پویان مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، گفت: در استان حدود هزار و ۳۰۰ گونه گیاه دارویی توسط جهاد دانشگاهی شناسایی شده است.
او افزود: حدود ۲۰ درصد از این گیاهان به صورت زراعی و باغی تولید میشوند که به علت خشکسالیهای اخیر سهم گیاهان دارویی که از مراتع جمع آوری میشوند افت چشم گیری داشته است.
پویان اظهار کرد: تولید، جمع آوری و عرضه گیاهان دارویی، چون آویشن، زوفا، اسطوخودوس و مینای بیرجندی در استان به صفر رسیده است.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با بیان اینکه ۴۰ درصد از گیاهان دارویی در صنایع آرایشی، دارویی و ادویهها مورد استفاده قرار میگیرند ادامه داد: رویکرد مردم در استفاده از گیاهان دارویی به صورت مکملهای گیاهی است که به طب سنتی شناخته میشوند.
او بیان کرد: حدود ۸۰ درصد مردم خراسان جنوبی از گیاهان دارویی به صورت دمنوش استفاده میکنند که این میانگین استان با کشور آلمان برابری میکند.
پویان اظهار کرد: کشورهایی مانند چین، از تمام محصولات کشاورزی بهره میبرند و هیچ ضایعاتی از محصولات کشاورزی ندارند.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: سالانه درصد زیادی از برگ گردو، برگ توت، هلو، به و گلابی به عنوان ضایعات کشاورزی به کود تبدیل میشوند که در چین این اقلام جزو اقلام صادراتی محسوب میشود.
او عنوان کرد: در کشور کانادا از سرشاخههای جوان درخت کاج و چوب آن حدود ۸ مکمل، گیاه دارویی، ماده صنعتی و ویتامین c استخراج میشود.
پویان گفت: مرکز تحقیات کشاورزی در تلاش است که بتواند این پتانسیل را به دست گیرد و آن را به اقلام صادراتی تبدیل کند.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد: بارشهای کم سبب بحران خشکسالی در استان شده است و گیاهانی، چون زیره، خاکشیر، عناب و زرشک که از طبیعت به دست میآمدند کاهش چشم گیری داشته اند.
او افزود: زعفران که محصولی استراتژیک شناخته شده و از خاصیتهای دارویی و مصرفی زیادی برخوردار است اولویت خود را از دست داده و هیچ گونه بهره و استفاده صنعتی از آن نمیشود.
پویان ادامه داد: سهم صادرات زعفران استان به صورت فلهای و غیر فرآوری در گردش اقتصادی بسیار اندک است.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: ایران از نظر صادارات گیاهان دارویی در سطح پایین جدول است و کشورهایی مانند آمریکا، هنگ کنگ، چین و آلمان در رتبه اول تجارت گیاهان دارویی قرار دارند.
انتهای پیام/ س