یک روانشناس گفت: نرخ طلاق در افراد بالای ۵۰ سال دو برابر و در افراد بالای ۶۵ سال سه برابر شده است.

افسانه صمدزاده روانشناس و استاد دانشگاه  در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره طلاق در سنین بالا گفت:  نرخ طلاق در افراد بالای ۵۰ سال دو برابر و در افراد بالای ۶۵ سال سه برابر شده است. این مسئله پیامد‌های منفی زیادی دارد. فشار مالی به خصوص برای زنان بزرگ‌ترین دلیل طلاق است. بسیاری از زنان هیچ وقت شاغل نبوده اند و در چنین سن و سالی نیز به سادگی نمی‌توانند شغلی پیدا کنند. مسئله پیامد‌های بالقوه ناشی از تنهایی بر وضعیت سلامتی آن‌ها مطرح می شود.

وی گفت: در مقطعی که همه فکر می‌کنند زوج‌ها به خوبی در رابطه خود جا افتاده اند، ارتباط خوبی با هم برقرار کرده اند و خیال دارند تا آخر کار در کنار هم بمانند، تعداد زیادی ا زآن‌ها به فکر جدایی از یکدیگر می‌افتند. به طور کلی طول عمر انسان‌ها بیشتر شده است و یکی از دلایل پدیده طلاق خاکستری این است که وقتی آن‌ها به راه پیش رویشان نگاه می‌کنند و می‌بینند که مثلا ۲۰ سال دیگر تا آخر مسیر در پیش دارند، گزینه‌های بیشتری را در برابر خود می‌بینند، از جمله گزینه ترک کردن زندگی خانوادگی.

صمد زاده افزود: این وضعیت سوال‌هایی فلسفی را برایشان مطرح می‌کند. به چه چیزی باید اهمیت بدهم و آیا این شخص آنقدر برایم اهمیت دارد که درکنارش بمانم؟اگر آن‌ها ازدواج بدی را پشت سر گذاشته باشند یا در واقع کنار یکدیگر همزیستی کرده باشند، با خود می‌گویند نه. همینطور ممکن است آن‌ها کسی را ببینند که قبلا فداکاری بزرگی در حقش کرده و بگویند (بهتر است همین حالا پیش از اینکه بعدا گرفتار مراقبت از او شوم ترکش کنم.) به این ترتیب زودتر از آن رابطه خارج می‌شوند تا مجبور نباشند بعدا از بابت خارج شدنشان احساس گناه شدیدی را تجربه کنند.

طلاق در سنین بالا چه چالش هایی را به همراه دارد؟

این روانشناس ادامه داد: این مسئله پیامد‌های منفی زیادی دارد. یک نتیجه طلاق در این سن، تاثیر شدیدی است که می‌تواند بر فرزندان بالغ، خانواده وسیع‌تر و دوستان داشته باشد. همه ما وقتی سنمان بالاتر می‌رود، معمولا دوست داریم حلقه دوستانمان را گسترش دهیم. ولی وقتی کسی در ۶۵ سالگی طلاق می‌گیرد، واقعا پیدا کردن حتی چند نفر که بتوانند با آن‌ها وقتشان را بگذرانند یا ارتباط بیشتر با فرزندان بزرگسالی که ازدواج کرده اند و برای خودشان بچه دار شده اند، سخت می‌شود.

پیامد‌های طلاق در این برهه برای خود افراد و فرزندان چیست؟

صمدزاده گفت: شاید فکر کنید که طلاق پس از ازدواج طولانی مدت، ممکن است تاثیری بر فرزندان بزرگسال نداشته باشد، زیرا آن‌ها زندگی خود را شروع کرده اند؛ اما به واقع چنین چیزی صحت ندارد. طلاق در هر سنی برای فرزندان، سخت است. چه ۳۲ ساله باشند و یا فقط ۲ سال داشته باشند. به هرحال شرایط روحی و روانی نامناسبی را تجربه خواهند کرد.

وی افزود: فرزندان در این سن بیشتر توانایی درک و پذیرش موضوعات را دارند یا شاید بهتر قانع شوند با این تفاسیر که در این سن دیگر شما نمی‌توانید کنترلی روی رفتار او داشته باشید چرا که فرزند شما ممکن است توصیه‌ها و مسیر‌های شما را ناموفق بداند.

