گیلانیان این روز‌ها با آغاز فصل کوچ مرغان مهاجر، شکوه پرواز موج این پرندگان را در قالب دسته‌های پنج تا ۱۰ هزار قطعه‌ای در آسمان این خطه نظاره گرند.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، گاهی تغییرات ناگهانی فصول، خشکسالی و یا باران‌های نابهنگام انگیزه‌ای برای مهاجرت پرندگان ایجاد می‌کند، اما برخی محققان دلایل دیرین شناسی را بیان کرده و معتقدند حداقل در مورد پرندگانی که در نیم کره شمالی می‌زیسته اند، دوران یخبندان، آن‌ها را ملزم به ترک زادگاه خود کرده، ولی برخی از آن‌ها در نتیجه دلبستگی زیادی که به زادگاه خود داشته اند در فصل تابستان که هوا ملایم‌تر شده باز به زاد بوم خود باز می‌گشته اند؛ درحقیقت این نظریه پردازان مهاجرت پرندگان را نتیجه عوامل طبیعی یا عوامل تکاملی دانسته اند.

پرندگان مختلف در هنگام مهاجرت عادات متفاوتی دارند، بعضی از گونه‌ها به پرواز‌های دسته جمعی علاقه‌ای نشان نمی‌دهند و بطور انفرادی پرواز می‌کنند، ولی در بیشتر پرندگان مهاجرت‌های گروهی دیده می‌شود و پاره‌ای از آن‌ها که سرعت پرواز، طرز تغذیه و عادات یکسانی داشته و با سایر گونه‌ها اختلاف دارند، دسته‌های مخلوط تشکیل داده و هجرت می‌کنند.

یکی از مقاصد اصلی پرندگان به سرزمین‌های دوردست، تالاب‌ها هستند، تالاب‌ها به محیط‌هایی گفته می‌شود که میان خشکی و آب است و آب آن‌ها ممکن است بر اساس تغییر فصل کم یا خشک شود و گیلان بدلیل اقلیمش برخوردار از تالاب هایی، چون تالاب انزلی، امیرکلایه، بوجاق و استیل آستارا است که هرساله میزبان پرندگان مهاجر عبوری، زمستانی و تابستانی می‌شوند.

تالاب‌های غنی از مواد غذایی استان هر ساله میزبان ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار پرنده مهاجر از عرض‌های شمالی کره زمین هستند.

مرغان مهاجر با آغاز فصل کوچ

پیش بینی افزایش حضور پرندگان زمستان گذران امسال به گیلان

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان گفت: برنامه ریزی کامل برای حضور کارشناسان سرشماری پرندگان مهاجر مهیا شده است، اما پیش بینی می‌شود بدلیل بارندگی‌های اخیر و بالاآمدن سطح آب تالاب انزلی، امسال میزبان پرندگان مهاجر بیشتری باشیم.

ساسان اکبری پور اظهار داشت: خوتکای پرسفید بعنوان پیش قراول پرندگان مهاجر در اوایل شهریور ماه مهاجرت خود را به تالاب‌های گیلان آغاز کرد و اینک پرندگان مهاجر در قالب دسته‌های پنج و ۱۰ هزار تایی وارد تالاب‌های گیلان می‌شوند.

وی بیان کرد: تالاب‌های سرخانگل، سیاه درویشان، پارک ملی و امیرکلایه پذیرای بیشترین پرندگان مهاجر زمستان گذران هستند.
وی، شرایط مساعد آب و هوایی، فراوانی مواد غذایی مورد نیاز و امنیت را از دلایل فرود هزاران پرنده مهاجر شامل انواع مرغابی سانان، قو، غاز، پرستو‌های دریایی و چنگر‌ها و سایر پرندگان از ۸۱ گونه مختلف به تالاب‌ها و آبگیر‌های گیلان اعلام کرد.

