به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، همه ساله هیئت وزیران مصوبه تعرفه آب و برق را به وزارت نیرو ابلاغ میکند. امسال هیئت وزیران با توصیه رئیس جمهور، وزارت نیرو را در افزایش سالیانه تعرفه آب و برق که هر سال مقداری نسبت به سال قبل اضافهتر میشد به رقم ۷ درصد محدود کرد.
هم اکنون طرحی در دولت در حال بررسی است تا تعرفه مشترکان پرمصرف برق به شدت افزایش یابد، اما در این طرح، مشترک پرمصرف کیست؟ و تعرفه او چگونه محاسبه میشود؟
کمبود برق، پدیدهای بود که امسال به طور ملموس در بخش خانگی مشاهده شد و رنگ خطر را برای اصلاح زیرساختها و الگوی قیمتی هزینه برق به صدا درآورد.
بر اساس طرحی در دولت که مراحل کارشناسی آن به پایان رسیده و در انتظار تصویب هیئت دولت است، تعرفه برق مشترکان بسیار پرمصرف که بیش از دو برابر الگو، برق مصرف میکنند، برای مصارف مازاد بر این مقدار با تعرفهای معادل بهای تمام شده محاسبه خواهد شد.
طبق دسته بندیهای موجود، مشترکان برق به طور کلی به چهار دسته کم مصرف، خوش مصرف، پرمصرف و بسیارپرمصرف تقسیم بندی میشوند. در مناطق عادی (یعنی غیر گرمسیر کشور)، کم مصرفها آنهایی هستند که کمتر از ۱۰۰ کیلووات ساعت در ماه مصرف برق دارند و بر این اساس، هزینه برق آنان رایگان است. خوش مصرفها بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ کیلووات ساعت مصرف میکنند و قبض برق آنها تا ۳۰ هزار تومان محاسبه میشود.
پرمصرفها آنهایی هستند که بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ کیلووات ساعت برق در ماه مصرف میکنند، اما بسیار پر مصرفها که به تازگی قبض چند میلیونی برخی از آنها در ماههای اخیر خبرساز شده و تعداد آنها از بین ۳۰ میلیون مشترک خانگی، ۸۵۰ هزار مشترک (معادل کمتر از ۳ درصد کل مشترکین برق خانگی) تخمین زده میشود، بیش از دو برابر الگو یعنی بیش از ۶۰۰ کیلو وات ساعت در ماه، برق مصرف میکنند.
بررسی و ارزیابی اطلاعات قبض مشترکان مناطق عادی کشور نشان میدهد ۸۵ درصد از مشترکان زیر ۳۰۰ کیلووات ساعت در ماه برق مصرف میکنند و ۱۵ درصد باقیمانده نیز مصرف برق بالای ۳۰۰ کیلووات ساعت در ماه داشتند و بهعنوان مشترکان پرمصرف شناخته میشوند.
نکته قابل توجه، اما این است که در بین مشترکان پرمصرف حدود یک درصد از مشترکان نیز وجود دارند که مصارف برق آنها بهصورت بسیار غیر متعارف بوده، بهطوری که متوسط مصرف آنها بیش از ۱۵۰۰ کیلووات ساعت در ماه است. اگر چنانچه قیمت برق متوسط قیمت برق صادراتی به کشورهای همسایه ۵/ ۹ سنت در نظر گرفته شود، با احتساب قیمت دلار سامانه سنا، یارانه برق این یک درصد از مشترکان بسیار پرمصرف بیش از یک میلیون و ۳۳۰ هزار تومان در ماه خواهد بود.
این در حالی است که روز گذشته شریعتی نیاسر عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از محاسبه تعرفه آزاد برق برای مشترکان پرمصرف خبر داد که بر این اساس شریعتی نیاسر افزود: نکته اول این است که پلکانهای تعریف شده هیچ مبنای علمی ندارند، اما موضوعی است که حدود ۱۰ سال پیش بعد از هدفمندی یارانهها اعمال و در نهایت مبنا شد؛ به هر حال تغییر بهخصوص مبنای پلکانهای اول کار بسیار دشواری است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: نکته دوم مربوط به شیب افزایش تعرفههاست که در پلکانهای مختلف متناسب با کممصرفی، خوشمصرفی یا پرمصرفی دیده نشده است. شیب در پله دوم به سوم ۱۱۵ درصد افزایش یافته در حالی که پله پنجم به ششم ۳۰ درصد اعمال میشود و این منطقی نیست.
