روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام را یکی از احمقانه‌ترین و ضعیف‌ترین تصمیمات آمریکا در دوران پس از جنگ سرد دانست.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا مبنی بر خروج از برجام - تصمیمی که مایک پمپئو، وزیر امور خارجه و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی به آن تاکید داشتند - به عنوان یکی از احمقانه ترین، ضعیف‌ترین و غیرمولدترین تصمیمات امنیت ملی آمریکا عنوان کرد.

موشه یعلون که در زمان امضای توافق هسته ای، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و از مخالفان جدی توافق با ایران بود، هفته گذشته در کنفرانسی اعلام کرد که «به همان اندازه که آن توافق بد بود، تصمیم ترامپ برای خروج از آن - با تشویق نتانیاهو - بدتر بود.» یعلون تصمیم دولت قبلی آمریکا را «اشتباه اساسی دهه گذشته» در مواجهه با سیاست ایران خواند.

دو روز بعد از سخنان یعلون، گادی آیزنکوت، فرمانده ارشد نظامی رژیم صهیونیستی نیز اظهارات مشابهی را ارائه کرد و تصمیم ترامپ مبنی بر خروج از برجام را یک «نمره منفی» برای رژیم صهیونیستی تلقی کرد. آیزنکوت در این باره گفت: «این تصمیم واشنگتن، ایران را از همه محدودیت‌ها رها کرد و یک موقعیت بسیار پیشرفته‌تر برای توسعه برنامه هسته‌ای این کشور به ارمغان آورد.»

پس از یک وقفه پنج ماهه، مذاکرات برای بازگرداندن پایبندی به برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام که توافق هسته‌ای نیز نامیده می‌شود، از روز دوشنبه در وین بین ایران، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و انگلیس از سر گرفته شد.

 به باور دولتمردان آمریکایی، دولت جدید ایران خواستار لغو تحریم‌های مالی به علاوه تحریم‌های مربوط به پرونده هسته‌ای و مسائل حقوق بشری از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا است. این مقامات همچنین استدلال می‌کنند که تهران در صورت توافق، تضمینی می‌خواهد که رئیس‌جمهور بعدی آمریکا دیگربار آن را پاره نکند.

تحلیلگران آمریکایی در این گزارش مدعی شدند: «سال‌ها است که اسرائیلی‌ها می‌شنوند که روسای جمهور آمریکا می‌گویند که اجازه نمی‌دهند ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند. آن‌ها ابتدا خروج ترامپ از توافق و اعمال مجدد تحریم‌ها را جشن گرفتند. آن‌ها فکر می‌کردند که این امر هم تلاش ایران برای بدست آوردن سلاح را تضعیف می‌کند و هم تلاش هایش برای تجهیز نظامی حزب الله و سوریه را خنثی می‌کند.»

این نشریه آمریکایی می‌نویسد: «به نظر می‌رسد که ترامپ و پمپئو بیش از حد غرق بازی و افکار خود شده اند. اگر آن‌ها زرنگ بودند، به ایرانی‌ها می‌گفتند که اگر ایران صرفاً موافقت کند غنی‌سازی را تا سطح مورد نیاز برای سلاح هسته‌ای برای مثلاً ۲۵ سال - به جای ۱۵ سال اولیه - کنار بگذارد، توافق را باز می‌گردانند و تحریم‌ها را لغو می‌کنند. اما در عوض، آن‌ها خواستار تغییراتی در رفتار ایران شدند، به طوری که ایران فهمید که تحریم‌ها هرگز پایان نخواهد یافت. مقامات ایرانی چین را وادار کردند تا نفت آن‌ها را بخرد و شروع به غنی سازی اورانیوم کافی برای تبدیل شدن به یک کشور هسته‌ای کردند. ترامپ و پمپئو برنامه دومی نداشتند. با وجود تمام جنجال‌های ترامپ، او نه تنها قصد بمباران ایران را نداشت، بلکه زمانی که ایرانی‌ها با موشک‌های کروز پاسخ اقدامات آمریکا را دادند، تلافی هم نکرد.»

نیویورک تایمز در این گزارش به سیاست دولت بایدن نیز اشاره می‌کند و می‌نویسد: «بایدن این دست را به خوبی بازی نکرد. بایدن به جای اینکه فوراً تحریم‌های ترامپ را لغو کند و به پایبندی بر تعهدات برگردد، درگیر یک دعوای دیپلماتیک با ایرانی‌ها شد. بایدن با تمرکز فوری بر خروج از خاورمیانه -که از افغانستان شروع شد - نتوانست ترسی در دل ایرانیان ایجاد کند؛ بنابراین ایران به غنی سازی ادامه داد.»

گزارش نیویورک تایمز به نقش رژیم صهیونیستی در مذاکرات نیز اشاره می‌کند و می‌نویسد: «اسرائیلی‌ها از اینکه بایدن به سمت یک معامله کوچک با ایران برود، وحشت دارند. در این صورت ایران موافقت می‌کند که ذخایر مواد شکافت پذیر خود را در ازای کاهش برخی تحریم‌های آمریکا مسدود کند. این امر ایران را در آستانه قدرت هسته‌ای شدن نگه می‌دارد و بمباران تأسیسات آن را برای اسرائیل بسیار دشوار می‌کند، زیرا هرگونه مداخله نظامی اسرائیل، توافق با ایران را مختل می‌کند.»

در پایان گزارش به سیاست دولت بایدن نیز اشاره می‌شود. به باور نویسنده گزارش، بایدن در استفاده از زور خوب نیست. او نگران است که هرگونه اشاره به استفاده از نیروی نظامی در برابر ایران ممکن است قیمت بنزین را تا کریسمس به ۱۰ دلار در هر گالن برساند. ایرانی‌ها به این نکات چشم دوخته و  به آمریکا می‌خندند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۰ ۱۱ آذر ۱۴۰۰
تا زمانی که تصمیم سازان و تصمیم گیرندگان اقتصادی کشور پاسخگو نباشند و در مقابل سیاستهای اقتصادی غلط اتخاذی محاکمه نشوند وضعیت اقتصادی ما درست نخواهد شد . آثار مخرب سوء مدیریت داخلی خیلی بیشتر از از آثار تحریمها مردم را بدبخت میکند ای کاش تعدادی مدیر با کفایت از دیگر کشور ها وارد میکردیم و یا به نخبگان داخلی اجازه مدیریت داده میشد.
Iran (Islamic Republic of)
پرستال
۰۵:۳۲ ۱۱ آذر ۱۴۰۰
بهتره تحریم ها رو‌ برندارن. شما ملت گمان نبرین ک با لغو همه تحریم ها پراید میشه هفت میلیون و راحت خونه بخرین‌ . اقتصاد دانان ما بی سواد هستن و عرضه درست کردن وضع اقتصادی رو ندارن. در کل همینکه تحریمیم سنگین تره.
آخرین اخبار