به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، اسب در ادبیات حماسی باستانی و فرهنگ ایرانی اسلامی عنصری بارز بوده و بر رابطه سحرآمیزش با زیست انسانی از نگاه شاعران، عارفان، امیران و دین آوران با تعبیر نجابت و فراست همواره تاکید شده تا به امروز که آوازه اسب کاسپین از ارتفاعات شمال، جهان را در نوردیده و به نمایهای از گیلان تبدیل شده است.
اسب کاسپین با نام لاتین «Caspian horse»، گیل اسب، اسب گیلان، اسب شاه، یا اسبچه خزری (که امروز میگویند این نام اشتباه است چرا که اسب کاسپین به هیبت یک اسب کامل است) با قدمت بیش از پنج هزار سال به عنوان یکی از قدیمیترین نژاد اسبهای موجود در جهان محسوب میشود و پراکندگی فعلی آن از بهشهر مازندران در نزدیکی دشت ترکمن تا تالش در غرب گیلان میباشد.
لوئیز فیروز بانوی آمریکاییالاصل که به مدت بیش از ۴ دهه به همراه همسرش نرسی فیروز به پرورش اسب در ایران پرداخت، همیشه به دنبال اسبهای کوچک و مناسبی برای آموزش سوارکاری به فرزندان خود بود و در سفری در سال ۱۳۴۴ شمسی برابر با ۱۹۶۵ میلادی به سواحل جنوبی دریای خزر، اولین بار اسبچه خزر (اسب کاسپین) را در یکی از روستاهای دور افتاده آمل بصورت تصادفی در حالی که به یک گاری بزرگ بسته شده بود و کیسههای سیمان جابجا میکرد، دید و مورد شناسایی قرار داد و متوجه حضور تعدادی از بقایای این نژاد در آن منطقه شد.
لوئیز دو اسبچه خزر را از محلیها خرید و در آن زمان از آمل به تهران آورد. بعد از مدتی آموزش به این اسب، تحت تاثیر رفتار و حرکات آن، همچنین از روی کنجکاوی در ارتباط این اسبها با حجاریهای تخت جمشید، تصمیم به تحقیق بر روی این نژاد گرفت.
لوئیز فیروز با فرستادن نمونه خون، استخوان و موی این اسب به اروپا به نتایج جالبی دست یافت؛ اسب کاسپین قدیمیترین اسب خونگرم دنیاست؛ شواهد ژنتیکی، گرافیکی و استخوان شناسی و نقوش سنگی روی پلکانهای تخت جمشید و مهرها و مجسمههای بر جا مانده از آثار تمدنهای باستانی همگی دال بر وجود اسب کاسپین از زمانهای دور است.
در سال ۱۳۴۵ با ورود اولین اسب به ایالت ویرجینیای آمریکا حرکت گسترش این نژاد در قرن اخیر به سایر نقاط جهان آغاز گشت. در سال ۱۳۴۹ تعداد چهار راس به جزایر برمودا (در غرب اقیانوس اطلس متعلق به انگلیس) و در سال ۱۳۵۰ یک جفت نریان و مادیان به نامهای رستم و خورشید به پرنس فیلیپ ولیعهد انگلستان اهدا شد که از طریق مجارستان به آنجا منتقل شدند.
اسب آشیل در ایلیاد (اثر حماسی از هومر یونانی) تا اسب بالدار در اساطیر یونان باستان، اسبهای باشکوه در اساطیر ژاپنی و چینی، اسب چوبی تروآ تا بخش قابل توجهی از شاهنامه مان که مربوط به داستانهای حماسی دلاورانی است که زندگیشان با اسب دوشادوش بوده، تا بارز بودن نقش ذوالجناح در نقاشی چشمآشنای عصرعاشورا اثر استاد فرشچیان قابل چشم پوشی نیست تا به امروز که سخن از ثبت بین المللی اسب کاسپین گیلان میشود.
اسب خزر همانطور که از نامش پیداست بومی منطقه خزر بوده و پراکندگی فعلی آن از بهشهر در نزدیکی دشت ترکمن تا تالش در غرب گیلان است.
مدیر عامل انجمن حفاظت از اسب کاسپین با اشاره به تصویب اساسنامه جدید این انجمن، اعلام کرده است: در اساسنامه جدید برای نخستین بار رسماً از ایران به عنوان منشا این نژاد و همچنین از انجمن حفاظت از اسب کاسپین کشورمان به عنوان عضو اصلی انجمن بین المللی نام برده شده است.
