بازار برنج مدت هاست به علت کاهش در عرضه با نوسانات قیمتی همراه است.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، از ابتدای سال قیمت برنج به بهانه کم بارشی و خشکسالی چند بار دچار تغییر شده است که هر یک از مسئولان دلایل خاص خود را برای این التهابات مطرح کردند، اما نکته حائز اهمیت آن است که گرانی های پی در پی نتیجه ای جز کوچک شدن سفره خانوار و حذف این محصول استراتژیک از سبد مصرفی در بر نداشته است.

آمارها نشان می دهد که سرانه مصرف برنج به ازای هر نفر ۳۶ تا ۳۶.۵ کیلوست که با احتساب جمعیت کشور و تولید داخل کسری نیاز کشور باید از طریق واردات تامین می شد که بنابر آمار گمرک در ۶ ماهه نخست سال ۷۱۴ هزار تن برنج وارد شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزنی ۳۳ درصد رشد داشته است، درحالیکه انجمن واردکنندگان برنج کمبود و کاهش واردات را علت اصلی التهابات بازار می دانند و طی نامه نگاری متعدد از مقامات کشوری و وزیر جهاد کشاورزی خواستار رفع ممنوعیت واردات قبل از زمان مقرر شدند تا از نابه سامانی هایی بازار جلوگیری شود.

بررسی ها از سطح بازار نشان می دهد که قیمت هر کیلو برنج طارم ۵۴ تا ۶۰ هزار تومان، فجر ۴۱ تا ۴۴ هزار تومان، شیرودی ۳۷ تا ۴۰ هزار تومان، پاکستانی ۳۰ تا ۳۲ هزار تومان و هندی ۲۶ تا ۲۸ هزار تومان یوده  که نسبت به ابتدای سال جهش چشمگیری داشته است.

این پایان ماجرا نیست چرا که بعد از نامه نگاری های متعدد به مقامات کشوری و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، رئیس سازمان حمایت در ۳ آبان از لغو ممنوعیت ثبت سفارش و واردات فصلی برنج خبر داد چرا که در این شرایط حساس کشور و کمبود منابع آبی، ضرورت تامین امنیت غذایی کشور از اهم موضوعات مطروحه در دولت است که انتظار می رفت با لغو ممنوعیت مشکلات تنظیم بازار به پایان برسد که مسیح کشاورز دبیر انجمن واردکنندگان اذعان می کند که در عمل خبری از ثبت سفارش برنج نیست.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین علل گرانی برنج، راهکار تنظیم بازار و تاثیر لغو ممنوعیت ثبت سفارش بر بازار با خبر شویم:

ثبت سفارش برنج عملا آزاد نشد

مسیح کشاورز دبیر انجمن واردکنندگان برنج در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره  به اینکه ثبت سفارش برنج آزاد نشده است، اظهار کرد: گرچه رئیس سازمان حمایت اطلاعیه ای مبنی بر لغو ممنوعیت واردات را اعلام کرد، اما در عمل این اتفاق نیفتاده و همانند قبل ثبت سفارش برنج آزاد نیست چرا که وزارت جهاد کشاورزی اقدام عملی در این خصوص انجام نداده است‌.

وی افزود: با اجرای قانون تمرکز، وزارت صمت تنها می تواند پیشنهاد دهنده باشد و تنها صدور این اطلاعیه منجر به افزایش قیمت شده است.

کشاورز ادامه داد: با توجه به آنکه اتفاق خاصی در ثبت سفارش صورت نگرفته، تکذیبه این موضوع باید زده شود چرا که شائبه گرانی و کمبود برنج خارجی، بازار برنج ایرانی هم دچار التهاب کرده است. هر چند بارها انجمن واردکنندگان اعلام کرد که رفع دوره ممنوعیت ۲ ماه قبل از موعد تنها راه حل آرامش بازار است که متاسفانه وزیر جهاد کشاورزی با این امر موافقت نکردند، به هرحال امیدواریم که قیمت برنج خارجی با آغاز واردات از ابتدای آذر افزایشی نداشته باشد و قیمت برنج ایرانی به حدی گران شده که واردات برنج از اول آذر دیگر تاثیری بر بازار ندارد‌.