سندرم آشیانه چیست؟

صمدزاده گفت: سندرم آشیانه خالی نوعی حس تنهایی و افسردگی است که بعد از اینکه فرزندان بزرگ می‌شوند و خانه را ترک می‌کنند، برای والدین اتفاق می‌افتد.سندرم آشیانه خالی به احساس افسردگی، ناراحتی و اندوهی طلاق می‌شود که توسط والدین یا سرپرست بچه‌هایی که بزرگ شده و خانه پدری خود را ترک می‌کنند، تجربه می‌شود.

وی ادامه داد: این موضوع  می‌تواند بعد از رفتن بچه‌ها به دانشگاه در شهری دیگر و یا ازدواج آن‌ها و مستقل شدنشان باشد. احتمال ابتلای خانم‌ها به این مشکل بیشتر از آقایان است. در چنین مواقعی که خانه ازبچه‌ها خالی می‌شود، مادر‌ها هم معمولا به بعضی دوران‌های حساس زندگی خود، مثل یائسگی یا مراقبت از پدر یا مادر سالخورده خود نزدیک شده اند.

این روانشناس بیان کرد: البته این به آن معنا نیست که مرد‌ها به هیچ وجه به این مشکل مبتلا نمی‌شوند. مردان نیز ممکن است احساساتی مشابه با فقدان‌های مربوط به دوری فرزندان را تجربه کنند.

مهمترین اقدامات برای جلوگیری از طلاق خاکستری و سندرم آشیانه خالی گفته شود؟

صمدزاده افزود: درست است که سندرم آشیانه خالی با خودش احساسات تلخ و شدیدی می‌آورد، اما این معنیش این نیست که نمی‌شود با آن کاری کرد.

وی گفت: یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای مقابله با سندرم آشیانه خالی آن است که والدین همچنان در تماس با فرزندان خود باشند. پیشرفت‌های تکنولوژیی مانند تلفن‌های همراه، پیام‌های متنی و اینترنت، فرصت‌های تازه و مناسبی برای افزایش ارتباط بین پدر و مادر و فرزندان، فراهم کرده است.

وی ادامه داد: والدین می‌توانند با دنبال کردن سرگرمی‌ها و علایق خود، ضمن پر کردن اوقات فراغت خود، استرس و غم ناشی از ترک خانه توسط فرزندان، را تسکین دهند. آغاز یا ازسرگیری یک فعالیت به ویژه برای مادران خانه دار و نیز صحبت کردن در مورد احساسات خود با دوستان، اعضای خانواده و یا یک مشاور، می‌تواند برای سازگاری با سندرم آشیانه خالی مفید واقع شود.

صمدزاده گفت: نکته دیگری که می‌توان توجه والدین را به آن جلب کرد، آن است که اگر چه حضور فرزندان در خانه رنگ و بوی دیگری به زندگی آن‌ها می‌بخشید، اما نمی‌توان انکار کرد که بچه دار شدن با افزایش فشار‌های مالی، افزایش وظایف و مسئولیت‌های زندگی برای والدین همراه است.

وی افزود: مسلما رسیدگی به فرزند وقت زیادی از والدین گرفته و محدودیت‌ها و قید و بند‌های بسیاری به آن‌ها تحمیل می‌کند؛ محدودیت‌هایی که به سهم خود می‌تواند احساس شادمانی در زندگی و نیز رضایت زناشویی افراد را کاهش دهد؛ بنابراین رفتن بچه‌ها از خانه والدین، فرصت مغتنمی است تا والدین بتوانند بار دیگر به نیاز‌های خود و همسرشان توجه کنند، وقت بیشتری را صرف خود و رابطه زناشویی خود کنند و از این طریق کیفیت زندگی و رابطه زناشویی خود را ارتقا دهند.