محمد جواد دهقان با بیان این که اعضای انجمن بینالمللی اسب کاسپین شامل کشورهای ایران، انگلیس، آمریکا، استرالیا، نیوزلند، نروژ و سوئد هستند، اظهار داشت: برای نخستین بار پس از ۵۵ سال از زمان کشف این نژاد و به دنبال تشکیل انجمن حفاظت از اسب کاسپین، ایران دارای سه حق رای در مجمع شورای انجمن بین المللی شده است.
رئیس فدراسیون سوارکاری کشور نیز نیمه مهرماه سال جاری در حاشیه مجمع عمومی سالانه هیئت سوارکاری استان گیلان با اشاره به اینکه این استان خاستگاه اسب کاسپین است، اظهار داشت: این اسب اصیل ایرانی میراث طبیعی ۶ هزار ساله است.
مسعود خلیلی با اشاره به برگزاری مجمع بین المللی اسب کاسپین در گیلان در سال ۹۵، افزود: امسال نیز مقرر شده بود که این مجمع را با حضور ورزشکاران و محققان و پرورش دهندگان ایرانی و خارجی اسب کاسپین برگزار کنیم که به علت مشکلات مالی و شرایط کرونایی تحقق پیدا نکرد.
او از برگزاری این مجمع در سال آینده با حضور محققان و پرورش دهندگان این اسب اصیل خبر داد و متذکر شد: امیدواریم با کمک فدراسیون سوارکاری و اداره کل ورزش و جوانان گیلان و مقامات استانی شرایط فراهم شود.
رئیس فدراسیون سوارکاری، در خصوص جایگاه گیلان در ورزش سوارکاری، خاطرنشان کرد: طبق آخرین رتبه بندی، استان گیلان از رتبه پانزدهم به هفتم رسیده است؛ در این راستا چندین باشگاه جدید سوارکاری در گیلان احداث و بهره برداری شده و تعدادی هم در دست ساخت است.
با تمام شهرت و آوازه ملی و جهانی اسب کاسپین، اما هنوز این ظرفیت بزرگ اقتصادی نتوانسته نقش خود را در توسعه استان ایفا کند، ناشناخته بودن قابلیتهای این حوزه، عدم حمایت و سرمایه گذاری بخشی از دغدغههایی است که فعالان و علاقمندان پرورش اسب را در این خطه شمالی نگران کرده است.
پروین یگانه بانوی سوارکار رضوانشهری که بارها در جشنوارههای بومی و محلی استانی و کشوری حائز رتبه شده است و فرزندانش طلوع و کوشیار اسدی که تا به امروز میراث حفاظت از اسب کاسپین را تا ثبت بین المللی، با همه دشواری پاس داشته اند و امروز برای ماندگاری نیازمند حمایت هستند.
طلوع اسدی میگوید: ما از معدود مراکز پرورش اسب کاسپین هستیم؛ مرکز تحقیقات رشت هم در حال فعالیت است و برخی هم بصورت پراکنده نگهداری میکنند.
وی افزود: در زمان حیات پدر ۶۰ اسب داشتیم که به دلیل مشکلات ناچار به فروش شدیم و در زمان حاضر ۳۰ راس اسب داریم که اخیرا ثبت بین المللی شده اند، اما نگهداری بدون حمایت برایمان بسیار دشوار شده است.
او با بیان اینکه به لحاظ مالی میتوانم اینجا را بفروشم و زندگی راحتی برای خود و خانواده ام رقم بزنم میگوید: قیمت این اسبها از پنج میلیون تا ۳۰ میلیون تومان هاست، اما خرید و فروش نمیشود؛ در واقع خرید و فروش بین خود باشگاه داران انجام میشود.
این بانوی پرورش دهنده اسب با تاکید بر اینکه از مقامات دولتی میخواهیم ما را در حمایت و حفظ این نژاد ارزشمند تنها نگذارند، میگوید: میتوان از این ظرفیت در راستای توسعه اقتصادی استان در حوزههای ورزشی، گردشگری و حتی صادرات بهره گرفت.
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی و مسئول مجتمع تحقیقات آموزش و حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: طبق تحقیقات انجام شده بر روی ژنوم و بقایای استخوان و فسیل اسب کاسپین ثابت شد این اسب یکی از چهار جد اسبهای خونگرم دنیاست و ارتفاع کوتاهش آن را برای آموزش سوارکاری نوجوانان مناسب کرده است.