به گفته وی، با استمرار روند کنونی افزایش قیمت برنج ایرانی، بخشی از دهک های جامعه به سبب عدم توان خرید به مصرف برنج خارجی روی می آورند که با این وجود پیش بینی می شود که نیاز ماهیانه کشور به واردات به ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تن می رسد.

این مقام مسئول درباره آخرین وضعیت واردات برنج بیان کرد: بنابر آمار سامانه تجارت در ۶ ماهه نخست سال ۴۰۰ هزار تن برنج توسط بخش خصوصی وارد شده است که با احتساب مصرف سالیانه ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج و کسر تولید داخل، یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن کسری کشور با احتساب ذخایر استراتژیک باید از طریق واردات تامین شود که با این وجود یک میلیون تن دیگر تا پایان سال باید وارد شود‌.

تولید برنج به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن می رسد

علی اکبریان عضو هیئت مدیره انجمن برنج در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، از آرامش بازار برنج خبر داد و گفت: علی رغم آنکه واردکنندگان کمبود برنج را مطرح می کنند، اما تولیدکنندگان معتقدند که کسری در بازار نداریم. هر چند ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن کسری نیاز کشور باید از طریق واردات تامین شود‌.

وی با اشاره به اینکه خبری از التهاب قیمت برنج در بازار نیست، افزود: در حال حاضر برنج در تمامی کارخانه ها موجود است و خرید و فروش انجام می شود.

اکبریان ادامه داد: با توجه به سرانه مصرف ۳۶ تا ۳۶.۵ کیلو و تولید ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج، کسری ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تنی باید از طریق واردات تامین شود که با این وجود بازار برنج ایرانی و خارجی با یکدیگر در ارتباط هستند.

این مقام مسئول درباره تاثیر آزادسازی واردات برنج قبل از دوره ممنوعیت بیان کرد: همه ساله مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در راستای حمایت از تولید داخل، واردات برنج تا اول آذر را ممنوع اعلام کردند، حال آزادسازی واردات یک ماه قبل از موعد به میزان کسری مورد نیاز نمی تواند تاثیری در بازار بگذارد.

وی قیمت کنونی هر کیلو طارم بوجار در شمال را ۴۶ تا ۴۷ هزار تومان، فجر ۳۷ هزار تومان، شیرودی ۳۲ تا ۳۳ هزار تومان و ندا ۲۸ تا ۲۹ هزار تومان اعلام کرد و گفت: بنابر سود متعارفی که اتحادیه بنکداران در نظر گرفته است، در خرده فروشی ها بازار تهران باید عرضه شود، از این رو دستگاه های نظارتی باید از گرانفروشی جلوگیری کنند چرا که این‌موضوع ارتباطی به تولیدکننده ندارد.

اکبریان از کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی تولید برنج خبر داد و گفت: با توجه به شرایط خشکسالی و کم بارشی، تولید برنج با افت ۱۰ تا ۱۵ درصدی به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن خواهد رسید.

عضو هیئت مدیره انجمن برنج با اشاره به اینکه سرانه مصرف برنج روبه کاهش است، تصریح کرد: تغییر ذائقه برخی اقشار جامعه به سمت فست فود و گرانی برنج منجر به کاهش سرانه مصرف شده که استمرار افزایش قیمت بازهم بر این امر تاثیر می گذارد.

مشکلات شبکه توزیع علت اصلی التهاب قیمت برنج

محمد جواد خاکزاد مشاور نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه مشکلی در تولید و توزیع برنج نداریم، اظهار کرد: با توجه به آنکه برنج های وارداتی مربوط به سال های قبل در انبارهاست و از طرفی تولید داخل کاهش چندانی نداشته است، مشکلی در تولید نداریم‌.

وی افزود: اقدام اخیر سازمان حمایت مبنی بر لغو ممنوعیت دوره واردات با هدف حمایت از مصرف کننده به معنای از بین رفتن تولید داخل است چرا که به رغم قیمت تمام شده هر کیلو برنج پر محصول به بالای ۳۰ هزار تومان، اما درب کارخانه با قیمت ۲۷ تا ۲۸ هزار تومان خرید و فروش می شود.

