به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان ، حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصیسازی و مجید شاکری اقتصاددان امشب ۱۰ آذرماه با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به بررسی مولد سازی داراییهای دولت پرداختند.
حسین قربان زاده با اشاره به اینکه کل ثروت دولت ها باید به نحو شایستهای مدیریت شود گفت: دولت ها بخش عمدهای از آن چیزی که میتوانند خلق ارزش کنند را هدر میدهند . دولت ها از دارایی مالی ، فیزیکی و حتی دارایی های نامشهود مانند مجوزها، به نحو نامطلوبی استفاده می کنند. دولت ها بیشتر به بدهی توجه می کنند و لذا کمتر ذهن ها به سمت بخش داراییها سوق پیدا می کند.
رئیس سازمان خصوصیسازی با اشاره به اینکه مولدسازی به معنای استفاده بهتر از دارایی های موجود است اظهار کرد: سوء مدیریت و بهره برداری غیر اقتصادی از املاک و مستغلات در کشور ما صورت می گیرد.
قربان زاده با اشاره به اینکه در این حوزه اعداد و ارقامی به صورت تخمین عنوان میشود گفت: در حوزه شناسایی دچار چالش هستیم، از این جهت که نه فقط کشور ما بلکه بسیاری از دولت ها از آنچه که دارند ناآگاه هستند زیرا نقطه آغاز مدیریت بهینه دارایی شفافیت است که باید وجود داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: سامانه اموال دستگاههای اجرایی را داریم الان چیزی حدود ۵۲۵ هزار ملک در آن ثبت شده است به طوری که ۳۱۴ هزار ملک برای دستگاه های اجرایی است. با توجه به وسعت کشور بخش عمدهای از این ملک ها را دستگاههای اجرایی پنهان میکنند.
رئیس سازمان خصوصیسازی گفت: هر شهروندی باید خود را موظف بدانند که میتواند در شناسایی دارایی مازاد دولت موثر باشد. مردم میدانند کدام ملک برای دولت است، دارایی راکد باید از انجماد خارج شود.
قربان زاده عنوان کرد: وقتی از مولد سازی صحبت میکنیم در مورد پرتفوی دارایی دولت صحبت کرده ایم، این حوزه باید در ذهن سیاستگذار و مسئول دولت جمهوری اسلامی هم هک شود که از همان ساختمانی که وزیر، رئیس جمهور و حتی ساختمان صدا و سیما و همه ساختمان هایی که ادارات و دستگاههای مختلف هستند باید مولد سازی شود.
وی تصریح کرد: اگر دولت بداند از همه اموال و داراییهای موجود میتواند استفاده کند اول از همه این شناخت و این تبیین درست را ایجاد کرده و به تدریج دغدغه ایجاد میشود. اماکن زیادی را داریم که غیرنظامی هستند ولی ممکن است در اختیار نیروهای مسلح باشد، باید هم افزایی بین مسئولین قضایی مختلف ایجاد شود ،چند روز است که رئیسجمهور در جلسات مختلف مطرح میکنند که باید هم افزایی ایجاد شود.
رئیس سازمان خصوصیسازی با اشاره به بند پ ماده ۱۰ قانون برنامه ششم توسعه گفت: به وزارت امور اقتصاد و دارایی اجازه داده میشود به منظور استفاده از دارایی های دولت برای انتشار صکوک اسلامی پیشبینی شده در این قانون و ساماندهی و مدیریت دارایی ها و اموال در مالکیت دولت و تمرکز اختیارات مربوط به نحوه نقل و انتقال اموال منقول و غیر منقول و سایر داراییهای دولت ضمن اجرای سامانه جامع اطلاعات اموال غیر منقول دستگاههای اجرایی حسب مورد نسبت به انجام اقدامات مورد نیاز برای مدیریت و استفاده از دارایی ها و اموال دستگاه اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری به استثنای انفال، اموال دستگاه های زیر نظر مقام معظم رهبری و موارد و مصادیق مندرج در اصل ۸۳ قانون اساسی به منظور پشتوانه انتشار صکوک اسلامی توسط کارشناسان رسمی اقدام لازم صورت بگیرد.
قربان زاده با اشاره به اینکه تکلیف قانونی هر سال تکرار میشود و در قوانین دیگر هم به نسبت تکرار میشود گفت: بخشی از اسناد دولتی که در مخزن وزارت اقتصاد است و میداند که بخشی از آنها توسط دستگاهها پنهان می شود.
وی افزود: تکلیف سامانه سادا فقط مالکیت دولت نیست، هر ملکی که در اختیار دولت است چه مالکیت و چه بهرهبرداری باید در سامانه ثبت شود. دستگاههای موضوع ماده ۵ قانون خدمات کشوری و غیره شامل موضوع میشود اما متاسفانه مقاومت در شناسایی وجود دارد و دستگاه دولتی محافظه کار میشوند.
رئیس سازمان خصوصیسازی بیان کرد: برخی از دستگاهها در راستای وظایف ذاتی عمل میکند، هزینه نگهداشت املاک دولتی تصاعدی بالا میرود هزینه سازی برای نگهداشت املاک میکنیم و این خود مصیبت است که در این حوزه داریم.
قربان زاده با اشاره به اینکه اساسنامه صندوق ها را سازمان بورس تصویب کرده است و امکان تاسیس صندوق املاک و مستغلات وجود دارد ادامه داد: کسی که مبلغ اندکی دارد می تواند، یونیت هایی که در صندوق به فروش گذاشته میشود را بخرد، مردم زخمخورده حوزه بازار سرمایه هستند.
در ادامه شاکری کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه تصور می شود که مولدسازی محدود به مستغلات است گفت: دارایی ها را باید در کنار هم ببینیم و شناسایی کنیم لذا ترکیب دارایی ها متفاوت است. مولدسازی این است که بدانیم چه داراییهایی داریم نه فقط با هدف احصا بلکه باید با کنار هم گذاشتن دارایی ها را ببینیم که چه چیزی را خلق می کنیم . داراییهای سیاسی را از دارایی های تجاری باید جدا کنیم.
وی با اشاره به اینکه اموال دولت را باید در کنار هم جمع کنیم که در قالب صندوق حرفهای و حصار کشیده از مداخله سیاسی باشد افزود: در حوزه مستغلات مهمترین مسئله این است که تمام دغدغه ها برطرف شود و چندین سوال کلان اقتصادی را سامانه صندوق املاک و مستغلات میتواند جواب دهد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: باید سبدی را فرض کرد که شامل املاک و مستغلات باشد و این سبد باید در قالب واحدهای سرمایهگذاری تقسیم شود.
انتهای پیام/