به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان،خلیلزاد در یک کنفرانس مجازی که از سوی یک مرکز پژوهشی برای صلح بینالمللی در واشنگتن برگزار شده بود، بیان کرد: «با وجود این واقعیت که او [اشرف غنی] در یک انتخابات تقلبی که شمار اندکی از افغانها در آن شرکت کرده بودند، دوباره انتخاب شد، همه ما از لجبازی رییس جمهور غنی مبنی بر اینکه تا آخر دوره کاریاش در قدرت باقی بماند، شگفت زده شده بودیم.»
او همچنین برای نخستین بار به طور علنی تایید کرد که ایالات متحده افغانها را از اشتراک در انتخابات ریاست جمهوری دلسرد کرد، انتخاباتی که غنی را برای دومین بار به کرسی ریاست جمهوری رساند.
خلیلزاد گفته که ایالات متحده می خواست تا از طریق مذاکرات میان سیاستمداران و جامعه مدنی که با طالبان ادامه داشت، یک اداره موقت ایجاد شود که مورد قبول همه جناح ها باشد.
این دیپلمات آمریکایی افغان تبار همچنین گفته است که «اشتباه محاسباتی بزرگ» غنی این بود که او فکر می کرد ایالات متحده افغانستان را ترک نخواهد کرد.
به گفته خلیلزاد، غنی به این باور بود که آمریکا و استخبارات این کشور از منطقه ای که از لحاظ فیزیکی نزدیک به کشورهای مهم استراتژیک مانند چین، روسیه، ایران و پاکستان، حضور دارد، عقب نشینی نخواهد کرد.
خلیلزاد افزود: «تلاش کردم وی [اشرف غنی] را متقاعد کنم که رییس جمهور ترامپ بسیار جدی است. او گفت نه، استخبارات و ارتش چیز دیگری برایم گفتند.»
زمانی که ایالات متحده آغاز خروج کامل نیروهای خود را از افغانستان اعلام کرد، غنی به خلیلزاد گفته است که «حال آزاد استم به گونه افغانی جنگ کنم. طالبان را در ظرف شش ماه شکست خواهم داد، زیرا شما ضعیف می جنگیدید.»
خلیلزاد گفت که در واقع قوای بیش از ۳۰۰ هزار نفری که توسط ایالات متحده آموزش دیده بود و تجهیز شده بود، در برابر ۶۰ هزار نیرو طالبان ذوب شد و دلیل آن نبود روحیه، فساد اداری و توجه اندک به سربازان در خطوط جبهه بود.
به گفته خلیلزاد، مردم به سیاست بازیها در افغانستان اعتقاد نداشتند، سربازان به آرمانهایشان باورمند نبودند، اما طالبان به آرمانشان اعتقاد داشتند.
خلیلزاد همچنین رفتار نخبگان سیاسی افغانستان را «خودخواهانه، خود محور، فاسد» خوانده و گفته که رفتار نخبگان سیاسی نیز سبب شکست مذاکرات صلح با طالبان شد.
خلیلزاد گفته که از عملکرد افغانهایی که وی با آنان کار کرده بود، مایوس شده است، زیرا از فرصت طلایی که ایالات متحده فراهم کرد استفاده نشد.
در حالی که دولت طالبان را هیچ کشوری تاکنون به رسمیت نشناخته است، خلیلزاد از تعامل دیپلماتیک قوی آمریکا با طالبان حمایت کرده است.
خلیلزاد گفته است که پالیسی واشنگتن در مورد افغانستان گروگان یک «بحث ناآگاهانه» شده است که می تواند منافع ایالات متحده را متضرر کند.
به گفته خلیلزاد، بسیاری در آمریکا می خواهند که طالبان رنج ببرند و حکومت آنان سقوط کند، زیرا ما در شکست آنان موفق نشدیم و این امر، طعم بدی را در دهان مردم به جا گذاشته است.
خلیلزاد هشدار داده که شکست حکومت [طالبان] در افغانستان موجب جنگ داخلی و فاجعهای انسانی خواهد شد و شرایط را برای گروههای دهشت افکن مساعد خواهد کرد.
به گفته خلیلزاد، طالبان در جریان ۱۸ ماه پس از امضای توافق نشان دادند که آنان به حرف خود عمل میکنند و حتا یک آمریکایی را نکشتند، باوجود این که حملات هوایی ایالات متحده در حمایت از قوای افغان موجب کشته شدن صدها و شاید هم هزاران طالب شده است.
او همچنین گفت که طالبان نیز می توانند از کمک خارجی استفاده کنند تا به گونه موثر در برابر تندروهای دولت جدید یا داعش، بجنگند.
انتهای پیام/