خاکزاد با اشاره به تاثیر خشکسالی و کم بارشی بر تولید برنج بیان کرد: خشکسالی در استان های گیلان و مازندران که عمده برنج کشور را تامین می کنند، تاثیری نداشته و تنها حدود ۱۰ درصد بر کشت برنج در استان خوزستان اثر گذاشته است.

مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی کاهش تولید ناشی از شرایط خشکسالی را بهانه ای برای بازکردن عرصه واردات دانست و گفت: هم اکنون به میزان کافی برنج در انبارها موجود است و جای نگرانی در این خصوص نیست.

وی قیمت هر کیلو برنج طارم در انبار کارخانه را ۴۰ هزار تومان و پرمحصول کمتر از ۳۰ هزار تومان اعلام کرد و گفت: برنج طارم به دلیل کیفیت بالا مشتری خاص خود را دارد و برنج های پرمحصول هم در رقابت با برنج خارجی است که واردات به علت کاهش قیمت به تولید داخل ضربه می زند.

مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی با اشاره به اینکه گرانی برنج در بازار تهران ارتباطی به تولیدکننده ندارد، بیان کرد: دولت با اعمال نظارت بیشتر بر اصناف باید از گرانفروشی جلوگیری کند چرا که محصول با اختلاف ۲ تا ۳ هزار تومانی باید بدست مصرف کننده برسد که متاسفانه به دلیل مشکلات شبکه توزیع اختلاف قیمت چشمگیر است.

خاکزاد با بیان اینکه سالیانه ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن تا ۳ میلیون تن برنج مورد استفاده قرار می گیرد، گفت؛ برآوردها حاکی از آن است که بیش از ۲ میلیون تن برنج تولید شود که امسال به سبب شرایط خشکسالی ممکن است ۱۰۰ هزار تن بیشتر واردات صورت گیرد، اما افت میزان تولید رقمی نیست که میزان واردات به طور محسوسی افزایش یابد.

مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی در پایان تصریح کرد: برنج از جمله غلاتی است که بعد از گندم و ذرت مورد نیاز است که براین اساس وابستگی زیادی با سبد خانوار دارد که افزایش واردات بیش از کسری مورد نیاز ضربه سنگینی به تولید می زند به طوریکه امنیت غذایی کشور را به مخاطره می اندازد.

با توجه به گرانی های مکرر برنج ایرانی و خارجی طی ماه های اخیر و بلاتکلیفی بازار از آینده برنج انتظار می رفت که با لغو ممنوعیت ثبت سفارش و واردات فصلی به نابه سامانی ها پایان داده شود، درحالیکه دبیر انجمن واردکنندگان برنج این موضوع را تکذیب می کند و حال معلوم نیست که با آزادسازی واردات از ابتدای آذر چه بر سر بازار برنج می آید؟