این روانشناس ادامه داد: البته موضوع نگران کنند‌های که در این مورد پیش می‌آید، این است که گاهی وجود فرزندان و رسیدگی به آن‌ها باعث می‌شود زوجین علیرغم تعارض‌ها و درگیری‌های بسیار، کنار یکدیگر بمانند و از مشکلات مربوط به رابطه زناشویی خود غافل بمانند. در چنین شرایطی، رفتن بچه‌ها از خانه، منجر به باز شدن زخم‌های کهنه و روشن شدن آتش اختلافاتی می‌شود که زن و شوهر تلاش می‌کردند، به بهانه و با تمرکز بر نقش‌های پدر و مادری خود آن‌ها را نادیده بگیرند که در این موارد نیز، دریافت کمک حرفه‌ای از متخصصان زوج و خانواده درمانگر، می‌تواند راهگشای حل مشکلات باشد.

برای پدیده تفرد و آشیانه خالی ذهنی و عینی چه کاری می‌شود کرد؟

صمدزاده گفت: هرچند این سندرم بیماری‌ای بالینی نیست و اغلب نشانه‌ها و علائم آن به مرور زمان از بین می‌روند، شدت این علائم در هر فرد متفاوت است. برای کاهش آثار منفی این سندرم مانند (حس غم و اضطراب) راهکار‌های زیر پیشنهاد شده است:

۱. با زمان رفتن کنار بیایید
فرزند شما زمان مشخصی برای ترک خانه انتخاب کرده است. از مقایسه این زمان با انتظارات خود پرهیز کنید. به جای این مسئله، بر این تمرکز کنید که چطور می‌توانید به او در شروع فصل جدید زندگی اش کمک کنید.

۲. در تماس باشید

گرچه فرزندتان خانه را ترک کرده، هنوز عضوی از خانواده شماست. برنامه‌ای منظم و معتدل برای درتماس بودن با او داشته باشید.

۳. کمک بگیرید

درباره احساسات خود با دوستان یا سایر آشنایان که تجربه مشابهی دارند صحبت کنید. اگر احساسات شدیدی را تجربه می‌کنید، مراجعه به مشاور بسیار مفید است.

۴. مثبت اندیش باشید

حال که فرزندتان خانه را ترک کرده، شما و همسرتان زمان زیادی در اختیار دارید. روی این موضوع فکر کنید که چگونه می‌خواهید زمان به دست آمده را با یکدیگر صرف کنید. همچنین، حالا فرصت مناسبی است تا به سراغ دغدغه‌ها و علایق شخصی خود بروید.

۵. از خودتان مراقبت کنید

به جای تمرکز بر اتفاقی که افتاده، رژیم غذایی سالمی برای خودتان ترتیب دهید، ورزش کنید، خوب بخوابید و مراقب سالمتیتان باشید.

در موارد معدودی، والد توان کنارآمدن با جای خالی فرزندش را ندارد یا علائمی مانند افسردگی و اضطراب چنان شدید است که فرد توان لازم برای رسیدگی به زندگی روزمره را از دست می‌دهد. در چنین شرایطی، مراجعه به روان درمانگر توصیه می‌شود. درمانگر
شما گاهی حتی ممکن است برایتان دارو تجویز کند.


بیشتر بخوانید



انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۸ ۲۵ اسفند ۱۴۰۰
سلام
پیشنهاد می‌کنم راجع به بیماری نادر [SMA‌] تحقیق کنید.
هم برای پیشگیری از به دنیا آمدن نوزاد مبتلا؛
هم برای کمک به هزینه‌های درمان و نگهداری کودکان مبتلا به آن و دعا برای آنها؛
و هم برای کمک و حمایت رسانه‌ای از آنها.

