آمریکا و چین سالیان درازی است که با یکدیگر بر سر مسائل اقتصادی، فناوری، تایوان و سایر موارد اختلافات عمیقی دارند.

به گزارش  باشگاه خبرنگاران جوان  به نقل از نیویورک تایمز، آمریکا و چین سالیان درازی است که بر سر مسائل اقتصادی و همچنین موارد متعدد دیگری با یکدیگر اختلافات عمیقی دارند.

این دو قدرت برای نفوذ بیشتر در خارج از مرز‌های خود در رقابت هستند. آن‌ها دو رقیب اصلی یکدیگر در حوزه فناوری برای ارتقاء سطح تسلیحات نظامی خود در زمین، فضا و سایبری هستند. با‌ این وجود این دو بزرگترین شرکای تجاری هستند، اما جنگ سرد این شراکت را پیچیده کرده است.

این پیچیدگی حتی در زمان نشست مجازی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و شی جین پینگ، همتای چینی او کاملا آشکار و واضح بود.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا مدیریت روابط با چین را بزرگترین آزمون ژئوپلیتیک قرن بیست و یکم آمریکا خواند.

در دهه‌های گذشته اقتصاد چین رو به افول بود، اما رئیس جمهور چین از سال ۲۰۱۳ تصمیم گرفت چین را  به یکی از برترین کشور‌ها در نظام جهانی برگرداند.

شی در این باره گفت که: «شرق در حال رشد است و غرب رو به افول است.»

در اینجا جبهه‌های اصلی  رقابت چین و آمریکا آورده شده است:

تسلط در اطراف اقیانوس آرام

آمریکا پس از جنگ جهانی دوم (به زعم خود) از نیروی دریایی و هوایی‌اش برای برقراری نظم در سراسر منطقه اقیانوس آرام استفاده کرده است اما چین با این وضعیت مخالف است و نمی‌تواند آن را تحمل کند. از همین رو چین حضور نظامی خود را در همان منطقه تقویت کرده است.

از طرف دیگر نیز دولت بایدن به دنبال ائتلاف با کشور‌های استرالیا، هند، ژاپن و سایر کشور‌ها برای مقابله با آنچه تهدیدات چین در منطقه می‌خواند، است، اما چین این اقدامات را تحریک آمیز دانسته و هدف آن را تسلط آمریکا در منطقه می‌داند.

بیشترین نقطه مخالفت چین و آمریکا بر سر منطقه تایوان است. جزیره‌ای خودگردان که چین آن را قلمرو خود می‌داند. چین با فرستادن جنگنده‌های خود به حریم هوایی تایوان این هشدار را می‌دهد که هرگز این جزیره را رها نخواهد کرد. روسای جمهور آمریکا از مدت‌ها قبل از مسئله تایوان حمایت (دخالت) کرده و رزمایش‌های مختلفی را در تنگه تایوان انجام داده اند.

قدرت تجاری

جنگ تجاری که بین چین و آمریکا از زمان ریاست جمهوری ترامپ آغاز شد، از نظر فنی در حال متوقف شدن است. اما تیم اقتصادی بایدن همچنان به سیاست‌های اقتصادی چین از جمله حمایت گسترده پکن از فولاد، سلول‌های خورشیدی، تراشه‌های کامپیوتری و سایر صنایع داخلی که باعث اعمال تعرفه بر کالا‌های چینی در دوران ترامپ شد، معترض هستند.

چرخه تعرفه‌ها و تعرفه‌های متقابل که در سال ۲۰۱۸ آغاز شد، نشان داد که اقتصاد دو کشور تا چه حد به هم مرتبط هستند  و اگر هر یک از طرفین به فکر جدایی باشد، هر دو طرف آسیب خواهند دید.

در راستای مقابله با تعرفه‌های اعال شده از طرف ترامپ، رئیس جمهور چین وادار شد تا سیاست‌های جدیدی را در اقتصاد چین وارد کند. شورای‌ عالی سیاست‌گذاری چین، الگوی توسعه‌ای «جدید» معرفی کرد که می‌تواند با تکیه بر بازار داخلی، اقتصاد را به رشد برساند و صادرات در اولویت دوم قرار دارد. پکن این الگو را «استراتژی گردش دوگانه» نامید.  

مقامات پکن می‌گویند این بدان معنا نیست که چین در‌ها را به روی سرمایه گذاری خارجی و کالا‌های خارجی می‌بندد اما جو میهن پرستی بر اقتصاد و سرمایه گذاری بین مردم برانگیخته شده است.

برتری فناوری 

تاکنون شرکت‌های بزرگی در زمینه فناوری از جمله مایکروسافت، چین را ترک کرده و اجرای سرویس خود در این کشور را متوقف کرده اند. اما هنوز کشور‌های فناوری بزرگ دیگری از جمله اپل، تسلا، کوالکام و اینتل در چین تجارت بزرگی دارند و این موضوع باعث نگرانی بین دو طرف است.

این یک چرخه معیوب است. فلج کردن هوآوی، غول ارتباطات از راه دور چین توسط دولت ترامپ نیز چالشی بود که پکن با آن روبرو شد.