هوشنگ دهقان زاده بیان کرد: نژاد اسب کاسپین رو به انقراض است؛ بر اساس تخمین ۲ تا ۲ هزار و ۵۰۰ راس اسب کاسپین در جهان وجود دارد که ۴۰۰ تا ۵۰۰ راس آن در کشور، به ویژه در استان گیلان و خطه شمال و در سایر استانها بصورت پراکنده در باشگاههای سوارکاری دیده میشوند.
معاون پژوهش فناوری و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان افزود: تمام اسبهایی که در خارج از ایران وجود دارند منشا آنها از ایران است و اگر چه حدود نیم قرن از شناسایی و معرفی اسب کاسپین (اسبچه خزر) در کشور میگذرد، در این مدت توانسته جایگاه ویژهای در عرصه جهانی پیدا نماید؛ بطوریکه در حال حاضر تقاضای فراوانی برای خرید و تامین این اسبها از سوی برخی کشورها وجود دارد که خود دلیلی بر ارزشمند بودن این نژاد منحصر به فرد است.
وی بیان کرد: گلهای که خانم فیروز پیش از انقلاب جمع آوری کرده بود دستخوش جریانات متعدد شد تا سال ۱۳۷۳ که جهاد سازندگی وقت آن گله را با هدف حفظ ذخایر ژنتیکی از ایشان خریداری کرد و از آن موقع تا سال ۱۳۸۹ در ایستگاه تحقیقات خجیر در نزدیک ورامین نگهداری میشد.
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی و مسئول مجتمع تحقیقات آموزش و حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین ادامه داد: این مجتمع زیر نظر بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان در سال ۸۹ بمنظور توسعه تحقیقات کاربردی و استفاده بهینه از توانمندیهای موجود در کشور در زمینه اسب کاسپین و در راستای دستیابی به اهداف عالیه برنامه راهبردی تحقیقات حفظ ذخایر ژنتیکی دامی کشور و وجود محیط طبیعی مناسب و با توجه به اینکه خاستگاه این نژاد گیلان و شمال کشوربود با حمایت استانداری، سازمان جهاد کشاورزی گیلان و همکاری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی تهران و موسسه تحقیقات علوم دامی کشور راه اندازی شد.
دهقان زاده گفت: در نتیجه، براساس توافقات به عمل آمده با مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی تهران تعداد ۳۰ راس اسب کاسپین موجود در ایستگاه تحقیقاتی خجیر به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی منابع طبیعی گیلان انتقال یافت.
وی افزود: در کشور بسیاری از اسبها به لحاظ ظاهر و فنوتیپ شباهت بسیار به اسب کاسپین دارند، اما فعلا به آنها «کاسپین مانند» اطلاق میشود، چون باید به لحاظ ژنتیکی نیز تایید شوند و این موضوع منوط به این است که در یک آزمایشگاه رفرنس که مورد تایید انجمن جهانی ژنتیک است مورد بررسی قرار گیرد.
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی و مسئول مجتمع تحقیقات آموزش و حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین گفت: تلاش بر این است که تعداد زیادی از اسبهای مجتمع و کشور به کمک انجمن حفاظت اسب کاسپین که یک انجمن مردم نهاد است، پیرو تفاهمنامه همکاری با موسسه تحقیقات علوم دامی، ثبت بین المللی شوند.
او گفت: پیرو درخواست ایران و با توجه به اینکه تمام گلههای پایه و پیش بنیادی اسب کاسپین متعلق به ایران است اصلاح اساسنامه و آئین نامه و ضوابط و مقررات ثبت اسب کاسپین در انجمن بین المللی کاسپین با پیگیریهای انجام شده از طریق موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و انجمن حفاظت اسب کاسپین ایران با همکاری و مشارکت مرکز تحقیقات در حال بازنگری است.
دهقان زاده، با بیان اینکه گله ۴۱ راسی موجود در این مرکز مورد توجه انجمن جهانی است گفت: صادرات اسب کاسپین فعلا با توجه به تعداد جمعیت کم آن ممنوع است، اما این نژاد به لحاظ اقتصادی بسیار ارزشمند است.
وی افزود: متاسفانه طی چند سال اخیر تعداد زیادی از اسبهای کاسپین قاچاق شد و بصورت غیر قانونی از مرزهای غربی و شمال غربی به ترکیه، عراق و کشورهای حاشیه دریای خزر منتقل شدند و به جایی رسید که خیلی از کشورهای همسایه الان بر خلاف صداقت مدعی داشتن گلههای پایه و پیش بنیادی اسب کاسپین هستند که با عملیات شناسایی، هویت گذاری و ثبت بین المللی اسبان کاسپین کشور در آینده عملا راه برای فرصت طلبان مسدود میشود.
