به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، دریا واژهای آشنا برای مردم شمال کشور است ، آنها قرن هاست روز و روزی خود را در این پهنه آبی مییابند این روزها اما حال و احوالشان خوب نیست، فصل صید و صیادی در دریای خزر در حالی آغاز شده که مشکلات ۴۲۰۰ صیاد مازندرانی همچنان باقی مانده است، از سهم بیمهای که طبق قانون باید ۱۷ درصدش را بدهند اما ۲۷ درصد میپردازند تا قرار نگرفتن در رده مشاغل سخت و بی کلاه ماندن سرشان در طرح تعدیل و تثبیت جامعه صیادی کشور طرحی که قرار بود دولت دوازدهم به دلیل اینکه تورهای ماهیگیران خالیتر از همیشه است برای بهبود معیشت صیادان اجرا کند، پولی به برخی شرکتهای تعاونی صید بپردازد و صیادان هم چکمه هایشان را آویزان کنند اما مدتها گذشت، دریا سخاوتمند نشد، دولت هم پولی پرداخت نکرد و حالا صیادان مانده اند با مخارجی که از درآمدشان بالا زده است.
بازخرید مان کنید و خلاص
پای قصه پر غصه صیادان شمالی که بنشینید حرفهای زیادی برای گفتن دارند، فقط کافیست خودتان را به ساحل برسانید از میانکاله تا رامسر شرکتهای تعاونی ماهیگیری پره مشغول کارند، خودم را به ساحل فرح آباد ساری میرسانم صیادان با لباس یکسره سبز رنگ بی وقفه مشغول تورریزی هستندبه سراغ یکی از آنها میروم نامش محمد عبداللهی است میگویم حال و احوال این روزهای صید چطور است؟
نفس نفس زدنهایش نشان از خستگی و سختی کار دارد میگوید شکر خدا تا اینجای کار صید خوبی داشتیم معمولاً اوایل فصل صید که هوا گرم و دمای آب هم مناسب است، ماهیان بیشتری صید میشود.
از مشکلات این شغل میپرسم میگوید: بدبختی همیشه بوده و همچنان است، طبق قانون فقط شش ماه دوم سال را کار میکنیم اما هر ماه باید حق بیمه بدهیم.
این صیاد مازندرانی با بیان اینکه صیادی جزو مشاغل سخت و زیان آور به شمار نمیآید، گفت: این شغل از هر شغلی که فکرش را بکنید سختتر است روزی ۱۰ تا ۱۵ ساعت کار در میان امواج و رطوبت بالا و سردی آب دریا و... صیادان دچار بیماریهای مفصلی میشوند و هرچه در میآوریم باید خرج درمان کنیم.
عبداللهی با گلایه از خلف وعده مسئولین گفت: قرار بود طرحی اجرا شود تا کارت صیادی ما را بخرند و بازخریدمان کنند اما هنوز که هنوز است اتفاق نیفتاده است.
او گفت: اگر این طرح عملیاتی شود دیگر نیاز نیست با ۶۰ سال سن، این شغل سخت را تحمل کنم.
تعدیل کنید، تثبیت میشود
مازندران ۵۴ شرکت تعاونی ماهیگیری پره و بیش از ۴ هزار صیاد دارد بزرگترین مشکل این شرکتها، کاهش هر ساله صید و تعداد زیاد صیادان و در نتیجه بالا رفتن هزینههای جاری و پایین آمدن سود این شرکت هاست این را خشایار نوایی مدیرعامل اتحادیه شرکت تعاونی ماهیگیران پره مازندران میگوید.
او با بیان اینکه شرکتهای تعاونی پره توانایی بازپرداخت بدهیهای خود را ندارند، گفت ۶ شرکت تعاونی ماهیگیری پره در غرب استان به دلیل مشکلات مالی و بدهی بانکی امسال اصلاً برای صید به دریا نرفتند.
نوایی با بیان اینکه ۱۳ شرکت تعاونی پره در میانکاله فقط ۴ درصد سرانه صید مازندران را از دریا میگیرند، گفت: سال گذشته یک شرکت تعاونی در این منطقه در حالی که ۲۸۰ میلیون تومان برای تجهیزاتش هزینه کرده بود فقط ۱۲۰ میلیون تومان ماهی صید کرد که این پول بین ۹۶ عضو این شرکت باید تقسیم میشد یعنی هر صیاد در یک سال فقط یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان درآمد داشت.
