به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا معتقد است: هنوز مذاکرات برجام شکست نخورده است. ایران پیشنهاداتی داده و منتظر است که طرفهای دیگر هم نظراتشان را بیان کنند. مقامات رسمی ضد مذاکرات خیلی صحبت نکردند. فضاسازی رسانهای انجام میشود، اما به طور کلی جو اصلی مذاکرات معقول و منطقی دارد پیش میرود و زود است که قضاوتی داشته باشیم. به جز مکرون که تلخ صحبت کرده، باقی مقامات رسمی اروپایی و آمریکایی موضع تندی نگرفتند.
دور هفتم مذاکرات هستهای با ایران در وین بعد از چند ماه وقفه به دلیل روی کار آمدن دولت جدید ایران که هشتم آذرماه از سرگرفته شده بود روز جمعه (۱۲ آذر) پایان یافت. مقامات ایرانی بارها پیش از شروع مذاکرات اعلام کردند در این دور از مذاکرات به دنبال رفع تحریمهای ظالمانه مغایر با برجام هستند و ایران در مذاکرات بسیار جدی بوده و به دنبال وقتکشی یا مذاکرات فرسایشی نیست.
ابوالفتح میگوید: مذاکرات بسیار سخت است و دستیابی به توافق اگر غیرممکن نباشد، بسیار دشوار و زمان بر است و خیلی امیدی به رسیدن به توافق نیست. چون هیچ کدام از تحریمها برداشته نشده است و در کنگره آمریکا در همین چند روز اخیر چند طرح را دارند پخت و پز میکنند. مقامات آمریکایی خودشان میگویند که اگر جمهوری خواهان روی کار بیایند همه این توافقهای احتمالی روی هوا میرود و این بی اعتمادی نسبت به آمریکا در تهران صد برابر میشود. از طرفی ایران نه تنها رفع کامل تحریمها را میخواهد، بلکه خسارت خروج آمریکا از برجام را هم میخواهد، چیزهایی که دولت بایدن اگر هم بخواهد نمیتواند انجام دهد.
این دور از مذاکرات با تشکیل جلسات مداوم دو کارگروه رفع تحریم و هستهای در چند روز گذشته ادامه پیدا کرد. علی باقریکنی، رئیس تیم مذاکرهکننده ایران که از ابتدای هفته گذشته وارد وین شده بود، زنجیرهای از دیدارهای دو و چندجانبه را با مقامهای اتحادیه اروپا، چین، روسیه و تروئیکای اروپایی پیش برد. فضای مذاکرات دوشنبه پس از برگزاری نشست افتتاحیه کمیسیون مشترک برجام که نخستین رویارویی هیئت مذاکرهکننده جدید ایران با ۱+۴ ظاهرا مثبت بود، اما نشست اختتامیه در فضایی مبهم و البته نه چندان دوستانه به پایان رسید.
به گفته این کارشناس مسائل آمریکا، آمریکاییها باید بپذیرند که تحریمها را باید بردارند. در جریان مذاکرات هفته گذشته وین دو سناتور به بهانهای واهی اعلام کردند که میخواهند ایران را تحریم کنند؛ چرا باید امروز این تحریم را دنبال کنند، چرا دو هفته پیش این کار نشد یا یک ماه دیگر. اینها نشان میدهند هیئت حاکمه آمریکا نمیخواهند تحریمها را علیه ایران بردارند.
انتهای پیام/