وی ادامه داد: با بازنگری قوانین و مقررات و همچنین ثبت اسبان کاسپین کشور از این طریق در واقع راه قاچاق این اسبها به کشورهای دیگر به نوعی بسته میشود؛ همچنین کتاب اولیه تبارنامه نامه اسب کاسپین هم بزودی منتشر میشود و از این طریق نژاد ایرانی اسب کاسپین در هر کشور قابل ردیابی است.
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی و مسئول مجتمع تحقیقات آموزش و حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین با اشاره به اینکه کمتر گونه گیاهی و جانوری در کشور داریم که در سطح جهان شناخته شده باشد، اما اسب کاسپین در ابعاد جهانی شناخته شده است، افزود: ۱۸ دوره جشنواره زیبایی اسب کاسپین پیش از کرونا در گیلان با همت مدیریت هماهنگی ترویج جهاد کشاورزی استان، معاونت بهبود تولیدات دامی، مرکز تحقیقات، انجمن صنفی اسب کاسپین و باشگاه سوارکاری تکتاز برگزار شد و اسب «نوید» از اسبان کاسپین این مجتمع اسطوره زیبایی نریانهای دوره هجدهم کشور شد؛ به طور کلی اسب کاسپین علاوه بر اینکه کاربری ورزشی دارد، در ابعاد گردشگری نیز دارای اهمیت بوده و سرمایه گذاران میتوانند از این پتانسیل استفاده نموده و در این حوزه سرمایه گذاری کنند.
دهقان زاده افزود: همه نامهای اسب کاسپین دارای منشاء ایرانی است؛ این نژاد ارزش جهانی و تقاضای زیادی از کشورهای خارجی دارد؛ برنامه ریزیهایی برای ایجاد بانک اسپرم اسبهای کاسپین در حال انجام است که بعد از ثبت بین المللی و انتشار کتاب تبارنامه اسب کاسپین بتوانیم این بانک را راه اندازی کنیم تا با صادرات اسپرم این نژاد ایجاد ارزآوری شود.
وی گفت: برای نژاد اسب کاسپین تقاضا وجود دارد و این موضوع فرصت خوبی است که بتوانیم در راستای توسعه استان قدمهای مفید برداریم؛ اما در زمان حاضر متاسفانه با این قدمت و شهرت جهانی، اسب کاسپین در استان هنوز برای عدهای شناخته شده نیست و حتی یک مجسمه و المان در سطح شهر، پارکها و میادین شهر رشت برای معرفی این نژاد ارزشمند نصب نشده است.
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی و مسئول مجتمع تحقیقات آموزش و حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین به هزینه زیادی که مرکز تحقیقات هر ساله برای نگهداری و حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین میکند اشاره کرد و گفت: اعتبارات به این مرکز بسیار ناچیز است و این مرکز برای حفظ این ذخیره ژنتیکی ارزشمند جهانی نیاز به حمایت مبرم و توجه ویژه مسئولان استان و کشور دارد.
دهقان زاده پایش و ثبت جمعیت اسب کاسپین، ارتقاء جایگاه علمی و اقتصادی استان در کشور، انجام تحقیقات کاربردی در خصوص اسب کاسپین و تولید دانش فنی، حفظ ذخایر ژنتیکی در معرض خطر این نژاد در آشیانها و خاستگاه آن و ایجاد بانک ژن، ایجاد و توسعه فضای اکوتوریسم در گیلان، برنامه ریزی و توسعه برای صادرات اسب، همکاری در آموزش و توسعه ورزش سوارکاری نوجوانان استان، ارائه مقالات علمی و کاربردی، را بارزترین وظایف و اهداف احداث مجتمع تحقیقات آموزش و حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین و ارتقاء جایگاه علمی و اقتصادی استان در کشور عنوان کرد.
وی ادامه داد: همچنین، شناسایی، ثبت و هویت گذاری اسبان کاسپین، شناسایی خصوصیات و توانمندیهای آن، مدیریت پرورش و رفتار شناسی، تغذیه، ژنتیک و اصلاح نژاد، تعیین ظرفیتهای ورزشی تعیین فاکتورهای تولید مثلی و افزایش بهره وری در راندمان تولید این نژاد و روشهای بهینه تجاری سازی و ایجاد اشتغال از محورهای تحقیقاتی اسب کاسپین است.
منبع ایرنا
انتهای پیام/ف