او افزود: یک صیاد در ماه ۷۴۰ هزار تومان پول بیمه پرداخت میکند که با درآمد ناچیز صیادان به یک معضل مهم برای این قشر تبدیل شده است.
خشایار نوایی با بیان اینکه طرح تعدیل و تثبیت شغل صیادی در هیئت وزیران تصویب شده بود، گفت بنا بود با اختصاص بودجه به سه استان شمالی برخی صیادان با تحویل کارت صیادی خود بازخرید شوند تا تعداد اعضای شرکتهای تعاونی ماهیگیری پره کم شود و این شرکتها بتوانند به مرحله سود دهی برسند.
او افزود: این طرح در استانهای گلستان و گیلان با موفقیت اجرا شده است ولی متاسفانه صیادان مازندرانی از این طرح بی بهره مانده اند.
مدیرعامل اتحادیه شرکت تعاونی ماهیگیران پره مازندران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه جلسات متعددی را با استاندار و مسئولان استانی و کشوری برای حل این مشکل برگزار کردیم گفت: جلسهای نیز با وزیر سابق جهاد کشاورزی در ساختمان این وزارتخانه برگزار شد و با وجود قولهای وزیر جهاد مبنی بر اجرای این طرح در مازندران اما هنوز این طرح در استان اجرا نشده است.
صید سنتی دیگر جواب نمیدهد
صید ماهیان دریای خزر چند سالی است که دیگر آن رونق سابق را ندارد این را میتوان از کاهش سرانه صید تعاونیهای ماهیگیری پره در سالهای اخیر فهمید.
محمدی کارشناس شیلات با بیان اینکه مشکلات زیست محیطی، کاهش تراز آب دریای خزر و ورود آلایندهها و سموم نیز باعث مرگ و میر ماهیها شده است، گفت: فرسودگی تجهیزات صیادی و روشهای سنتی صید باعث کاهش میزان صید ماهیان شده است.
او با بیان اینکه شیوه صیادی سنتی نمیتواند پاسخگوی نیاز فعلی جامعه صیادی باشد، افزود: باید شیوه صیادی نیز مدرن شود تا با بکارگیری تجهیزات به روز و پیشرفته با کمترین زحمت بتوان بیشترین بازده را داشت.
این کارشناس شیلات میگوید: تورهای صیادان فقط ماهیانی که تا عمق ۲۵ متری شنا میکنند را میتوانند صید کنند و اگر ماهی به دلیل سرمای آب یا برای یافتن غذا به عمق بیشتری برود از دسترس صیادان خارج میشود.
محمدی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه صید ماهی کفال در ابتدای فصل صید رونق دارد ،گفت: ماهیان کفال به دلیل دمای مناسب آب ماههای مهر و آبان در نزدیکی ساحل از موجودات کفزی تغذیه میکنند اما با سرد شدن هوا در روزهای منتهی به زمستان به اعماق آب میروند و از دسترس صیادان خارج میشوند.
او با بیان اینکه صید ماهی سفید نیز بیشتر در انتهای فصل صید و به دلیل تخم ریزی در رودخانههای منتهی به دریا رونق میگیرد، گفت: در مابقی ماهها شغل صیادی صرفه اقتصادی ندارد و میزان ماهیان صید شده جوابگوی هزینههای شرکتهای تعاونی ماهیگیری نیست.
این کارشناس شیلات میگوید: ۴۲ درصد تعاونیهای صید پره در جویبار و ساری و میاندورود مستقر هستند و تراکم صیادان در این منطقه باید کم شود تا درآمدها مناسب و از ضرر دهی این شرکت جلوگیری شود.
تا به ما رسید آسمون تپید
مشکلات صیادان مازندرانی گرچه زیاد است اما حل این مشکلات قطعاً به اندازه دشواری این شغل سخت نیست ، مشکلاتی که از روز روشن ترند و برای برطرف کردن شان فقط یک اراده ملی لازم است این را میتوان از گفتگویمان با مدیرکل شیلات مازندران فهمید.
