به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، آبفای مشهد چندین سال است که در قالب پروژه نبی اکرم (ص) در تلاش است با ایجاد شبکه خطوط جمعآوری آب ۲۲۹ حلقه چاه خود، ضمن رسیدن به ظرفیت ۱۰۰ درصدی پروانه بهرهبرداری آب، حجم آب تولیدی مشهد را افزایش دهد و موتور چاهها را ۲۴ ساعته روشن نگه دارد.
افت فشار و خاموشی چاهها و هدر رفت آب باعث شد که در سال ۹۳ طرح جمعآوری خطوط آب چاههای مشهد با عنوان «پروژه نبی اکرم (ص)» کلید بخورد. طباطبایی مدیرعامل وقت آبفای مشهد در مراسم آغاز عملیات اجرایی این پروژه بیان کرده بود که حدود ۲۰ سال این پروژه در دستور کار بوده است و معاون مهندسی و توسعه آبفای مشهد نیز در این مراسم اعلام کرده بود، این پروژه ۱۲ ماهه به اتمام میرسد.
این پروژه سالهاست که با مشکلات مالی دست به گریبان است و هنوز به اتمام نرسیده است. اما مدیرعامل آبفای مشهد روز گذشته از اتمام این پروژه تا پایان سال و ادامه آن در سال ۱۴۰۱ خبر داد. به گزارش روابط عمومی آبفا، اسماعیلیان گفت: «این پروژه از چهار سال پیش آغاز شده و از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است و با اتمام آن ۱۵۰۰ لیتر بر ثانیه به ظرفیت تولیدی آب مشهد اضافه میشود.»
این اظهارات در حالی است که این پروژه هفت سال پیش به طور رسمی شروع شد و بنا بود ۱۲ ماهه به اتمام برسد.
سیدحسن آقایی معاون بهرهبرداری و توسعه آبفای مشهد در این باره گفت: این پروژه بخشهای مختلفی را شامل و با اتمام هر بخش بهرهبرداری انجام میشود. تعداد چاههای مشهد هم اکنون ۲۲۹ حلقه است، این چاهها به این دلیل که به شبکه محلی متصل بوده، شبها خاموش میشد و آبی تولید نمیکرد و در طول روز که فعال بود به دلیل فشار آب تعداد حوادث آبی خطوط زیاد شده بود.
او افزود: کاری که آبفا کرده این است که در طول شب که مشترکان مصرف آب ندارند، چاهها فعال و آب آنها به مخازن منتقل و ذخیره و در طول روز با یک فشارثابت به شبکه توزیع انتقال داده میشود تا هدر رفت آب نداشته باشیم. وی افزود: طول خط شبکه جمعآوری آب چاهها ۱۲۰ کیلومتر است و کاملا در داخل شهر مشهد قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید
معاون بهرهبرداری و توسعه آبفای مشهد ادامه داد: درست است که کلنگ زنی این پروژه در سال ۹۳ انجام شده، ولی به دلیل این که جا انداختن این پروژه برای دیگران سخت بود و اعتبار کمی به آن داده میشد، پیشرفت عملیاتی آن بسیار کند بود، اما بعد از گذشت چند سال اجرای این پروژه سرعت گرفت و عملا از چهار سال پیش عملیات اجرایی آن با پیشرفت مواجه شد.
آقایی درباره این که بنا بود این پروژه ۱۲ ماهه به بهرهبرداری برسد نیز بیان کرد: این پروژه در چندین فاز اجرایی شده است، اما به دلیل محدودیتهای مالی و گرفتن مجوزهای لازم از نهادهای ذیربط مانند راهداری و شهرداری و توان فنی آبفا، با کندی روبه رو شد. آقایی تصریح کرد: به دلیل این که هرسال ممکن است تعداد جدیدی چاه وارد مدار بهرهبرداری آب مشهد شود، نمیتوان برای تکمیل این پروژه زمانی را مشخص کرد، زیرا این چاهها باید به خط شبکه جمعآوری اضافه شود.
پیشرفت ۷۱ درصدی پروژه
او بابیان این که این پروژه ۷۱ درصد پیشرفت اجرایی داشته است، تصریح کرد: مشهد به ۲۱ پهنه تقسیم شده است که برخی از پهنهها مانند A، B، C، F، M و K به بهرهبرداری رسیده و عمده کار الان در پهنه L و S است و نمیتوان همزمان در همه پهنههای شهر مشهد عملیات اجرایی و حفاری انجام داد و اجازه چنین کاری به آبفا داده نمیشود.
معاون بهرهبرداری آبفای مشهد درباره مزیت اجرای این طرح تاکید کرد: یک چاه آب در مشهد ۱۸ لیتر بر ثانیه توان تولید آب دارد، درگذشته تنها در طول روز و طی ۱۴ ساعت از ظرفیت چاهها استفاده میشد و الان میتوانیم ۲۴ ساعته از این ظرفیت تولیدی آب چاهها استفاده کنیم. از سوی دیگر روشن بودن چاه عمر آن را طولانیتر میکند، جلوی هدر رفت آبگرفته میشود، آب بهصورت عادلانه توزیع میشود، ظرفیت تولید آب افزایش و تعداد اتفاقات شبکه آب کاهش پیدا میکند، زیرا فشار آب به نسبت مشخصی توزیع و به نوعی عدالت آبی در مشهد اجرایی میشود.
آقایی اظهار کرد: ظرفیت آبدهی هر چاه در یک سال حدود ۶۰۰ هزار مترمکعب است. مجموع پروانه آب چاههایی که در اختیار آبفای مشهد قرار گرفته است، حدود ۲۱۸ میلیون مترمکعب در سال است که هم اکنون حدود ۱۷۰ میلیون مترمکعب از این ظرفیت استفاده میشود.
او افزود: کل ظرفیت ۲۲۹ حلقه چاه برنامهریزیشده در قالب این طرح آب دهی ۴ هزار لیتر بر ثانیه بر اساس پروانه صادرشده است، اما هم اکنون تنها ۲۴۰۰ لیتر بر ثانیه از این ظرفیت استفاده میشود. در طرح نبی اکرم (ص) هدف این است که بتوانیم بقیه ۱۶۰۰ لیتر بر ثانیه تا پروانه بهرهبرداری را احیا کنیم.
۱۶۳ حلقه چاه وارد مدار شده است
معاون آبفای مشهد ادامه داد: بر اساس آخرین گزارشها ۱۶۳ حلقه چاه از این مجموعه وارد مدار شده، اما بهطور دقیق نمیتوان گفت چه میزان به دبی افزوده شده است. با این حال تلاش میکنیم تا ابتدای تابستان سال آینده حداقل ۹۰۰ لیتر بر ثانیه به ظرفیت برداشت فعلی از چاههای مشهد اضافه کنیم، بنابراین به احتمال زیاد تا تابستان سال آینده تعداد چاههایی که وارد مدار خط جمعآوری میشود به حدود ۲۱۰ حلقه چاه خواهد رسید. بقیه چاهها با ظرفیت افزایش ۷۰۰ لیتر بر ثانیه در ادامه سال آینده نیز عملیاتی میشود.
انتهای پیام//م.ج