشن کرده و به محیط اطراف گوش کند؛ بنابراین این بدافزار بسیار تهاجمی است. هک کردن گوشی حنان تجاوزی به فضای شخصی بین این دو نفر نیز بوده است.

آزار و اذیت مقامات اطلاعاتی امارات پس از قتل خاشقچی

سال گذشته حنان به آمریکا آمد تا با وکیل خود مشورت کند، زیرا واقعاً نمی‌دانست باید چه کار کند. او خیلی نگران بود. حتی پس از قتل خاشقچی، مقامات اطلاعاتی امارات همچنان به سؤالات از او ادامه می‌دادند. آن‌ها می‌خواستند بدانند قصد او چیست. آن‌ها می‌خواستند به طور ویژه بدانند که آیا حنان به دنبال جسد خاشقچی خواهد بود یا خیر. حنان احساس امنیت نمی‌کرد چرا که حتی خانواده او را نیز تهدید می‌کردند. آن‌ها گذرنامه‌های خانواده او را در دوره‌های مختلف می‌گرفتند و اجازه سفر به آن‌ها را نمی‌دادند.

وقتی حنان به واشنگتن آمد، وکیلش او را متقاعد کرد که بماند و درخواست پناهندگی سیاسی کند. او دیگر اجازه کار در امارات را نداشت، زیرا شغل خود را در خطوط هوایی از دست داد و به دلیل اینکه مصری است، نیاز به گرفتن مجوز کار داشت.

حنان اکنون ۵۳ ساله و زندگی او کاملاً به هم ریخته است. او مطمئن نیست که چگونه می‌خواهد زندگی خود را تامین کند و منتظر است تا درخواست پناهندگی سیاسی خود را ارائه دهد.

پاسخ مقامات امارات به افشای جاسوسی از تلفن همسر خاشقچی

خبرنگار واشنگتن پست نوشت: امارات تاکنون از پاسخ به درخواست‌های متعدد برای اظهار نظر در این خصوص خودداری کرده است. در گذشته، آن‌ها هرگونه ادعایی مبنی بر استفاده از NSO و محصولاتشان را رد کرده بودند. وکیل گروه NSO، توماس کلر در واشنگتن دی سی، ادعا‌های ما را از نظر فنی غیرممکن خواند. او گفت اتهامی که ما مطرح می‌کنیم، مبنی بر اینکه تلفن حنان العتر مورد حمله پگاسوس قرار گرفته ، کاملا نادرست است. او گفت که شرکت بررسی این ادعا را انجام داد و متوجه شد که پگاسوس برای گوش دادن، نظارت، ردیابی یا جمع‌آوری اطلاعات درباره حنان استفاده نشده است.

شرکت صهیونیستی NSO، در حال توسعه یا مهار؟

خبرنگار واشنگتن پست در پاسخ به این سوال که با توجه به شکایات زیاد از شرکت صهیونیستی NSO آینده آن را چگونه ارزیابی می‌کند گفت که این شرکت تنها بخش کوچکی از پروژه جاسوسی بزرگی است که پس از حملات ۱۱ سپتامبر و با بهانه ردیابی تروریست‌ها شکل گرفته است. افشاگری‌های روزنامه‌نگاران درباره NSO تنها روزنه‌ای را به جهان جاسوس‌افزار‌ها باز کرده است.

فرانسوی‌ها و انگلیسی‌ها نیز فاش کرده اند که به وسیله پگاسوس هدف حمله قرار گرفته اند. آمریکا NSO را در لیست تحریم‌ها قرار داده است. این تحریم ها انتقال برخی فناوری‌ها به این شرکت را ممنوع می‌کند.

اخیرا نیز گزارش‌های جدیدی منتشر شده است که نشان می‌دهد چندین شرکت نظارتی قصد داشتند از فیسبوک استفاده کنند تا اهداف خود را مجبور کنند روی لینک‌های خاصی کلیک کنند. کلیک روی این لینک‌های خاص گوشی تلفن همراه این اشخاص را آلوده می‌کرد.

بسیار دشوار است که دقیقا بفهمیم چه تعداد شرکت در حال تولید جاسوس‌افزار هستند، زیرا هیچ یک از قرارداد‌ها عمومی نیست. مشخصا نرم‌افزار‌های مذکور تنها برای جنایتکاران و تروریست‌ها استفاده نمی‌شود. بلکه در موارد زیادی علیه جامعه مدنی، گروه‌های حقوق بشری، وکلا، دانشگاهیان و روزنامه نگاران استفاده می‌شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۱۶ ۰۵ دی ۱۴۰۰
هر چیز بیسیمی قابل هک کردنه از موبایل بگیر تا رادار
آخرین اخبار