به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، فرخنده شفیعی کارشناس بهداشت هوای مرکز بهداشت خوزستان در خصوص خشکسالی پیش رو در سال ۱۴۰۰ -۱۴۰۱ در کنار پاندمی کرونا، گفت: این مساله نگرانی مردم ساکن در استان خوزستان برای رویارویی با گرد و غبار را چندین برابر کرده است.
او افزود: در سالهای اخیر به دلیل تغییرات اقلیم، طوفانهای گرد و غبار به یکی از مهمترین چالشها تبدیل شده که این چالش زیست محیطی، بیشتر مناطق خشک را در بر گرفته است.
شفیعی گفت: یکی از مهمترین پدیدههایی که بر میزان گرد و غبار تاثیر میگذارد خشکسالی است؛ خشکسالی در اثر کاهش بارش رخ میدهد و موجب کاهش پوشش گیاهی و افزایش گرد و غبار میشود.
کارشناس بهداشت هوای مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: کم بارشی نیز ناشی از تغییرات اقلیمی است و بدون شک عوامل انسانی به عنوان مهمترین شاخص افزایش پدیده گرد و غبار شناخته شده است.
او اضافه کرد: نتایج تحقیقات فراوان نشان میدهد که بین وقوع گرد و غبار با خشکسالی ارتباطی مستقیمی وجود دارد و در سالهایی که شدت خشکسالی زیاد یا کم شده، بر تعداد وقوع گرد و غبار نیز افزوده یا از آن کاسته شده است.
شفیعی گفت: در ۲ سال گذشته، بارشها در کشور نسبتا خوب بود که این امر موجب شد در طول سال ۹۹ کمتر با طوفانهای گرد و غبار روبهرو شویم، اما پیشبینیها برای امسال خبر از سال خشک و کم بارشی دارد که نگرانی از کاهش آوردههای آبی و تشدید بحران گرد و غبار را در سال ۱۴۰۰ به دنبال دارد بنابراین این مساله آمادگی عموم برای مواجهه با گرد و غبار را میطلبد.
کارشناس بهداشت هوای مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه این پدیده به طور مکرر در استان خوزستان اتفاق خواهد افتاد، افزود: به تبع آثار جدی روی سلامت انسان، فرسایش خاک، بیابانزایی و حمل و نقل دارد.
او گفت: خشکسالی پیش رو در سال ۱۴۰۰ - ۱۴۰۱ و در کنار پاندمی کرونا، نگرانی مردم ساکن در استان خوزستان را برای رویارویی با گرد و غبار چندین برابر کرده است؛ خشکسالی شدید امسال و کاهش بارندگی، خطر منطقه غبارخیز کشورهای همسایه را برای ایران نیز تشدید میکند.
شفیعی اضافه کرد: بخشی از معضل گرد و غبار در استان خوزستان مربوط به کانونهای داخلی است.
کارشناس بهداشت هوای مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: برای مهار کانونهای ریزگرد در استان خوزستان اقدامات محیط زیستی و زیربنایی در حوزههای بین بخشی از جمله جلوگیری از خشک شدن تالاب، مدیریت بهینه در حوزه آب و کشاورزی برای کنترل گرد و غبار و ریزگردها، جنگلکاری و تأمین آب مورد نیاز جنگلها لازم است که بحث درباره آن در حوزه وظایف معاونت بهداشت نیست.
او گفت: بدون شک وقوع ریزگردها علاوه بر پیامدهای اقتصادی و آسیب جدی به زیرساختهای عمومی، مهمتر از همه پیامدهای بهداشتی را دارد.
شفیعی در ادامه افزود: ریزگردها در کنار بحران کرونا، نه تنها آسیبهای جدی به بهداشت و سلامت مردم وارد میکند و ایجاد مشکلات قلبی و تنفسی را به دنبال دارد بلکه تحقیقات نشان داده که آلودگی هوا رابطه مستقیم و معنیداری با افزایش ابتلا به بیماری کرونا دارد.
کارشناس بهداشت هوای مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: پیامدهای مختلف آلودگی هوا به خصوص آثار بهداشتی آن از جمله ایجاد بیماریهای آلرژیک و تشدید بیماریهای قلبی و تنفسی در قبال پدیده طوفانهای گرد و غبار موجب شده که نظارت و کنترل مداوم و مستمر کیفیت هوا به خصوص در کلانشهرها به عنوان امری بسیار حائز اهمیت مورد توجه خاص قرار بگیرد.
او افزود: طوفانهای گرد و غبار در استان خوزستان هنگام وقوع تا طول مدت تداوم، دهها نفر را دچار مشکلات تنفسی و قلبی و راهی بیمارستان میکند.
شفیعی گفت: تا پایان سال ۹۹، ۶۳ هزار و ۲۰۷ مادر باردار، ۳۵۵ هزار و ۲۱۵ کودک زیر پنج سال و ۲۳۳ هزار و ۷۲۹ فرد بالای ۶۰ سال در حوزه شهرهای دانشگاه علوم پزشکی اهواز داشتهایم که این افراد نسبت به آلودگی هوا حساستر هستند.
کارشناس بهداشت هوای مرکز بهداشت خوزستان افزود: در این مدت مرگ هشت کودک زیر پنج سال به علت عفونت حاد تنفسی، ۷۸ مرگ به علت انسداد مزمن ریوی، ۶۵ مرگ به دلیل سرطان ریه، ۲ هزار و ۶۳ مرگ به علت بیماری قلبی و ۲۶۸ مرگ به علت سکته مغزی داشتیم که همه این موارد منتسب به آلودگی هوا هستند.
این مقام مسئول اضافه کرد: در سال ۹۹ از نظر شاخص کیفیت هوا هیچ روز خوبی نداشتیم؛ در این مدت ۳۶ روز ناسالم برای گروههای حساس، ۳۵ روز ناسالم و ۵ روز خطرناک داشتیم.
شفیعی گفت: در ۹۹، ۴ هزار و ۶۳۰ بیمار قلبی و تنفسی از طریق ترالی اورژانس اهواز به بیمارستانها منتقل شدند در این مدت ۲ هزار و ۳۲۳ بیمار با عارضه قلبی، ۳۳۰ بیمار زیر ۱۶ سال با عارضه تنفسی، ۲ هزار و ۶۲۸ بیمار ۱۶ تا ۶۵ سال با عارضه تنفسی و یک هزار و ۱۴۹ بیمار بالای ۶۵ سال به بیمارستانها ارجاع شدند این در حالی است که تعداد روزهای گرد و غباری در استان خوزستان کمتر از ۱۰ روز بوده است.
انتهای پیام/ی