در نشست تخصصی کشاورزی ،سیزدهمین نمایشگاه بین المللی کشاورزی کرمان، به اجرایی نشدن ماده ۳ قانون بهره وری اعتراض شد.

به گزارش  باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ، همزمان بابرگزاری سیزدهمین نمایشگاه بین المللی کشاورزی کرمان نشست تخصصی راهکار‌های افزایش بهره وری در تولید برگزار شد.

 

 

 

نشست کشاورزی

 

ترابی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان نماینده پارلمان بخش خصوصی دراستان کرمان، محمدی نژاد رئیس پژوهشکده تولیدات گیاهی دانشگاه باهنر کرمان، محمدرضا پورخاتون معاون بهبودتولیدات گیاهی جهادکشاورزی استان کرمان نماینده دستگاه دولتی کشاورزی ومحسن کمال الدینی رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی ومنابع طبیعی استان کرمان افرادحاضر دراین نشست تخصصی بودند.

ابتدا محسن کمال الدینی به عنوان میزبان برنامه با اشاره به اینکه یکی از بزرگ‌ترین معضلات در بخش کشاورزی در شرایط فعلی پایین بودن  راندمان تولید است گفت: باتوجه به محدودیت‌های که در حال حاضر بخش کشاورزی با آن دست به گریبان است مانند کمبود آب، تلخ وشور شدن آب موجود، افزایش هزینه‌های تولید، بخش کشاورزی بیمار است وباید راهکار‌هایی برای خروج از این وضعیت پیدا کرد.

او افزود: سال ۱۳۸۰ نظام مهندسی کشاورزی ومنابع طبیعی کشور در راستای سه هدف خروج از کشاورزی سنتی ومعیشتی، افزایش ضریب نفوذ دانش درکشاورزی با افزایش اشتغال برای فارغ التحصیلان این رشته ومهندسی کردن فرایند تولید تشکیل شد.

۱۵هزارفارغ التحصیل عضونظام مهندسی کشاورزی کرمان

نظام مهندسی کشاورزی

او از حضور ۱۵ هزار عضو نظام مهندسی کشاورزی استان کرمان خبرداد وبیان کرد: این سازمان دارای بارعلمی زیادی است واین دانش آموختگان باید به مزارع وباغات وارد شده ونقش داشته باشند در افزایش بهره وری، درماده ۳ قانون افزایش بهره وری به نقش فارغ التحصیلان اهمیت داده شده به رغم تلاش های زیاد این ماده قانونی به جایی نرسیده است، از نماینده پارلمان بخش خصوصی درخواست می‌شود در شورای گفتگوی دولت وبخش خصوصی این موضوع رامطرح کنند.

کمال الدینی تصریح کرد: در شرایط فعلی راهی جزافزایش کارایی مصرف آب و افزایش تولید ماده خشک درواحد‌های تولیدی نداریم.

رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی ومنابع طبیعی استان گفت: ورود دانش به مزارع و واحد‌های تولیدی از راهکار‌های افزایش بهره وری است واین جز با بستر سازی اشتغال فارغ التحصیلان محقق نمی‌شود.

او تصریح کرد: اغلب تهدید فرصت ایجاد می‌کند، شاید ده سال قبل کشاورزان اعتقادی به دانش نداشتند، ولی اکنون با محدودیت‌هایی که برایشان در حوزه آب و خاک ونهاده‌ها ایجاد شده این نگرش پیدا شده ونیاز به دخالت دانش می‌بیند، اما باز مقاومت کرده وروش سنتی خود را دنبال می‌کند.

کمال الدینی گفت: دوره‌های مهارتی این سازمان بعضا یک ساله حتی برگزار شده وتاثیرخود را در بخش‌هایی مانند باغات پسته گذاشته است به گونه‌ای که در تولید پسته باغات نمونه‌ای داریم که تولید آن چندین تن و چندصد برابرتولید سنتی است.