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۲ ۱۳ آبان ۱۴۰۰
این تحریمی است که مسولین برای گرانیش وچپاول مردم دست به جنایت در حق مردم میزنند فقط بلدند دروغ به مردم بگند چون وارد کننده ها خودشون هستند هر قیمتی خودشون تحمیل میکنند تحریماتی که دولت بر مردم خودش تحمیل میکند تا کمر مردم بشکند تا سرمایه مسولین وارد کننده تضمین شود
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۰۰:۵۵ ۱۳ آبان ۱۴۰۰
بالای 40 سال کابوس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۰ ۱۳ آبان ۱۴۰۰
حالا همه چیز گذاشتین میگین برنج گرونه به نظرم با توجه به خرجش ارزون هم هست شما چه میدونید چقدر زحمت داره وخرج چند برابری نسبت به سال قبل
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۹ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
بزار وارد کنند تا رقابتی بشه بازار گندم خودرو یا هر چیزی که هست ،اون وقت بگید گرون میشه یا نه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۵ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
هم خشکسالی راه حل داره هم مسائل اقتصادی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۴ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
مقصر گرانی برنج، ممنوعیت واردات یا خشکسالی؟قضیه مثل روز روشن است . ممنوعیت واردات جهت بالا بردن قیمت و رونق دلالی در بیشتر کالاها در این مملکت واقعا نهادینه شده و کسی هم به فکر اکثریتی که متضرر هستند نیست .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۱ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
مقصر اصلی ممنوعیت واردات است به دلیل اینکه درصد کمی از افراد جامعه توان خرید برنج داخلی را دارند بنابراین در هر صورت باید واردات انجام شود ممنوعیت واردات باعث گرانی برنج داخلی و به دنبال آن برنج خارجی میشود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۰ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
داداش مقصر منم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۴ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
مقصر شمالی ها هستند که از آب کره میگیرند، یه سفر میری اونجا پوله یه کارتن ۳۰کیلویی تخم مرغ را باید بدی بابت ۲تا تخم‌مرغ نیمرو .یه آب معدنی رو ده برابر قیمت میخری، وهزارتا چیز دیگه، برنج هم مثل هموناست و خودشون گرون میکنند بیخودی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
مشکل برنج ومشکل مرغ ومشکل حبوبات ،این محصولات گران نیستند بلکه ارزش پول انقدر پایین امده که غیر از این قیمتها محصول عرضه نخواهد شد چون تولیدش مساوی با ضرر به کشاورزان میشود.توی کشورما ارزش پول داخلی همین ریال وتومان خودمان اینقدر پایین امده که با ده هزار ریال یا هزار تومان شما هیچ کالای کوچک وبی ارزشی نمیتوانید بخرید پس دیگر چه توقعی هست که کشاورز ان محصولشان را زیر قیمت تولید به بازار عرضه کنند .شما جای کشاور باشید آیا حاضر هستید هم کار بکنید وهم در ازای کارتان به غیر ، پول پرداخت کنید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۲ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
همه چی در بازار هست فقط گران است گراننننن
Iran (Islamic Republic of)
ماه شهر
۱۳:۳۳ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
من خودم اهل مازندران و کشاورز زاده هستم . به شما عرض میکنم بدانید در این چند سال نه تنها کشت برنج کم نبوده بلکه معمولا 2 بار کشت برنج داشتند ولی اینکه چرا کمبود هست نکته اینجاست که به خاطر گناهان ما خدا برکت را از کار و کاسبی گرفته است قبلا زکات برنج و شالی را بهش عقیده داشتند اما الان دیگه کسی به این مسائل اهمیتی نمیدهد. خدا خدا خدا ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
فقط دزدان قدرتمنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۴ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
مشکل برنج که دلار نیست، مشکل برخی مدیران و مسئولینند که دلالن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۲ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
فقط بی عرضه گی و نادانی مسئولین و بی لیاقتی مسئولین و بی سوادی و گنگ بودن مسئولین است...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۳ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
به این مسولین ( بی عرضه ) چه کسی رای داده و آیا از کره مریخ اومدن؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
فقط برنج گرون شده مگه دنبال مقصر میگردد . مقصر ما هستیم که با این سختی داریم این کشور زندگی میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۰ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
هیچکدوم، دلالی و احتکار و گرانفروشی، انبار ها و مغازه ها پر از برنج هست اما گرون! مسوولین هم همراه با محتکرین و گرانفروشان نظاره گرند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۰ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
دلیل بسیاری از گرانی ها به خودمون بر می گرده. چون به کم راضی نیستیم. انصاف نداریم. هممون شدیم دلال. کشاورزی که محصولش رو احتکار می کنه آخه دولت چجوری می تونه کنترل کنه! مال خودشه دوست داره فعلا نگه داره و نده به بازار. هیچ قانون و نظارتی هم نمی تونه درستش کنه. نه تو ایران نه تو هیچ کشوری. پس باید خودمون به خودمون رحم داشته باشیم. همین! خودمون که می تونیم هوای همدیگه رو داشته باشیم بجای اینکه سر هم کلاه بگذاریم و هر چیزی رو دوبله سوبله ببندیم به پای هم!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۸ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
