به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، علی خالویی فعال زیست محیطی گفت: برخی از شهروندان که روزهای تفریح خود به طبیعت میروند، خودخواهانه، در هر مکانی بساط آتش برپا میکنند، تاغزارها را به آتش میکشند و شاخ و برگ گونههای گیاهی را میشکنند.
وی تصریح کرد: یکی از مخاطرات زندگی خزندگان دشت کاشان، ورود آفرود سواران و موتورسوارانی است که بنا به میل و علاقه خود خارج از مسیرهای مشخص در ماسههای بادی رانندگی میکنند و با حرکت بی ضابطه در ریگزارها، حیات گونههای جانوری و گیاهی را به خطر میاندازند.
این فعال زیست محیطی افزود: بعد از تفریح در طبیعت، باید حواسمان جمع باشد که با اطمینان از خاموش شدن آتش، محیط را ترک کنیم. از مواد شیمیایی مثل شویندهها استفاده نکنیم، از کشتن خزندگان در طبیعت، آلودگی محیط زیست، آتش زدن و شکستن درختچهها خودداری کنیم تا محیط زیست سالم برای نسل آینده باقی بماند.
خالویی تاکید کرد: خزندگان، چون سرعت حرکت کم دارند، صدمه پذیر هستند و رفتارهای دفاعی خاص دارند که در قالب استتار، تقلید، نمایش مرگ و دفاع شیمیایی در برابر مهاجمان از خود دفاع میکنند و مهمترین نقش را در مبارزه بیولوژیک با آفات و حشرات دارند.
وی گفت: تاکنون ۱۰ هزار گونه خزنده در جهان شناسایی شده است که ۲۵۵ گونه آنها در زیستگاههای متنوع ایران حیات دارند که ۷۷ گونه مار، ۱۳۶ گونه سوسمار، و ۱۰ نوع لاک پشت شناسایی شده اند.
این فعال زیست محیطی افزود: بهترین شیوه مبارزه با ملخ کوهاندار که به عنوان یک معضل در سالهای اخیر در منطقه کاشان خودنمایی میکند، خزندگان هستند که از تخم آنها تغذیه میکنند و جمعیت آنها را کنترل میکنند، در حالی که سموم شیمیایی باعث آسیب به حیوانات و محیط زیست میشود.
خالویی اظهار کرد: مارها و خزندگان در باورهای قدیمی، به عنوان یک گونه تهاجمی خطرناک معرفی شده اند، در حالی که هر زمان خزندهای را مشاهده کردیم باید از آن دوری کنیم. خزندگان حضور بیگانه را تحمل نکرده و فرار میکنند، اما اگر غافلگیر شوند و مورد تهاجم قرار بگیرند به دفاع از خود میپردازند.
این فعال زیست محیطی با اشاره به روز ۲۱ اکتبر به نام روز جهانی آگاهی در مورد خزندگان گفت: یکی از اهداف نامگذاری روزها، افزایش آگاهی عمومی در مورد موجودات و نقش آنها در حفظ طبیعت و پیوند کلیدی آنها در زنجیره غذایی و اکوسیستم است.
وی تصریح کرد: خزندگان از ۳۲۰ میلیون سال قبل و پیش از انسان حاکم بر جهان بوده و تقدم حیاتی به انسان دارند و تغییرات کمی و کیفی ناشی از محدودشدن زیستگاه ها، آلودگی محیط زیست، شکار بی رویه، گونههای مهاجم و برداشت از طبیعت منجر به انقراض بسیاری از آنها شده است.
فعالان زیست محیطی در ایران به پستانداران و پرندگان توجه کرده اند و دوزیستان و خزندگان در حاشیه قرار گرفتهاند بنابراین اطلاعرسانی و آگاه کردن جامعه در این حوزه نیز یک ضرورت است.
این کنشگر حوزه طبیعت گفت: حضور بی ضابطه شهروندان در طبیعت به ویژه آفرودسواران، صدمه به گونههای گیاهی و جانوری و تخریب زیستگاهها به شدت افزایش یافته است و غافل از این هستیم که هر موجودی بخشی از اکوسیستم است و با نابودی هر کدام از آنها، حیات انسان نیز رو به نابودی میرود.
خالویی تصریح کرد: رواج آفرودسواری بی ضابطه باعث کاهش پوشش گیاهی و جانوری شده است، به طوری که آثار آن به روشنی دیده میشود ضمن اینکه شخم خوردن پوشش سطحی خاک تپههای شنی، منجر به حرکت تپهها و بحران گرد و خاک میشود.
وی تاکید کرد: ورود دهها خودروی آفرود به کویر، باعث وحشت حیوانات میشود و با کاهش امنیت زیستگاه، آنها به خارج از زیستگاه طبیعی و مناطق ناامن فرار میکنند و خسارتهای جبرانناپذیر به طبیعت وارد میکنند.
منبع:ایسنا
انتهای پیام