او با تاکید بر کمک‌های سازمان نظام مهندسی کشاورزی به افزایش بهره وری در تولید تصریح کرد: سیاست سازمان نظام مهندسی کشاورزی ومنابع طبیعی از دستمزد محوری به دانش محوری تغییر کرده و ما درصدی از افزایش بهره وری را تحت نام قرارداد اشاعه دانش به عنوان حقوق کارشناس یا مسئول فنی درواحد تولیدی کشاورزی یا دامی درنظرگرفته ایم.

علی رغم ابلاغ، ماده ۳ قانون افزایش بهره وری اجرا نشد

رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی ومنابع طبیعی کرمان گفت: دو مطالبه از رسانه‌ها داریم یکی اینکه ماده ۳ قانون افزایش بهره وری هرگونه خدمات جهاد کشاورزی را منوط کرده به استفاده بهره برداران از دانش فنی می‌کند آئین نامه اجرایی اش نیزتوسط هیات وزیران ابلاغ شده، اما جای بسی تاسف دارد که ازسال ۸۹ که این قانون مصوب شده وآئین نامه اجرایی آن در ۹۴ ابلاغ شده هنوزجهاد کشاورزی لیست مشوق هایش را مشخص نکرده وتمایلی به اجرایی کردن این ماده قانونی ندارد.

افتتاح

کمال الدینی تاکید کرد: وزارت علوم نیز باید مود ۲۱ و ۲۳ قانون افزایش بهره وری که دانشکده‌های کشاورزی را ملزم می‌کند با توجه به نیاز استان دانشجو جذب کنند اجرایی کند، هرساله ۹۰۰ نفر به اعضای نظام مهندسی کشاورزی استان افزوده می‌شود که جویای کار هستند که اگر دو ماده ذکر شده عملیاتی شود قبل ازاینکه دانشجو بپذیرند نیازسنجی شود که در همان بخش‌ها پذیرش شود.

کشاورزی استان نیازمند طرح تحول

ترابی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استا ن کرمان دراین نشست به عنوان نماینده پارلمان بخش خصوصی کشاورزی استان گفت: اگر از دیدگاه بخش خصوصی به موضوع نگاه کنیم کشاورزی استان نیازمند یک طرح تحول است نه اینکه نیازمند اصلاح روش کشاورزی باشیم.

او افزود: این پیشنهاد را به عنوان طرح تحول نوین در کشاورزی مطرح کردیم که با کمک بخش خصوصی و دولتی این امر محقق شود ویک کمیته‌ای متشکل از بخش خصوصی و دولتی پیگیر اجرای این طرح باشد.

ترابی با تاکید برضرورت خروج از کشاورزی سنتی گفت: این اتفاق هرچه سریع‌تر باید رخ دهد ما زمان زیادی برای از دست دادن نداریم منابع طبیعی دارد اتلاف می‌شود وبیهنه مصرف کردن ضرور است.

او افزود: اگر بخواهیم صرفا صرفه جویی مطرح کنیم عاقلانه نیست بلکه باید بهینه مصرف کردن را سرلوحه کار قراردهیم.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان کرمان با اشاره به اینکه قطعا باید چند برابر تولید داشته باشیم، درحالی اکنون سرمایه ومنابع ملی از دست می‌دهیم، اما راندمان تولیدکم است به طور مثال در بخش پسته کرمان در کشور اول است وکشور دردنیا حرف برای گفتن دارد و درکنار آمریکا بازار پسته جهان را به دست دارد، اما وقتی نگاه می‌کنیم درواحد سطح تولید پسته به زیر ۶۰۰ کیلو درهکتار رسیده است درحالی که در مزارع الگو تا ۱۶ تن درهکتار نیز افزایش محصول داشته ایم.