رئیس جمهور چین در کنفرانسی در ماه مه گفت: «فناوری به میدان اصلی نبرد در بازی استراتژیک جهانی تبدیل شده است.» او در سال‌های اخیر بار‌ها گفته است که چین باید به خوداتکایی دست یابد.

 رهبری جهانی

رهبران چین اخیراً نشانه‌هایی از افول آمریکا را در همه جا مشاهده می‌کنند. آنها از جمله ناتوانی آمریکایی‌ها در مدیریت کرونا، اختلافات نژادپرستی و اخیرا خروج آشفته این کشور از افغانستان را نشان دهنده افول آمریکا می‌دانند.

بیشتر بخوانید:

دیدار مجازی روسای جمهور آمریکا و چین/ بایدن: نمی‌خواهیم رقابت میان دو کشور منجر به تنش شود

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۷ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
تازمانی که اوروپا وامریکا متحد و همراه هم باشند چین هیچ وقت نمیتونه رهبری دنیا بدست بگیره و همچنین به خاطر نظام کمونیستی به غیر از اندک کشوری اصلا قبولش ندارن
Iran (Islamic Republic of)
2154251
۲۱:۴۹ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
یک حقیقت روشن موجوده/.آمریکا به چین به شدت وابسته ست.مخالفی؟برو و تحقیق کن .آمریکا بزرگترین واردکننده کالا در جهانه که قریب به 70 درصد اونا ساخت چین هستند.حالا یه سری انسان به اصطلاح متمدن اروپایی غرب گرا مدام میگن ایالات محده این و این و فلانه و بیساره((منظورم ابر قدرت و کد خدای دیپلماسی جهانه.که البته گوسفند دیپلماسی جهانم نیست!))
Canada
ناشناس
۲۰:۵۷ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
کشور چین چه خوشمان بیاد یا نیاد
ابر قدرت شده و
تمام کشورهای استعماری سعی در پایین اوردن چین را دارند
ولی اب در هاوان کوبیدن است و بس
کشور چین پرید .ابر قدرت شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۷ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
به امید نابودی یو اس در آینده ای بسیار بسیار نزدیک شاید چند ماه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۴ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
غرب به‌ چین بیشتر از این‌ اجازه رشد نخواهد دادو منزوی و زمین‌گیر خواهند کرد اما آمریکا هم‌ اجازه مانور بیشتر در جهان نخواهد داشت و اروپا به‌ روسیه کاملا مسلط خواهد شد اما بعضی از کشورهای آسیا و آفریقا وضعیت نامشخص و نگران کننده است هنوز اصول اولیه زندگی و آزادی‌های فردی و اجتماعی وجودندارد برخی کشورها رهبرانشون از ابرقدرتها فرمان می‌گیرند...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۸ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
عزیزم تو اگر آب‌دوغ خیار کمتر بخوری حتماً یک چیزی می شی ، مواظب خودت باش که ندزدنت .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۹ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
به امید نابودی چین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۷ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
چین از نابودی خیلی وقته گذشته خوابی از خواب بیدار شو ،فعلا در حال نابودی بسیاری از اقتصادها و برترین اقتصاد جهان است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۲ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
آقای ۱۶:۰۹ قابل ترحم هستی و اگر جوانی خدا به جوانی ات رحم کنه و شفات بده ان شاالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۶ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
در فناوری ارتباطی چین برترین کشور جهان است در حالی که جهان به اینترنت نسل پنج سلام میکند و نسل پنج در آمریکا تحریم میشود، چین نسل شش را بکار می‌گیرد .
چین مرزهایی از فناوری را شکسته و در حال در نوردیدن و گذر از مرزهای نوین فناوری و ساخت و ساز و ارتباطات و مخابرات و الکترونیک و...است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۳ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
چین اکنون رهبر آسیا در قدرت و توان اقتصادی و فناوری است و به زودی در جهان خواهد درخشید اگر نگوییم بالاتر از آمریکاست که همپا و همتای آمریکاست و کمتر از آمریکا نیست.
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyar Zagrosi
۱۴:۴۸ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
آمریکا احساس خطر میکند و در حال واگذاری بازی به چی است در واقع این بازی بازی مرگ و زندگی و بازی پیشتازی و سروری و برتری در جهان و گام نهادن به سمت فناوریهای بالا و ورود به دانش بالای فضایی ،الکترونیک و هوایی و.. است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۵ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
کافی است آمریکا و غرب با چند ویروس دیگر شخم زده شوند.
در توان بیولوژیک و دانشمندان چین در مدیریت بهتر کرنا آنهم با حداقل تلفات در جهان شکی نیست.
همین نگاه چین به مریخ و فرود مریخ نوردچین و ایستگاه فضایی مستقل نشانه های از ظهور تمدن و فناوری چین در ورود به فضاست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۱ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
اره راست میگی در وحشیگری و جنایت چین در ساخت ویروس های وحشتناک و انداختن آن به جان جهانیان شکی نیست.
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۴:۴۳ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
گرفتن ابرقدرتی از آمریکا برای صدها سال جهان را با تک ابرقدرتی بنام چین و بسیار قدرتمند به تنهایی و پیشتاز خواهد ماند.
این مسلئه به قدری حیاتی است که ممکن است جنگ سرد اقتصادی امنیتی و نظامی هم در پی داشته باشد.
به نظر می‌رسد ،آمریکا بازنده این جنگ قدرت خواهد بود
آخرین اخبار