به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، مشکلات حوزه کشاورزی خراسان جنوبی، این بار دامن گیر ذرت کاران شهرستان سربیشه شده است.
ذرتهای سرمازده شهرستان سربیشه، داستان غم انگیزی از غصههای کشاورزانی را روایت میکنند که چشم به برداشت محصول مرغوب و باکیفیت داشتند، اما سرمای هوا، گرمای امیدشان را فرونشاند.
حال با رسوخ سرما در مزارع ذرت، کشاورزان خراسان جنوبی علی الخصوص ذرت کاران شهرستان سربیشه خسارات فراوانی را متحمل شده اند که به این راحتیها جبران نمیشود.
محمودی یکی از کشاورزان شهرستان سربیشه که به دلیل سرمای هوا محصول ذرت او از بین رفته است، میگوید: در هر سهم که هر سهم یک روز برداشت و بهره مندی از آب چاه یا استخر محسوب میشود، میتوان ۳ هکتار زمین را زیر کشت ذرت برد.
او ادامه میدهد: ذرتها تماما به خاطر سرما از بین رفته اند و گویا به خاک تبدیل شده اند؛ حالا چه کسی میخواهد جوابگوی کشاورز خسارت دیده باشد؟
محمودی بیان میکند: مسئولین میگویند ما از تولیدکنندگان حمایت میکنیم و حالا تولیدکننده کیست؟ تولید کننده همین کشاورزی است که محصول او به دلیل سرما کاملا از بین رفته و مسئولین باید به صورت میدانی به مشکلات کشاورز رسیدگی کنند.
کاهش برداشت ذرت به یک دهم
وقتی که زمان برداشت ذرت در سربیشه فرا رسید، دستگاه برداشت کننده که چاپر نام دارد در شهرستان نهبندان بود و در آنجا مشغول به کار بود.
پس از اینکه دستگاه به سربیشه آمد، امیدها در دلها زنده شد تا شاید زودتر ذرتها برداشت شوند و از خسارت بیشتر به کشاورزان جلوگیری شود، اما خرابی دستگاه داغ خسارت را دوباره بر دل کشاورزان نهاد.
جلالی دیگر ذرت کار شهرستان سربیشه عنوان میکند: هر ساله با اینگونه مشکلات مواجه هستیم، اما کاری از دستمان بر نمیآید و تنها چشم انتظار همت مسئولین هستیم.
او تصریح میکند: محصول به گونهای از بین رفته است که حتی دامداران نیز از آن برای خوراک دام خود استفاده نمیکنند و حاضر نیستند ذرت سرمادیده را به دام بدهند.
جلالی با بیان اینکه نمیشود هر سال کشاورز دست به تولید بزند، اما به دلیل مشکلات موجود، کار او لنگ بماند، اظهار میکند: پارسال میتوانستیم از هر هکتار، ۵۰ الی ۶۰ تُن محصول ذرت را برداشت کنیم، اما امسال میشود تنها ۵ تُن ذرت برداشت کرد.
این کشاورز ادامه میدهد: شخصا به دلیل هزینه بذر حدود ۵۰ میلیون تومان خسارت دیده ام، اما بعضی از کشاورزان تا ۱۲۰ الی ۲۰۰ میلیون تومان نیز خسارت دیده اند.
به دلیل سرمای هوا، حدود ۹۰ تُن ذرت در شهرستان سربیشه از بین رفته است و حالا کشاورزان منتظر همت مسئولین هستند تا بتوانند بخشی از سرمایه بر باد رفته خود را برگردانند.
جوادی بایگی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه گفت: از اردیبهشت ماه جلسات متعددی به منظور برداشت به موقع ذرت برگزار شده است تا محصول در موقع مناسب برداشت شود.
او افزود: یک دستگاه چاپر یا همان برداشت کننده ذرت در استان وجود دارد که طبق قرارداد منعقد شده، در موقع مقرر برای برداشت محصول سر زمین حاضر شده است.
بیشتر بخوانید
جوادی بایگی اظهار کرد: این دستگاه حدود ۷۰ درصد ذرت شهرستان را برداشت کرده است و تنها ۳۰ درصد محصول به دلیل خراب شدن دستگاه از زمین جمع آوری نشده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه با اشاره به اینکه باید برای تعمیر دستگاه قطعاتی تأمین میشد، تصریح کرد: این قطعات در بیرجند وجود ندارد و باید از شهرهای مشهد و تهران تأمین شود.