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید نام بیماری را در اینستاگرام یا گوگل سرچ نمایید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۲ ۱۱ آذر ۱۴۰۰
اینم یه مدلشه
Iran (Islamic Republic of)
امیرعلی
۰۹:۱۳ ۱۱ آذر ۱۴۰۰
نظر ما چ فایده داره وختی شمابه عنوان یه خبرگزاری پیگیری نمیکنید؟که جوون باید چرا به عنوان مهریه عندالمطالبه و قانونی به اسم حق حبس نه حق ازدواج داره نه کاری میتونه بکنه؟فقط باید سالها مهربده نفقه بده چون زوجه حق حبس داره.اگه واقعا رسانه هستید پیگیری کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۹ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
با توکل به خدا سندروم آشیانه خالی نداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۴ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
مردی که بعد از سی و هفت سال زندگی مشترک و عذاب همسر و از این شهر به آن شهر به دلیل شغلش زن دوم را وارد زندگیش میکند و همسر اول را طلاق می‌دهد .این رفتار چه توجیهی دارد ...آیا پستی و بی شرمی نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۹ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
اینقدر تواین دوره زمونه خیانت ومشکلات اقتصادی زیاد شده ک دیگه طلاقم عادی شده مخصوصا حالا ک ازدواج موقت زیادشده مردهای متاهل بیشترسراغ اینکارها میرن و اختلافات بین زن وشوهرها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۴ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
طلاق بد نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۶ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
حتی اگه خواهر و یا عزیز از آشنایان شما باشد باز هم این حرف را میزنید ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۱ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
بنظرمن طلاقها بیشتربخاطرمسایل اقتصادی وخیانت هس ک زیادشده ومخصوصا حالا ک ازدواج موقتوزیادکردن ک ادمهای متاهلم سراغ اینکارها زیاد میرن برا همین زندگیها هم بخاطراینجورکارها ارهم پاشیده شده متاسفانه زندگی ک قراره اینجوری بشه همون اول بهتره ک صورت نگیره ک بعدش ب طلاق وطلاق کشی برسه!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۸ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
من 62سال سن دارم ازاخلاق زنم کلافه ام چون همه حواسش جمع بچه هاست حتماتایک روزازعمرباقی مانده طلاقش میدهم تاشرش راحت شوم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۱ ۱۱ آذر ۱۴۰۰
فقط مادر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۲ ۱۱ آذر ۱۴۰۰
مادر = فرشته بدون بال
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۰ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
همان طور که با بالا رفتن سن افراد دچار بیماریهای جسمی میشوند به موازات آن دچار بیماریهای روحی و روانی میشوند ،بنابراین یا خودشان یا فرزندان تحصیل کرده و جوانشان باید والدین را مرتب نزد مشاور و روانشناس ببرند
Iran (Islamic Republic of)
کمیل
۱۵:۲۷ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
قاطبه روانشناس ها خودشون از بیماری های حاد روانی رنج می برند . ما خودمون تو دور و اطراف و همسایگی داریم چند مورد ....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۱ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
تازه فهمیدن عجب اشتباهی کردن اونایی که طلاق میگیرند پس چرا فرزندان خود را به ازدواج در میاورند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۱ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
علیرغم این گزارش چیزی که تو فامیل و آشناها دارم میبینم اینه که اکثر زوج های قدیمی همچنان دارن با هم زندگی می کنند و تقریبا تو دور و بریهای ما هیچ زوج قدیمی نداریم که طلاق گرفته باشن اما از زوجهای دهه شصتی مواردی هستند که بعد از چند سال زندگی مشترک طلاق گرفتن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
شاید باورتون نشه، پدر و مادر من برای اینکه ازدواج نکنم یا مهاجرت نکنم و بعنوان تک فرزندشان به آنها رسیدگی کنم خانه خود را به نام من سند زده اند، گرچه خودم از این قضیه ناراحتم اما در سن ۳۸ سالگی و داشتن شغل هنوز در خانه پدری زندگی میکنم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۳ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
اونها دارن بیمه بازنشستگیشونو میخورن مشکل اقتصادی انچنانی ندارن ولی زوجینی ک متولد دهه شصت وهفتادن اونا بدلایل نبود کار ومشکلات اقتصاوی زندگیاشون ازهم میپاشه!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۸ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
بگردیه موقعیت خوب پیداکن.که مادرموافق باشه..ازدواج کن..مواظب اونا هم باش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۳ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
بهترین زندگیو داری .اشتباه نکن و ازدواج نکن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۷ ۱۹ آذر ۱۴۰۰
بیچاره تو که مجبوری تنها باشی
انشاءالله مشکلت حل شه