نجات کشاورزی کرمان تنها با مکانیزاسیون

اوبیان کرد: باید به سمت کشاوزی مدرن ومکانیزه وانتقال تکنولوژی‌های جدید برویم اما کشاورزان ما دراستان نیاز به الگو دارند یعنی وقتی شما یک طرحی را مطرح می‌کنید واطلاع رسانی می‌شود باز نیازمند این هستند این مدل طرح‌ها را باچشم خود ببینید که پیشنهاد ما این است که درهرمنطقه‌ای شرکت‌هایی داشته بشیم طرح‌هایی به عنوان طرح نمونه انتخاب کنیم تا سایرکشاورزان از آنان الگوبرداری کنند.

ترابی

 

ترابی تصریح کرد: باید از روش کشاورزی خرده مالکی ومعاش محور خارج شده وصادرات محور کار کنیم از خدمات هایتک کمک بگیریم دولت نیز باید کمک کنند تا شاهد تحول برای جهش کشاورزی سنتی به مدرن واز کشاورزی معاش محور به کشاورزی مدرن صادراتی باشیم.

او  گفت: بی اعتمادی در کشاورزانی وجود دارد که به شیوه تجربی روش کارخود را ادامه می‌دهند شاید در گذشته دور روش‌هایی توسط برخی کارشناسان انجام شده که یا روش‌ها مناسب نبوده یا منجر به نتیجه نشده است بازخورد خوبی نداشته در نتیجه اکنون به روش‌های خوب هم توجه نمی‌کنند.

ترابی گفت: کشاورز دوست دارد نمونه کار را در زمین و باغ  ببیند تا بتواند برای استفاده از دانش درتولیدش به کارشناس فن مراجعه کند.

ایجاد مزارع وباغات نمونه منطقه ای برای الگودهی به کشاورزان

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان کرمان افزود: در زراعت وباغ داری روش سنتی حاکم است، اما اگر ما در هر بخش ومنطقه‌ای یک مزرعه نمونه اجرا کنیم قطعا این کار از هر ترویج واطلاع رسانی بهتر جواب می‌گیرد.

او با تاکید براینکه استخدام دولتی دیگر ممکن نیست افزود: درنتیجه فارغ التحصیل ما باید جذب کار دراین طرح‌ها شوند ، تحصیل کردگان باید به سمت بخش خصوصی آمده وکشاورز نیزتشویق شود که استفاده ازدانش دربخش کشاورزی  را بالا ببرد.

نمایشگاه

 

آب اراضی کم بازده به سمت اراضی پربازده هدایت شود

او براستفاده کشاورزان اراضی پربازده از آب کشاورزی در اراضی کم بازده تاکید کرد وافزود: کشاورز برای از دست ندادن مالکیت زمینش با یک درخت در یک هکتار زمینش را آبیاری می‌کند که این ماده قانونی که صرف آبیاری زمین مالکیت بر زمین باقی می‌ماند، باید ملغی شود تا از آب استفاده بهینه شود.

محمدی نژاد رئیس پژوهشکده تولیدات گیاهی دانشگاه باهنر کرمان در این نشست با قدردانی از زحمات نظام مهندسی کشاورزی استان کرمان برای ایجاد اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی استان، گفت: اگر بخواهیم دریک کلام بگوییم چه چیزی را درحوزه کشاورزی نیاز داریم باید گفت به تحول نیاز داریم همان چیزی که موجود نیست.

دانشگاه جزیره جدا افتاده از بخش کشاورزی کرمان

 

دانشگاه

اوبا بیان اینکه دربخش اجرایی کشاورزی تلاش‌های شبانه روزی می‌شود افزود: بخش خصوصی کشاورزی پا به پای بخش اجرایی دولت جلو رفته است امادانشگاه در جزیره‌ای جدا زندگی می‌کند.

او بیان کرد: ما نیاز داریم به آن هرمی که بخش خصوصی واجرا وکشاورز و دانشگاه کنار هم باشند در چند سال گذشته پالس‌های خوبی را از بخش خصوصی دراستان دیدیم اما در دانشگاه نیاز به تغییراتی داریم تا بتوانیم برای این ۱۵ هزار فارغ التحصیلی که خروجی دانشگاه بوده فکر اساسی بشود.