حسن اسحاقی با بیان اینکه یکی از مطالبات صیادان قرار گرفتن این شغل به عنوان مشاغل سخت و زیان آور است، گفت سازمان تامین اجتماعی کشور مصوبهای در همین ارتباط تصویب کرده است و بنا بود کارگروهی در اداره کل تامین اجتماعی مازندران پیگیر این مصوبه شود اما نشد و ما همچنان چشم انتظار اجرایی شدن این مصوبه هستیم.
او افزود: طبق مصوبه هیئت وزیران طرح تعدیل و تثبیت شغل صیادی نیز در همه استانها باید اجرایی میشد اما فقط در دو استان گیلان و گلستان اجرا شد و به دلایل نامعلومی در مازندران اجرایی نشده است.
مدیر کل شیلات مازندران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان ادامه داد: سازمان هدفمندی یارانهها مبالغی را به صیادان گیلانی و گلستانی پرداخت و آنها را بازخرید کرد تا جلوی ضرر بیشتر این شرکتها گرفته شود اما این سازمان هنوز یک ریال به صیادان مازندرانی بابت این طرح پرداخت نکرده است.
اسحاقی گفت: بسیاری از این شرکتهای صیادی در مازندران به دلیل کاهش صید دیگر توجیه اقتصادی ندارند و نیروهایشان باید تعدیل یا شرکت تعطیل شود.
او افزود: قرار بود سازمان هدفمندی یارانهها ۳۰ میلیارد به صیادان گیلانی، ۳۰ میلیارد به استان گلستان و ۳۰ میلیارد به صیادان مازندران بدهد تا تعاونیهای که تعداد اعضایشان زیاد است بازخرید شوند و درآمد شرکتها به صرفه شود.
مدیر کل شیلات مازندران میگوید: سازمان هدفمندی یارانهها در چند مرحله اعتبارات استانهای گیلان و گلستان را پرداخت کرد اما ریالی به مازندران داده نشده است.
او میگوید: تمام پیگیریهای ما هم تاکنون بی نتیجه مانده است و رسانهها بهتر است پای کار بیایند و این خواسته بحق صیادان مازندرانی را پیگیری کنند.
در حال پیگیری است
طرح تعدیل و تثبیت شغل صیادی حالا به یکی از بزرگترین مطالبات صیادان مازندرانی تبدیل شده است مطالبهای که شاید باید از طریق مراجع بالاتر پیگیری شود.
علی بابایی کارنامی رییس کمیسیون کارگری مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس میگوید: اختصاص اعتبار به صیادان مازندرانی در طرح تعدیل در دوره قبلی باید پیگیری میشد اما به دلیل پیگیری نشدن این موضوع، مازندران خواسته یا ناخواسته از این اعتبار محروم شد.
او افزود: در حال رایزنی با سازمان برنامه و بودجه و پیگیری مطالبات صیادان هم در خصوص طرح تعدیل صیادی و هم بیمه آنان هستیم.
بابایی با بیان اینکه عدالت در توزیع اعتبارات باید در دستور کار دولت و نهادها باشد، ادامه داد: این موضوع در سفر اخیر رئیس مجلس شورای اسلامی به مازندران مطرح و نامهای نیز به سازمان بودجه کشور ارسال شده است.
نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس ابراز امیدواری کرد: این مشکل با پیگیریهایی که به صورت جدی در حال انجام است حل شود تا صیادن دیگر دغدغه کاهش هر ساله درآمدشان را نداشتنه باشند.
اینکه چرا و چگونه چند ده میلیارد تومان اعتبار را اول به گیلانیها دادند و سپس آن را از آسمان مازندران به پرواز درآوردند و بدون اینکه نصیب مازندرانیها کنند روی شانه صیادان گلستانی نشاندند هنوز برایم سوال است و نمی دانم با کدام معیار و در کدام ترازو سنجیده شد اما می دانم حالا وقت پایان جفا بر ۴۲۰۰ صیاد مازندرانی است تا قانون بر مدار عدالت جاری و جفایی که در حق آنان شده جبران شود.
گزارش: محمد حسین رمدانی
انتهای پیام / ک