شهامت داشته باشید و تمام کامنت های انتقادی را درج کنید. البته آنچه که عیان است چه حاجت به بیان است. من بیش از 5 کامنت گذاشتم به کسی هم توهین نکردم. شعار سیاسی هم نداده ام فقط واقعیت ها را گفته ام. چرا درج نمی کنید؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۸ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
فروش زمینهای کشاورزی و ساخت ویلا. اینایی که ویلا ساختن و ویلا خریدن.
Canada
ناشناس
۱۱:۱۷ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
هیچکدام. تنها مقصر مسئولین بی غیرت، بی سواد و بی عرضه هستن
Canada
ناشناس
۱۱:۱۷ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
هیچکدام. تنها مقصر مسئولین بی غیرت، بی سواد و بی عرضه هستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۲ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
برای نابسامانی و قیمت های نجومی برنج برید مجلس و از نماینده های مازندرانی بپرسید اول ببینید چقدر زمین کشاورزی دارن
Iran (Islamic Republic of)
احمدی
۱۰:۴۵ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
حالا چی گرون نشده که برنج گرون شده؟؟؟ و تو کشور ما فقط کارشناسان و مسئولین خوب دلیل گرون شدن اقلام و اجنساس رو میگن !! خب دلیلشو پیدا کردید که چی ؟ حالا با پیدا کردن دلیل ارزون میشه؟ تغییری هم ایجاد میشه ؟ اصلا واردات هم صد برابر بشه مگه تو کشور ما چیزی بالا رفت دیگه پائین هم مگه میاد؟؟ واقعا مردم دیگه چی میتونن بخرن؟ نه گوشت نه مرغ نه تخم مرغ نه برنج نه........ !! باید مسئولین را مجبور کنند و حقوقشونم درحد درآمد مردم کنن و مجبور کنند که حداقل یک سال عین مردم عادی زندگی کنند تا درک کنند مردم چی میکشن ! وقتی حقوقون نجومی باشه و در رفاه ، مگه میشه حال مردم رو فهمید ؟ حالا هی بگید درست میشه درست میشه وحرکت انقلابی وفلان ؟ پس دیگه کیییییی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۵ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
مقصر گرانی برنج هم بعدها اگه اطلاعات بخواد مشخص میشه مثل مقصر گرانی و کمبود روغن که چند روز پیش معاون وزارت صمت دولت پیشین توسط نیروهای اطلاعت دستگیر شد و معلوم شد چکار کردن تا روغن هم گران بشه و هم کمبود به وجود بیاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۶ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
هردو مورد تیتر تاثیر دارند سوء استفاده بعضی دوستان دلال رو هم مرقوم بفرمایید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۱ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
مفصر همه گرانی ها فقط و فقط خود مردم هستند در هر شغل و پس و مقامی. فقط دوست داریم خودمان را قول بزنیم!!! دولت از کره ماه نیامده از همین مردم هست. تا کی خواب زدگیییییییی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۵ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
هیچکدام ، خود مردم مقصر هستن ، به جرم مردم بودن ،چون نه مسول هستن نه آقا زاده نه وارد کننده ونه دلال فقط مردم هستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۸ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
سلام چرا مسعولان ما در خواب هستند وهمیشه خیلی دیر بفکر حل مشکلا ت می افتند مگر دستمزد کارگر در کشور چقر هست که بای برنج را کیلویی بیش از پنجاه هزار تومان بخرد چرا بایستی واردات قطع شود که قیمت برنج تا این حد رشد کند حالا تصمیم گرفتند از ازرماه واردات انجام دهند نوشدارو بعد از مرگ سهراب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۶ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
وارادات قطع می شود تا منافع مسعولان تامین شود
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۸:۴۸ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
خشکسالی رو مدیران بی لیاقت دولتی و فاسد به وجود آوردن
که نتیجه اش میشه نابودی کشاورزی و تولید محصول بی کیفیت
رانت واردات و دلالی که تمام این مشکلات و ضررها برای مردمه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۰ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
درب وزارت جهاد کشاورزی رو با بتون ببرید بالا معلوم نیست چه غلتی میکنه تو کشور صنعت دام و کشاورزی رو به خاک سیا نشونده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۷ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
اصلی ترین مشکل گرانی در تمامی اقلام قابل انبار کردن از جمله برنج احتکار در انبارهایی هستند که در آمار وجود نداشته و در باغات و انبارهای داخل شهرها به وفور پراکنده اند ولی کسی سراغشان نمی رود چون فساد اداری مانع اصلی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۰ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
مقصر اصلی ، فروش زمینهای کشاورزی برای ویلا سازی و یا به دلال با متری سه و نیم میلیون تومن و گذاشتن پول در بانک و زندگی بی دردسر است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۳ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
فقط علتش بی کفایتی مسئولان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
به مسول بی کفایت چه کسانی رای دادند و آیا این مسولان از جایی بغیر از این کشور اومدند؟؟؟؟؟
آخرین اخبار