به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، علیمراد اکبری معاونت امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب و مزرعه با اشاره به مطرح بودن امنیت غذایی کشور اظهار کرد: امروز در ادبیات مسئولان، بحثی به عنوان امنیت غذایی مطرح است و در اسناد بالادستی هم به این موضوع توجه میکنند.
او امنیت غذایی را دسترسی فیزیکی و اقتصادی آحاد جامعه به غذای کافی و مغذی دانست و افزود: البته این امر بدان معنا نیست که مواد غذایی کامل در داخل تولید شوند، اما اعتقاد بنده بر آن است که امنیت غذایی در هر جای دنیا به امنیت آبی و سلامت خاک گره خورده است، چنانچه امنیت آبی را فراموش کنیم به امنیت غذایی نمیرسیم.
اکبری با تاکید بر بهره وری منابع پایه بیان کرد: صیانت از منابع آب و خاک به ویژه سلامت خاک میتواند امنیت غذایی را تضمین کند.
معاونت امور اب و خاک وزارت جهاد با اشاره به اینکه اراضی آبی کشور ۴۷ درصد سطح اراضی کشاورزی را شامل میشود، بیان کرد: در دنیا اراضی آبی ۱۶ درصد از اراضی کشاورزی را شامل میشود، همچنین در ایران ۹۲ درصد از منابع آبی و ۸ درصد دیم تامین میشود.
به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی ناامنی در امنیت غذایی در آسیا ۲۲ درصد و در ایران ۳۹.۷ درصد است.
او افت کمی و کیفی منابع آب به ویژه آبخوان ها، تخریب خاک و سیاستهای جمعیتی و پراکنش جمعیت را از جمله تهدیدات امنیت غذایی در کشور اعلام کرد و افزود: در فلات مرکزی و مرکز ایران از نظر تعداد و پراکنش شرایط خوبی نداریم.
اکبری ادامه داد: در حال حاضر متوسط عملکرد گندم در هکتار ۴ تن است، هر چند رکورد ۱۳ تن در هکتار هم داریم که این امر بدان معناست که میتوان ۷ تا ۸ تن هم عملکرد در هکتار داشت که با این وجود بهره وری و عملکرد در هکتار یکی از معضلات جدی در کشور است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه آب کالای اقتصادی در کشور نیست، بیان کرد: ارتقای بهره وری با صیانت از منابع آب و خاک امکان پذیر است، بنابر مطالعات دنیا یک سوم بهره وری یا اجرای عملیات بهره وری در مسائل به زراعی و مدیریت مزرعه اتفاق میافتد.
به گفته او، کشور ما تاب آوری توسعه افقی را ندارد که با این وجود راهی جز توسعه دیم یا بهره وری در کشور نیست.
اکبری ادامه داد: در پروژههای آب و خاک بارها از سازمان برنامه و بودجه تقاضا کردیم که یک درصد اعتبارات به مباحث پژوهش تخصیص یابد که متاسفانه قبول نکردند.
او با بیان اینکه راهی به غیر از خروج گیاهان پرمصرف از فضای باز نداریم، گفت: در ۱۰ سال آینده، سبزی و صیفی از فضای باز را باید حذف کرد چرا که به رغم کاهش مصرف آب در فضای باز با اجرای پروژه توسعه آبیاری نوین میکرو، اما باز هم تا فضای بسته فاصله معناداری داریم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی تبخیر را یکی از عوامل تلفات آب در کشور دانست و گفت: براین اساس راهی به غیر از استفاده از فناوری و تکنولوژی جدید سیستمهای نوین آبیاری نداریم.
او به کارگیری فناوری در بحث مدیریت آب، تدوین سیاست آب مجازی و تدوین سیاستهای آب سبز را از راهبردهای معاونت آب و خاک اعلام کرد و گفت: مدیریت منابع آب تنها با مدیریت منابع خاکی امکان پذیر است، بدین منظور برای بحث حاصلخیزی خاک و تهیههای نقشههای حاصلخیزی خاک منابع باید تخصیص داده شود یا اجازه دهند ۵ درصد از منابع خودمان را کار کنیم.
به گفته اکبری، در ۵ تا ۶ سال گذشته ۶۰ درصد اراضی به ماشینهای آبیاری و ۴۰ درصد میکرو مجهز بود که هم اکنون این میزان بالعکس شده است.
معاونت امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه بهره وری در بخش کشاورزی از ۱.۴۵ به ۳.۰۳ باید برسد، گفت: میزان تولید از ۱۲۵ میلیون تن به ۱۸۰ میلیون تن و کاهش مصرف آب به ۶۰ تا ۶۱ میلیارد متر مکعب باید برسد.
او در پایان با اشاره به اینکه تنها راه نجات کشور در بحث آب بهره وری است، تصریح کرد: ۲ موضوع آب و اشتغال کشور را تهدید میکند که اگر به این موضوع توجه نشود، در آینده دچار مشکل میشویم؛ چرا که اگر این نسل نتواند مسئله آب کشور را مدیریت کند، نسلهای آینده با بحران روبه رو میشوند.
انتهای پیام/