به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، حیدر شیبانی، دبیر اجرایی نظام صنفی کارهای کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس درخصوص فروش کودهای فسفاته و پتاسه به کشاورزان و استقبال نکردن آنان گفت:براساس نص صریح قانون فروش اجباری هر نوع کالا و خدماتی به افراد و گروههای مختلف ممنوع است.
او ابراز داشت: علت اصلی عدم استقبال کشاورزان از خرید کودهای فسفاته و پتاسه، افزایش ۷۰۰ درصدی قیمت این کودها در دو سه سال اخیر بوده و این گرانی به همراه کاهش قدرت خرید کشاوزان باعث شده تا آنها عملاً تمایلی به خرید این کودها نداشته باشند.
شیبانی افزود: استفاده از کودهای فسفاته و پتاسه برای کشاورزان در کشتهای شَتوی مانند گندم و جو عملاً به صرفه نیست و هزینههای تولید را بسیار بالا میبرد.
به گفته او، در حال حاضر کیسههای ۵۰ کیلویی کودهای فسفاته و پتاسه بالغ بر ۵۰۰ هزار تومان قیمت پیدا کرده اند؛ این در حالی است که در سالهای قبل هزینه خرید هر کیسه از این کودها رقمی در حدود ۵۰ تا ۷۰ هزار تومان بوده است.
این فعال بخش کشاورزی میزان مصرف کودهای فسفاته و پتاسه در هر هکتار را ۴ تا ۶ کیسه معادل ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلو اعلام کرد و افزود: با این حساب هزینه کشاورز برای استفاده از کودهای فسفاته و پتاسه در هر هکتار رقمی بالغ بر ۲ تا ۳ میلیون تومان خواهد شد.
دبیراجرایی نظام صنفی کارهای کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، نتیجه الزام کشاورزان به خرید اجباری کودهای فسفاته و پتاسه در شرایط نبود نقدینگی را کاهش خرید کود اوره دانست و ادامه داد: با توجه به اینکه براساس نامه معاون وزیر جهاد فروش این سه کود باید با هم انجام شود؛ کشاورزان عملاً از عهده تامین هزینههای آن برنمی آیند.
به گفته شیبانی، اگر بنا باشد که خرید کود اوره تحت تاثیر فروش اجباری کودهای فسفاته و پتاسه کاهش یابد ما در سال پیش رو با افت قابل توجه تولید گندم مواجه خواهیم شد.
او با بیان این که قیمت کود اوره نسبت به دیگر کودها بسیار کمتر است و در حال حاضر نرخ دولتی آن ۶۶ هزار تومان به ازای هر کیسه ۵۰ کیلویی است؛ گفت: با این حال این نکته را نباید از نظر دور داشت که به طور متوسط در طول دوره کاشت تا برداشت، دو تا سه نوبت کودپاشی اوره انجام میشود و از آنجا که طی هر نوبت مصرف ۲ کیسه کود در هر هکتار الزامی است در طول دوره کشت، حداقل ۶ کیسه کود اوره مصرف خواهد شد که با توجه به بحث فروش اجباری انواع دیگر کودها، کشاورزان نمیتوانند هزینههای خرید کود را تامین کنند.
دبیر اجرایی نظام صنفی کارهای کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس با تاکید براینکه پیش بینی ما این است که با کاهش تولید گندم و دیگر محصولات شتوی طی سال پیش رو مواجه شویم، بیان داشت: بدون شک، نبود توان مالی در کشاورزان برای خرید کودهای فسفاته و پتاسه منجر به کاهش خرید کود اوره میشود و کاهش مصرف اوره در زمینهای کشاورزی نیز نتیجهای جز افت تولید محصول را در پی نخواهد داشت.
شیبانی گفت: اجبار به فروش کودهای فسفاته و پتاسه در شرایطی اتفاق میافتد که آزمایشها نشان داده به دلیل وجود فسفات در خاک، نیاز کمتری به استفاده از این کودها در بخش کشاورزی استان فارس وجود دارد.
او با تاکید بر اینکه این تصمیم از نظر کشاورزان نادرست است و آنها برای جبران این گونه فشارها به روشهای جایگزین رو میآورند، تصریح کرد: به عنوان نمونه سال گذشته که کشاورزان با افزایش قیمت چشمگیر این نوع کودها مواجه شدند به جای استفاده از کودهای فسفاته و پتاسه، از کودهای ریزمغذی و کودهای ماکرو کامل که دارای عنصر فسفر بودند به صورت محلول پاشی استفاده و نیاز خود را تاحدودی برطرف کردند.
به گفته این مسئول، موجودی قابل توجه کودهای اوره در انبار شرکتهای تعاونی استان فارس نشان میدهد که عملاً توزیع این کود به خوبی انجام نشده و کشاورزان برای دریافت آن مراجعه نکرده اند.
انتهای پیام/