در حالی برخی از سدها و بندهای خاکی خراسان جنوبی نیازمند لایروبی هستند که متولی قانونی ندارند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، خراسان جنوبی استانی کویری است که برای مدیریت منابع آبی خود نیازمند وجود سد و بند خاکی است.

با اینکه سد‌ها و بند‌های خاکی سازه‌هایی لازم برای مدیریت منابع آبی اند، نیازمند اقداماتی برای نگهداری نیز هستند و لایروبی و خالی کردن آن‌ها از رسوبات از جمله این اقدامات است.

برای لایروبی و خالی کردن سد‌ها و بند‌های خاکی نیاز است تا دستگاه‌های متولی امور را به دست بگیرند و در جهت حفظ سازه‌های مدیریت منابع آبی تلاش کنند.

اما برخی از سد‌ها در خراسان جنوبی بدون متولی مانده اند و مردم به صورت خودجوش به کار لایروبی و مرمت سد‌ها و بند‌های خاکی مشغول هستند.

مدیریت سدها بر عهده جهاد کشاورزی نیست

برای پیگیری این موضوع با مسئولین جهاد کشاورزی شهرستان بیرجند و آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفتگو کردیم.

محمدی مدیر جهاد کشاورزی بیرجند در خصوص لایروبی و خالی کردن سد‌ها و بند‌های خاکی گفت: امور لازم برای سرپا نگه داشتن سد‌ها در حوزه اختیارات جهاد کشاورزی نیست.

او افزود: سال‌های گذشته سد‌هایی با حجم کم توسط جهاد کشاورزی ساخته شده اند، اما وظیفه نگهداری آن‌ها در حال حاضر بر عهده ما نیست.


بیشتر بخوانید


محمدی بیان کرد: با توجه به این موضوع، ردیف اعتباری نیز برای لایروبی در نظر گرفته نشده است و جهاد کشاورزی نمی‌تواند اقدامی در این خصوص انجام دهد.

مدیر جهاد کشاورزی بیرجند عنوان کرد: تنها جهاد کشاورزی برای مرمت و بازسازی قنوات اعتبار دارد و متولی قنات‌ها مردم هستند و جهاد کشاورزی نقش کمک کننده در احیاء و نگهداری قنوات دارد.

او ادامه داد: مواردی در استانداری خراسان جنوبی به تصویب رسیده است که طی آن باید سد‌های ساخته شده به شرکت آب منطقه‌ای واگذار شود.

قرار نگرفتن سدها در اختیار آب منطقه ای

در ادامه پیگیری‌ها به سراغ سروری مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی رفتیم تا ببینیم چرا آب منطقه‌ای برای لایروبی سد‌های ذخیره‌ای با حجم کم اقدام نمی‌کند و مردم این کار را انجام می‌دهند؟

سروری مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: مصوبه‌ای که مطرح شده است وجود دارد، اما هر سدی را نمی‌توان از جهاد کشاورزی تحویل گرفت و تاکنون نیز هیچ سدی به آب منطقه‌ای تحویل داده نشده است.

او افزود: در جایی از قانون چنین چیزی وجود ندارد که جهاد کشاورزی سد‌های ذخیره‌ای با حجم کم را بسازد و تحویل آب منطقه‌ای دهد.

سروری اظهار کرد: در زمان مدیریت قبلی شرکت آب منطقه‌ای قرار شد تا چندین گروه کارشناسی به مناطق مختلف استان اعزام شوند و طبق فاکتور‌هایی برای تحویل گرفتن سد‌ها از جهاد کشاورزی اقدام کنند.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی تصریح کرد: از جمله این فاکتور مفید بودن یا نبودن سد از لحاظ حجم ذخیره سازی است و انجام اقدامات کارشناسی برای ساخت سد‌ها نیز از موارد مورد توجه بوده است.

او گفت: برخی از سد‌ها به صورت غیر کارشناسی ساخته شده اند و نمی‌توان از آن‌ها بهره برداری زیادی انجام داد و می‌بایست برای برخی از آن‌ها تصمیمات لازم اتخاذ شود.

انتهای پیام/ ر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
پ- قدیری
۱۱:۵۱ ۱۵ بهمن ۱۴۰۰
سد، اجازه جذب آب در زمین را نمیدهد و بخصوص در هوای گرم سبب تبخیر شدید آب میشود. به جای لایروبی سدها، بهتر است آبخوانداری گسترش یابد که ذخیره آب در زمین را 10 برابر کرده و مانع بروز سیلاب مخرب میشود.