اکبری پور، پرندگان مهاجر را مورد پایش و حفاظت شبانه روزی نیرو‌های محیط زیست دانست و بر وضعیت شکار ممنوع و برخورد با شکارچیان غیر مجاز تاکید کرد و از مردم خواست تخلفات را به شماره تلفن ۱۵۴۰ گزارش دهند.

۲۱ پاسگاه محیط بانی در حالت آماده باش

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان بیان کرد: ۲۱ پاسگاه محیط بانی حفاظت محیط زیست گیلان برای جلوگیری از شکار و صید غیر مجاز پرندگان مهاجر و برخورد جدی و قانونی با جرائم محیط زیستی در آمادگی کامل قرار دارند.

اکبری پور گفت: هم زمان با شروع فصل مهاجرت پرندگان به مناطق طبیعی و تالاب‌های استان، نشست هماهنگی و تبادل نظر به منظور مبارزه با روند تخریب و دست اندازی به مناطق طبیعی تحت مدیریت و شکار غیر مجاز پرندگان با حضور روسا و محیط بانان پاسگاه‌های محیط بانی حفاظت محیط زیست گیلان برگزار شد.

وی اظهار داشت: در این جلسه فرماندهان پاسگاه‌های محیط بانی با آخرین قوانین و مقررات محیط زیستی مربوط به میزان جرائم و برخورد قانونی با تخلفات معضلات زیست محیطی در سطح مناطق تحت مدیریت استان آشنا شدند.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به رشد دو برابری کشفیات سلاح قاچاق و برخورد با متخلفان در دو سال اخیر گفت: عملیات پایش مستمر در مناطق طبیعی تحت مدیریت با استفاده از امکانات بیشتر و استفاده از روش‌های کارآمدتر از گذشته شکل گرفته است و همکاری و هماهنگی خوب قضات دادگستری و نیروی انتظامی با ماموران یگان حفاظت محیط زیست استان منتج به صدور احکام جدی و بازدارنده برای متخلفان جرایم محیط زیستی در دو سال اخیر شده است.

محیط زیست گیلان دارای ۱۹ پاسگاه دایمی و دو پاسگاه فصلی می‌باشد که به صورت شبانه روزی حفاظت و حراست از عرصه‌های حفاظت شده و مناطق تحت مدیریت را بر عهده دارند.

مهاجرت پرندگان به مناطق طبیعی و تالاب‌های استان گیلان


مهاجرت پرندگان از عرض‌های شمالی کره زمین شامل مناطق سردسیر سیبری و اروپای شرقی و غربی، همزمان با سرد شدن هوا و محدودیت منابع غذایی در این مناطق به تالاب‌های گیلان از اواخر شهریورماه آغاز می‌شود و این پرندگان تا نیمه یا اواخر فروردین ماه متناسب با درجه دمای هوا در تالاب‌های استان می‌مانند و از منابع غذایی آن تغذیه می‌کنند. پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی در سطح حدود ۳۰ هزار هکتار از تالاب بین المللی انزلی، امیر کلایه لاهیجان، استیل آستارا، پارک ملی بوجاق کیاشهر و دیگر آبگیر‌های گیلان زمستان گذرانی می‌کنند.

استان گیلان در اقلیم تقریبا خشک حوزه جغرافیایی این بخش از کره زمین، با برخورداری از بارش سالانه بیش از یک هزار و ۲۰۰ میلیمتر باران و فراوانی آب بندان‌های طبیعی و منابع غذایی، بخش مهمی از کریدور‌های مهاجرت پرندگان را تشکیل می‌دهد.

تالاب‌های امیر کلایه، پارک ملی بوجاق و تالاب بین المللی انزلی بویژه پناهگاه حیات وحش سلکه، پناهگاه حیات وحش سرخانگل و منطقه حفاظت شده سیاه کشیم بیشترین میزان این مهاجرت را به خود اختصاص می‌دهند.

منبع ایرنا

انتهای پیام/پ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.