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۲:۲۴ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
وقتی داماد گول می خوره و زیر بار مهریه نجومی عندالمطالبه می رود و سند محضری امضاء می کند و راهنمایی هم ندارد که بگوید ای جوان جاهل این مهریه نجومی را که امضاء محضری کردی باید پرداختش کنی و به زور مهریه های سنگین می خواهند زندگیشان از هم فرونپاشد و پای داماد رو گیر بندازند که تا آخر عمرش با فقط همان زن زندگی کند و هر کاری که آن زن دلش خواست بکند اگر نه مهریه اش را اجرا می گذارد این یک ظلم و ستمگری آشکار بر علیه مردان متاهل است که آخر عاقبت خوشی هم نخواهد داشت این یک نوع گرو کشی و گروگان گیری از طرف عروس و خانواده عروس نسبت به داماد یا مرد متاهل یا شوهر است یعنی آن مرد بینوا تا آخر عمرش حق ندارد زن دیگری اختیار کند چرا که باید اول مهریه نجومی اون زن اولش رو بپردازد که سرش کلاه رفته و آنقدر مهریه نجومی و سنگین است که آن مرد اگر تا آخر عمرش هر چه کار کند و بخرد و پسنداز کند می شود مال زنش یعنی باید این قانون مهریه نجومی در ایران اسلامی پاره پاره و به آتش کشیده شود مهریه باید ارزشش معقولانه و عرف و شرع و قانونی باشد که پس از خواندن صیغه نامه عقد محضری عندالمطالبه قابل پرداخت باشد نه اینکه اهرمی برای فشار زن به مردش باشد همانند گروکشی و گروگان گیری . افتاااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااد . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر خردمندانه عادلانه خداپسندانه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۱ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
بیاپایبن معلوم نیست چته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۱ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
اگه رفتی خواستگاری بنا رو بر این بزاری که مهریه حق زن هست و باید بدهید به آن خانواده بگی من میخواهم مهریه همسرم را بپردازم به صورتی تعیین شود که من توانایی پرداخت داشته باشم
نه اینکه مهریه یک باج دادن یا پول زور بدانی همه خانواده ها قبول میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۴ ۱۱ آذر ۱۴۰۰
عجب پدر ومادرمحترمی داری قدرشان را بدان من زمان جوانی از خانه پدر ومادر بیرون شدم وتمام بار زندگی بردوش خودم بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۴ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
دلم میخواد از اون عشقها، تر و تازه، از اون اول واسه خودم باشه
دلم میخواد از اونها که دلش صافه چشمهاش پاکه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۳ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
این الان شعر بود ؟!
:/
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۰ ۱۹ آذر ۱۴۰۰
انشاءالله گیرت بیاد
منم میخوام.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۲ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
عدم استقلال فکری و مالی می تواند زوجین را شرایط بسیار حساس قرار بدهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۳ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
این نشان دهنده این است که فقط به ما می‌گویند ازدواج کن ولی اصلش بعد از آن است که چگونه کنارهم زندگی کنیم به حقوق هم احترام بگذاریم را آموزش نمیدهند در اکثر خانواده ها یک نفر تصمیم گیرنده است و زورش در خانواده بیشتر است یا زن. یا مرد به ما از کودکی مشورت و تصمیم گیری جمعی یا همکاری با هم را آموزش نمیدهند یکی از دلایل عدم ازدواج جوانان دیدن زندگی پدر و مادرشان است که یکی در آن زندگی خورد شده و دیگری زورگو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۸ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
اینها تمام پیامدهای دگرگونی اجتماعی سیاسی هست .
Iran (Islamic Republic of)
omid
۰۹:۴۱ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
این نشون میده ناسازگاری زوجین در نسل قبل حتی بیشتر از جوان های حال حاضر بوده و فقط به خاطر مسایل فرهنگی و اجتماعی دو نفر طی این سالها با هم زندگی کردند!!!!!!!!!!!!!

اگر دهه های پیش طلاق مثل امروز امری عادی بود، این افراد بالای 50 سال رکوردهای طلاق رو به خودشون اختصاص می دادند!!!


بعد میان جوان ها رو نصیحت میکنند اینا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۸ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
از دست عروس شان که خیلی دخالت میکنند تد زندگی پدر شوهر ومادر شوهر باعث اختلاف ببین پدر ومادر میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۵۲ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
همه ی بدبختی ها ازکم پولی وزیاد پول داشتنه کم پول داشتن موجب جدایی
وزیاد پول داشتن هم موجب جدایی
میشود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۶ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
اگه زنا پول داشته باشن یه ثانیه کنار یه مرد
کلن مردا رو مخن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۲ ۱۰ آذر ۱۴۰۰
همان ها که پول دارند این کار ها را می کنند ،دانشمند،،،
برو بیشتر تحقیق کن
آخرین اخبار