به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، آمارهای رسمی ارائهشده دانشگاه علوم پزشکی گیلان در خصوص تزریق واکسن کرونا در گیلان نشان میدهد افرادی که واکسن نزدند، ضمن ابتلای بیشتر به کرونا، میزان مرگومیر در این گروه نیز بیشتر است.
حدود ۲ سالی از شیوع ویروس کرونا در کشور میگذرد و همچنان این ویروس تاجدار منحوس، بیوقفه به دنبال قربانی است که گویا سیر نیز نمیشود.
اقدام نخست جامعه جهانی برای کنترل کرونا، رعایت دستورالعملهای بهداشتی نظیر استفاده از ماسک، رعایت فاصله فیزیکی و شستن مرتب دستها بود که این رویه متداول همچنان بهعنوان یک فرهنگ عمومی در همه دنیا، از جمله کشور ما رعایت میشود.
اما همچون بیماریهای واگیری که طی قرنهای اخیر توسط واکسیناسیون عمومی کنترل و مدیریت میشد، اپیدمیولوژیستها و متخصصان این حوزه معتقدند؛ کنترل موثر و مدیریت این بیماری مسری، تنها از مسیر واکسیناسیون عمومی امکانپذیر است.
بر این اساس، واکسیناسیون عمومی علیه کرونا در جهان و ایران با پیشرفتهای به انجام رسیده، حاکی از آن است که این بیماری نوظهور تا حد قابل قبولی کنترل شده است.
علیرغم کشوقوسهای فراوان، مبنی بر تأمین واکسنهای کرونا جهت تزریق به عموم مردم، همچنان گروه قابل توجهی از مردم وجود دارند که بنا بر دلایل مختلف و البته غیرقابل توجیه از تزریق واکسن خودداری میکنند.
ارسلان سالاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در خصوص آخرین وضعیت واکسیناسیون عمومی مردم استان علیه کرونا گفت: گیلان در صدر واکسیناسیون عمومی علیه کرونا در کشور قرار دارد و خوشبختانه ۹۰ درصد جمعیت بالای ۱۲ سال این استان نوبت نخست و همچنین ۷۳.۵ درصد جمعیت بالای ۱۲ سال، نوبت دوم واکسن کرونا را دریافت کردهاند.
او از مراجعه نکردن ۲۲۵ هزار و ۶۴۵ نفر از گیلانیان بالای ۱۲ سال به مراکز واکسیناسیون استان خبر داد و افزود: اغلب این افراد، علیرغم مهیا بودن زیرساختهای واکسیناسیون از پایگاههای تجمعی تا خانههای بهداشت، هنوز برای تزریق نوبت نخست واکسن نیز مراجعه نکردهاند.
آنچه انجام واکسیناسیون را حائز اهمیت کرده است، عدم ابتلا به بیماری نیست بلکه ضعیف شدن شدت بیماری و ایجاد مصونیت نسبی در بین دریافتکنندگان واکسن و نهایتا ایجاد یک ایمنی در کل جامعه است.
پزشکان معالج و متخصصانی که در حدود ۲ سال اخیر بیماران زیادی از مبتلایان کرونا را دیده و درمان کردهاند، معتقدند؛ واکسیناسیون تا حد قابل قبولی از پیشرفت بیماری کووید ۱۹ جلوگیری کرده است و آهنگ مرگومیر در این رابطه را بسیار کند میکند.
انوش دهنادی مقدم، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گیلان نیز با اشاره به اثر واکسیناسیون کرونا در کاهش بستریها گفت: از ابتدای امسال تا نیمه اول آبان ماه ۳۳ هزار و ۴۰۵ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای استان بستریشدهاند که ۲۸ هزار و ۴۵ نفر معادل ۸۶.۶ درصد بیماران، پوشش واکسیناسیون نداشتند.
او افزود: در این مدت همچنین ۱۰ هزار و ۳۹۱ بیمار مبتلا به کرونا بستری موقت شدند که ۹ هزار و ۵۳۰ نفر معادل ۹۱.۷ درصد از گروههای واکسن نزده کرونا بودند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گیلان تصریح کرد: از ابتدای امسال تا ۱۵ آبان، مجموعا ۳ هزار و ۹۷ نفر در گیلان در بخشهای ویژه بستری شدند که از این بین، ۲ هزار و ۶۹۳ نفر معادل ۸۷ درصد این جمعیت نیز تحت پوشش واکسیناسیون قرار نگرفته بودند.
هدف اصلی از واکسن در اوج همهگیری، کاهش مرگ و بستری است و واکسنها بهشدت اثربخشند، تجربه موفق کشورها نیز نشان میدهد با وجود مبتلایان بالا، افراد واکسینه شده، بستری و فوت خیلی کمتری دارند.
یکی از مراحل کنترل همهگیری، واکسیناسیون بیش از ۷۰ درصد جامعه است و همه باید برای تحقق این هدف تلاش کنند چرا که فازهای بالینی واکسنها در مطالعات، روی هزاران نفر بررسی و تست شده و اثربخشیهای آن نمایان است.
متخصصان امر معتقدند؛ با انجام واکسیناسیون، اگر به کرونا مبتلا شویم، یا حد خفیف بیماری را میگیریم یا در بخشهای حادتر، درصد بسیار ناچیزی از بیماران دچار بدحالی و فوت میشوند.
فراموش نکنیم که برای قطع زنجیره انتقال کرونا باید جمعیت ایمن نسبت به این بیماری زیاد شود؛ باید پذیرفت که واکسینه شدن در برابر کرونا فقط ایمنی شخص را تضمین نمیکند بلکه سلامت جامعه درگرو تصمیم واکسن نزدهها است.
در حال حاضر با افزایش میزان پوشش واکسیناسیون و ادامه این روند افزایشی قطعا آمار ابتلا و عوارض کووید ۱۹ روند کاهشی را ادامه خواهد داد، اما به گفته دکتر دهنادی مقدم، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گیلان باید بدانیم که رعایت شیوهنامههای بهداشتی شامل استفاده از ماسک حتی در افراد واکسن زده نیز به دلیل خطر سرایت انواع جهشیافته ویروس برای اطمینان از عدم ابتلا لازم است.
انتهای پیام/ع