محمدی نژاد با اشاره به نامتناسب بودن رشته‌های انتخابی حوزه کشاورزی با مهارت‌های مورد نیاز برای جامعه هدف، اظهار داشت: تاچه اندازه توانستیم آموزش را هم راستا با بخش اجرایی کشاورزی استان همراه کنیم سوالی است که مردم پاسخ برای آن می‌خواهند.

۲۵۰عضو هیات علمی کشاورزی استان،ظرفیت بلااستفاده

رئیس پژوهشکده تولیدات گیاهی دانشگاه باهنر کرمان بیان کرد: ما پژوهش‌های زیادی در دانشگاه داشته و ۲۵۰ هیات علمی کشاورزی داریم که ظرفیت عظیمی برای استان محسوب می‌شود.

او افزود: اکنون پژوهشی که انجام می‌شود فناوری نیاز دارد تا به بخش اجرایی وصل شود این حلقه وجود ندارد واین ضعف است که امیدوارم حوزه دانشگاه عالی استان مخصوصا دانشگاه شهید باهنر کرمان تکانی به خود بدهد به ویژه در بخش پایان نامه‌های کشاورزی زحمات زیادی کشیده شد، اما اینکه چقدرکاربردی شده است، زیاد خوشبین نیستیم.

نامتناسب بودن برخی آموخته‌های دانشگاهی با نیاز کشاورز

محمدی نژاد تصریح کرد: برخی موضوعات و درس‌هایی که در کشاورزی در دانشگاه تدریس می‌شود به درد کشاورزی ما نمی‌خورد و امیدداریم که بتوانیم این‌ها را صلاح کنیم.

او گفت: تحقیقات دانشگاه بخش کشاورزی و اجرا اگر باهم شدند می‌توان امیدوار بود که قدم به قدم به سمت تحول پیش رفته وبه هدف بهره وری بیشتر نزدیک شده ایم وخوشبینم به اینکه بتوانیم گام‌های مثبتی در نیل به افزایش بهره وری برداریم.

او با بیان اینکه با توجه به ظرفیت‌های استان به ایجاد اکوسیستم کارآفرینی نیاز داریم، تصریح کرد: علی رغم مزیتی چون تنوع آب وهوای گرم  وسرد به شکل همزمان در استان کرمان،  از این مزیت استفاده نشده است.

رئیس پژوهشکده تولیدات گیاهی دانشگاه باهنر کرمان بیان کرد: تغییر سیستم آموزشی به سمت مهارتی می‌تواند موثر باشد تا درنهایت به سمت بهره وری برویم ودرهر رشته دانشگاهی به راحتی مانند نقل ونبات فارغ التحصیل بیرون نفرستیم.

او خواستار پی گیری مجمع نمایندگان استان از وزارت علوم درخصوص پذیرش دانشجو براساس نیاز استان ها شد.

منابع مصرفی با درآمد نهایی کشاورزی همخوانی ندارد

محمدرضا پورخاتون معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان نیز در این نشست تخصصی با بیان اینکه افزایش بهره وری مطالبه بخش کشاورزی است، گفت: اگر آسیب شناسی کنید چهل سال بعد انقلاب متاسفانه با اینکه کشاورزی در چندین برنامه توسعه کشور محور اقتصاد بود در سیاست‌های کشور، اما مقوله بهره وری آنگونه که باید توجه نشد نتیجه این شد که متوجه شدیم منابعی که مصرف کردیم شاید با آن درآمدی که به جیب کشاورز برود وجزمنافع ملی ما باشد تناسبی ندارد.