شریعتی گفت: بند "ی" تبصره ۸ بودجه ۱۴۰۰ تکلیف کرده، تعرفهها پلکانی افزایشی باشد. پلکانی افزایشی یا آی بی تی به این معناست که هر چه پله مصرف بالاتر میرود، میزان افزایش تعرفه نیز بیشتر میشود؛ بنابراین حتماً باید این موضوع در دستور کار باشد.
بر این اساس مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق کشور در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص انتشار خبری مبنی بر محاسبه تعرفه آزاد برای مشترکان پرمصرف گفت: این موضوع اصلا صحت ندارد و به هیچ عنوان افزایش چند برابری قیمت برق درست نیست.
او ادامه داد: این رقم بالای افزایش قیمت در قبض برای استفاده از کولرهای گازی در فصل گرما است، در غیر این صورت تحت هیچ شرایطی ما رقمی را ناگهانی برای مردم لحاظ نمیکنیم.
سخنگوی صنعت برق کشور اضافه کرد: مردم اگر از نحوه قبوض خود گلهمند هستند میتوانند از نحوه محاسبه قبوض خود در سامانه برق من با خبر شوند.
با این حال از روز گذشته خبری در رابطه با کاهش یارانه پرمصرفها منتشر شده است.
انتهای پیام/
ما هم از مسولین نمی تونیم انتظار داشته باشیم که کارهای بزرگی انجام بدهند چون توانایی این کار رو ندارند
از مالیاتی هم که به خونههای لاکچری بستن کاملا مشخص بود که تعارض منافع وجود داشته!! اینم مثل اون!!!
تهران بیست میلیون خودرو داره
هر ماشین صد یورو مالیات بده سالی سی هزار اتوبوس میشه خرید !
بیست میلیون خودرو پلاک تهران یعنی دو میلیارد دلار و بالای سی هزار اتوبوس ! یا چند خط مترو
آقا دولت سالی ۳۶ میلیارد دلار یارانه بنزین میده
قیمت بنزین سه سنت هست توی آلمان یک یورو و چهل سنت!
فقط پول بنزین رو سهم حقوق کارکنان کنه یعنی حقوق پایه کارمند ۳۰۰ دلار بیشتر کنه سالانه سه هزار و چهارصد دلا به کارمندان بیشتر بده می تونه بنزین رو به یک دلار بفروشد و حقوق کارمند فقط با نرمال سازی بنزین می تونه به پانصد یا ششصد دلار برسه !
یا از هر خانواده ایرانی سی دلار پول برق بگیره جای سه دلار!
جای گازوئیل یک دلار باشه جای یک سنت می تونه حقوق کارمند هاش رو به هشتصد تا هزار برسونه
مشکل ایران اول حقوق پایه پایین هست و یارانه هایی که فقط رانت میشه! .
دولت می تونه اصلاح قیمت بزنه و واحد پولی رو عوض کنه !
مثلا قیمت یک لیتر بنزین یک تومان و قیمت یک کیلو سیب پنجاه کرون یا درینک باشه !
خلاصه پنجاه درصد بدبختی کشور همین رایانه هاست پنجاه درصد دیگه بانک ها !
سوخت توی ایران رایگان هست مردم هم حقوق درست حسابی نمی گیرند !
برای اصلاح قیمت ها میشه رای گیری کرد که خیلی ها قبول می کنند !
فقط حواستون باشه اگه دولت خودش عمده کالا رو خرید و توزیع کنه هزینش نصف میشه و کالای بیشتری دست مردم میرسه چون خرید دولت عمده هست ولی کالایی که توی مغازه هست دست چندین واسطه و نمایندگی چرخیده وقیمتش کلی اضاف شده
ما هم از مسولین نمی تونیم انتظار داشته باشیم که کارهای بزرگی انجام بدهند چون توانایی این کار رو ندارند و مردم عزیز و جوانان منتظر گشایشی از سوی اینها نباشید
چونکه پولدارها چندین برابر بقیه ملت یارانه .برق .اب .گاز ووو میگیرند
چونکه استخر دارند .چونکه ویلا و باع دارند
چندین اتاق و استفاده برق
خدا کند .همه هم وطن های گلم پولدار باشند .خوشحال میشویم .
ولی تا این یارانه پولدارها از بین نره
عدالت برقرار نمیشه
قبض های صادره طی 6 ماهه اخیر حاکی از افزایش چند برابری تعرفه ها دارد !!!
این در حالیست که مسئولین برق کشور ، قبل از دریافت مجوزهای قانونی اقدام به این امر نموده اند !!
لذا خواهشمند یم تا تصمیمات قانونی ، قبوض قبلی را بر اساس مقررات قبلی اصلاح فرمایند.
از باشگاه خبرنگاران جوان هم که به این موضوع پرداخته اند تشکر می کنیم.