او بیان میکند: قبول داریم که کشاورزان خسارت فراوانی دیده اند، اما باید منتظر باشیم تا اعتبارات ابلاغ شوند و پس از آن بتوانیم مبالغ را برای جبران خسارات کشاورزان خرج کنیم.
سیلی ۷۵۶ میلیونی سرما به ذرت/ زرشک نیز یک و نیم میلیارد خسارت دید
علاوه بر ذرت، محصولات دیگری از جمله زرشک نیز دچار خسارت شده اند و مسئولین استانی نیز به این مسئله ورود کرده اند و توضیحاتی در این خصوص ارائه کرده اند.
قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در این خصوص گفت: طبق برآوردهای انجام شده، ۳۰ هکتار از مزارع ذرت سربیشه دچار سرمازدگی شده اند.
او افزود: ۷۵۶ میلیون تومان، میزان خسارت برآورد شدهای است که به کشاورزان ذرت کار وارد شده است و حال باید به فکر جبران این خسارت بود.
قوسی بیان کرد: علاوه بر ذرت، محصول زرشک نیز دچار سرمازدگی شده است و ۱۷۵ هکتار از باغات زرشک با سرما دچار خسارت شده اند که یک و نیم میلیارد تومان میزان خسارت برآورد شده این حوزه است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه در حال جمع بندی گزارشات مربوطه هستیم، عنوان کرد: امیدواریم بتوانیم اعتباراتی را از محل مدیریت بحران جذب کنیم تا خسارت ذرت کاران جبران شود.
ملانوری استاندار خراسان جنوبی نیز چندی پیش به سربیشه سفر کرد و از نزدیک پیگیر مشکلات کشاورزان خسارت دیده سربیشه شد.
او در این سفر گفت: در استانی زندگی میکنیم که با کمبود منابع آبی رو به رو است و تنشهای آب و هوایی متفاوتی را به خود میبیند.
ملانوری ادامه داد: این مشکلات از جمله سرمازدگی برای اولین بار نیست که در استان رخ میدهند و باید برنامه ریزیهای لازم صورت بگیرد تا برای دفعات بعدی جلوی این خسارات گرفته شود.
استاندار خراسان جنوبی عنوان کرد: مسئولین استانی و شهرستانی پیگیر باشند تا بتوان خسارات را برآورد کرد و به داد کشاورزان رسید.
محصول ذرت که میتواند به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار بگیرد، گزینه خوبی در شرایط خشکسالی است که میتواند نیاز دامداریها را بر طرف کند.
سرمازدگی محصول ذرت در شهرستان سربیشه سبب شده است که حتی این محصول برای خوراک دام نیز مناسب نباشد.
خرابی دستگاه چاپر یکی از عوامل مهمی بوده است که در وارد شدن خسارت به ذرت کاران موثر بوده و تأمین نشدن قطعه برای آن نیز مشکل را دو چندان کرده است.
حال در این شرایط باید مسئولین با استفاده از منابع اعتباری مختلف، به فکر جبران خسارت ذرت کاران باشند تا کمی از درد آنها کاسته شود و دوباره کشاورزان به فکر تولید بیفتند.
یقینا حمایت از کشاورزان در شرایطی که خشکسالی نیز به جان زمین هایشان افتاده است، میتواند امید و انگیزه را در دل آنها افزایش دهد و به شکوفایی عرصه کشاورزی و حتی دامپروری کمک کند.
گزارش از سید محمدعلی سجادی
انتهای پیام/ ر
آیا خوراک دام ذرت است؟؟؟؟
خداوند برای هر موجودی روزی اش را مشخص و آماده کرده و همچنین برای ما انسانها که بماند
حالا ما آدمها هرچیزی را بهم میزنیم و تغییر میدیم
نتیجه این همه بیماری و سرطان و ...
گندم و جو بکارید خودش برای ما میشود و علوفه اش برای حیوانات
گندم هم که اگر درون پوسته اش با ساقه ذخیره شود تا 7 سال می ماند ...