به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، حسین بیگلری رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت : در سالهای اخیر به علت محدودیتهای ناشی از بیماری کرونا که مردم کم تحرکتر و پر استرستر شده اند موارد ابتلا به دیابت در حال افزایش است.
او گفت : دیابت یا مرض قند بیماری است که قند به جای اینکه توسط انسولین جذب سلول بشود در داخل خون میماند و سلولها دچار کمبود انرژی میشوند و میتواند عوارض متعددی برای ارگانهای مهم فرد از جمله قلب، کلیه، چشم و... داشته باشد.
بیگلری افزود : رایجترین آن انجام قند خون ناشتا است که در صورتیکه میزان قند خون مساوی یا بالای ۱۲۶میلیگرم در دیسی لیتر باشد فرد مبتلا به بیماری دیابت تشخیص داده میشود.
او افزود : سازمان بهداشت جهانی اعلام هشدار نموده که در سالهای اخیر به علت محدودیتهای ناشی از بیماری کرونا که مردم کم تحرکتر و پر استرستر شده اند موارد ابتلا به دیابت در حال افزایش است و این زنگ خطری برای آینده میباشد.
بیگلری ادامه داد : برآورد شده است که بیش از ۵۰۰ میلیون نفر در دنیا مبتلا به دیابت میباشند علایم بیماری این است که فرد دچار پرنوشی، تکرر ادرار و تغییرات وزن، عدم بهبود زخمها و خستگی مزمن میشود که علایم هشدار نسبت به ابتلا احتمالی به این بیماری است.
او افزود : اگر در خانواده و بستگان درجه یک فردی دچار بیماری دیابت باشد و تغذیه نامناسب دارد فرد در معرض خطر بیشتر ابتلا به بیماری دیابت قرار میگیرد.
بیگلری گفت : دیابت نوع یک که در سنین کودکی و نوجوانی به وجود میآید، در حال حاضر صرفا با انسولین کنترل میشود، اما یافتهها و دانستههای علم پزشکی پیشرفت خواهد کرد، اما تاکنون راه حل فقط مصرف انسولین است.
او گفت : عده زیادی در گروههای مختلف در معرض ابتلا به دیابت هستند که فرد میتواند با سبک زندگی درست، تغذیه صحیح، تحرک کافی، ورزش کردن دیابت را کنترل کند و مبتلا به بیماری دیابت نشود.
بیگلری افزود : دیابت مخصوصاً در افراد بالای ۶۰ سال فرد را در معرض ریسک ابتلا بیشتر به انواع شدید کرونا قرار میدهد.
او افزد : برای پیشگیری از بروز عوارض قند خون و کنترل آن لازم است رژیم غذایی مناسب، پرهیز از استرس، خواب کافی، کنترل چاقی و حرکات ورزشی را داشته باشیم.
بیگلری ادامه داد : نوع شایع دیابت، دیابت نوع دو، در بزرگسالان ممکن است رخ بدهد، دیابت بارداری که در زنان باردار رخ میدهد باید کنترل شود و بعد از پایان بارداری باید مطمئن شویم که فرد بهبود یافته است.
او افزود : نوع دیگر دیابت ناشی از اختلال سیستم ایمنی بدن میباشد، برخی از ورزشکارانی است که در سالهای در سالنهای ورزشی دگزامتازون و کورتون زیاد، هورمون یا انسولین مصرف میکنند در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند.
بیگلری گفت : دیابت میتواند منشا ارثی و ژنتیکی داشته باشد که بیشتر در بستگان درجه یک باشد، اما قطعی نیست، چون ژنتیک یکی از علل است و دلایل دیگر به سبک زندگی بر میگردد.
او گفت : افت میزان قند خون یا هیپوگلایسمی یک اورژانس پزشکی در گروهی از بیماران دیابتی است که بایستی سریعا به آن رسیدگی شود.
بیگلری افزود : از دیگر عوارض دیابت کنترل نشده شامل آسیب جدی به ارگانهای حیاتی قلب و عروق، کلیه، چشمها وپاهاست که با کنترل مناسب میزان قند خون میتوان از آن پیشگیری کرد.
او افزود : خطر عوارض شدید قلبی عروقی، نابینایی، نارسایی کلیه و قطع پا از عوارض خطرناک کنترل نکردن دیابت در افراد است.
بیگلری گفت : متاسفانه باورهای اشتباه استفاده از آب قند در هنگام ضعف و خستگی، توصیه غلط مصرف تریاک در کنترل قند خون، استفاده بیش از حد از دگزامتازون در هنگام بیماریهای تنفسی و مصرف بیش از اندازه نوشابه، شکر و شیرینی جات باعث افزایش شدت آسیبهای ناشی از بیماری دیابت در جامعه شده است.
او گفت : مهمترین شاخص کنترل میزان قند خون آزمایش قند سه ماهه هموگلوبین (A۱C) است .
انتهای پیام/د