پورخاتون

۶میلیارد دلار سرمایه گذاری درکشاورزی استان کرمان

او بیان کرد: علی رغم سرمایه گذاری‌های خوبی که درکشاورزی انجام شده نتیجه نگرفتیم، ما برآورد کردیم حدود ۶ میلیارد دلار در شمال استان کرمان سرمایه گذاری اتفاق افتاده ۲۶ درصد تولید ناخالص داخلی استان مربوط به کشاورزی است وبالای ۳۰ درصد اشتغال استان مربوط به بخش کشاورزی است، اما چیزی که از ان انتظار داشتیم ۲۷ هزار میلیارد تومان ارزش تولیدات ما در بخش کشاورزی است که در قبال ۴.۵ میلیارد مترمکعب آب مصرفی بخش کشاورزی حاصل شده است که درحساب سرانگشتی ارزش هرکیلوگرم محصول ما ۲ هزارتومان قیمت گذاری می شود.

او بیان کرد: یک زمانی می‌گفتیم به هرقیمتی تولید کنیم، ولی امروز می‌گوییم تولید ما باید براساس استفاده بهینه از منابع باشد همان کشاورزی پایداری که مدنظر است دوستان رسانه‌ای این مطالبه عمومی در بخش کشاورزی را مطرح کنند این تحول مسیرش فقط به ارتقا بهره وری ممکن است.

مانع ازضربه چماق صنعت ومعدن بر سرکشاورزی شویم

پورخاتون گفت: نباید طرح مشکلات حوزه کشاورزی باعث سواستفاده دیگر بخش‌ها مثل صنعت ومعدن شود چرا که در شرایط فعلی همین مساله را چماق کرده وبر سر بخش کشاورزی می‌کوبند کشاورز هراسی در اقتصاد کشاورزی استان به وجود آمده وباعث کاهش سرمایه گذاری در کشاورزی استان شده است.

او افزود: ما قبول داریم کشاورزی بیماراست، اما درمان آن از دو مسیرامکان پذیر است، اول ازمسیر دانش واستفاده از اطلاعات وفناوری‌های نو با توجه به پتانسیل خوبی که در این حوزه دراستان داریم و دوم مسیر تکنولوژی است که باید دنبال شود.

او تصریح کرد: باتوجه به درایتی که کشاورزان ما داشته اند تغییر الگوی کشت ارتقا یافته مثلا درکشت پسته که بهره وری پایین بوده باید کمک شود استفاده از آبیاری‌های نوین موضوعی است که چند سال در دست است تا قدر آب موجود را بدانیم و درکنار آن تغییر ارقام برای افزایش تولید اجرایی شود.

معاون جهاد کشاورزی استان کرمان تصریح کرد: چالش اصلی کشاورزی ما بهره وری است و اگر به مقوله بهره وری در کشاورزی از مسیر دانش وتکنولوژی نگاه شود شاهد خواهیم بود که به زودی کشاورزی جایگاه واقعی خود را پیدا خواهد کرد.

پورخاتون گفت: درمطالعات جامعه شناختی کشاورز به سبب سطح سواد پایین‌تر وحالت مقابله با نفوذ هرمدل یافته ودانش جدید، جز گروه‌های دیرپذیرمطرح می‌شود.

دیرپذیر بودن کشاورزان چالش بخش کشاورزی

او تاکید کرد: این مساله چالش ما دربخش کشاورزی است، روش‌های مختلف سمعی و بصری و مشاهده میدانی را در بخش ترویج به کار بسته ایم تا موفق به شکستن مقاومت کشاورزبرای استفاده از فناوری ودانش نوین شویم.

معاون جهاد کشاورزی شمال کرمان بیان داشت: تنها حضور کارشناس درکنار کشاورز کافی نیست، سوبسید‌های بخش کشاورزی مثل انرژی، معافیت‌های بیمه ای، معافیت صادراتی ومانند آن یواش یواش منوط به استفاده از خدمات کارشناسان فنی باشد.

پورخاتون با بیان اینکه کارشناس کشاورزی نیز باید مهارت داشته باشد گفت: اگر این اتفاق رخ دهد حضور کارشناس بهتر موردپذیرش واقع می‌شود.

انتهای پیام/ح

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.