به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، در حالی روسای ۴۴ دانشکده پزشکی مدعی کمبود امکانات برای افزایش ظرفیت پزشکی هستند که درخواست تاسیس دانشکدههای پزشکی جدید به دلیل تعارض منافع رسیدگی نمیشود. علاوه بر این، دانشگاه آزاد اسلامی هم آمادگی خود را برای افزایش ظرفیت پزشک اعلام کرده که آن هم بی نتیجه باقی مانده است.
سلامت جسمی و روانی از مهمترین ابعاد وجودی هر فرد بوده و تأمین آن بر اساس اصل ۲۹ قانون اساسی از مهمترین تعهدات حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران است؛ همچنین بر اساس بند ۶ و ۹ اصل سوم قانون اساسی دولت موظف به رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه، در تمام زمینههای مادی و معنوی است که یکی از این ابعاد سلامت بوده و یکی از ارکان نظام سلامت کشور هم پزشکان هستند.
در حال حاضر سرانه پزشک در ایران ۷/۱۱ است یعنی به ازای ۱۰ هزار نفر و یکچهارم کشورهای اروپایی است. سرانه پزشک ایران در منطقه نیز از جایگاه مناسبی برخوردار نیست و از بین بیستوپنج کشور منطقه، در رتبه بیستم و پایینتر از کشورهایی مانند عربستان، تاجیکستان، قرقیزستان و ترکیه قرار دارد.
با کمبود پزشک در مناطق محروم، مردم برای دسترسی به خدمات پزشکی مجبور میشوند به مراکز استانها و تهران سفر کنند. صف طولانی دریافت خدمت و کاهش کیفیت خدمات پزشکی از دیگر تبعات کمبود پزشک است.
همچنین کمبود پزشک موجب بالارفتن آسیب پذیری نظام سلامت در بحرانها میشود. برای مثال کمبود پزشک در بحران کرونا موجب خستگی کادر درمان به علت فشار کاری بالا و نبود نیروی جایگزین شد. تعداد بالای شهدای مدافع سلامت بهویژه پزشکان گواهی بر این مدعاست.
بیشتر بخوانید
ایران جزء بیست کشور جهان از لحاظ تولید علم/ علاقه به تحصیل؛ وجه مشترک ایرانیها
سالمندی جمعیت؛ زنگ خطر بزرگ برای نظام سلامت
بر اساس پیشبینیها جمعیت سالمند کشور تا ۲۰ سال آینده بیش حدود ۳ برابر خواهد شد. مطالعه سازمان بهداشت جهانی بهوضوح نشان میدهد، بیماریهای قلبی عروقی، سرطانها، پرفشاری خون، کاهش قدرت شنوایی، ضعف استخوانی عضلانی و اختلالات روانی، شیوع بالایی در بین سالمندان دارند.
افزایش جمعیت سالمند، از مهمترین چالشهاى اقتصادى اجتماعی و بهداشتی در قرن بیست و یکم بوده و تبعات بسیارى به دنبال خواهد داشت. اهمیت تغییرات جمعیتی اخیر، تا حدی است که از سالمندی جمعیت بهعنوان یکفوریت جهانی (Emergency Global) نام برده میشود. این مسئله نیاز به خدمات پزشکی را بهشدت افزایش خواهد داد و درنتیجه کشور را با معضلات جدی در حوزه ارائه خدمات سلامت روبرو خواهد کرد.
بازنشستگی پزشکان؛ تشدیدکننده بحران کمبود پزشک
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، برای جبران کمبود پزشک در کشور و بینیازی از پزشکان خارجی، ظرفیت پذیرش رشتههای پزشکی افزایش یافت و این روند در نیمه دهه ۶۰ به اوج خود رسید؛ اما پس از آن درحالیکه هنوز مردم بسیاری از مناطق کشور از کمبود پزشک رنج میبردند به بهانه اشباع بازار شغلی پزشکان ظرفیت پذیرش بهشدت کاهش یافت، تا حدی که حدود نیمی از پزشکان کنونی را فارغالتحصیلان دهه ۶۰ تشکیل میدهند که تا ۲۰ سال آینده به سن بازنشستگی خواهند رسید. بازنشستگی پزشکان در کنار طوفان سالمندی جمعیت، بحران کمبود پزشک را تشدید خواهد کرد.
بیشتر بخوانید
فرصت جذب ۲۰۰۰ فارغ التحصیل دانشگاه فنی و حرفهای در گروه صنعتی انتخاب
کمبود امکانات آموزشی بهانه جدید انحصار طلبان؟!
با توجه به بحران کمبود پزشک در کشور، نمایندگان مجلس در جریان بررسی صلاحیت عین اللهی به عنوان وزیر پیشنهادی بهداشت، افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی را از مطالبات اصلی خود از وزیر پیشنهادی بهداشت عنوان کردند. عیناللهی نیز افزایش ظرفیت پذیرش رشته پزشکی و بومی گزینی را از مهمترین برنامههای خود بیان کردند.
پس از آن تعدادی از روسای دانشکدههای پزشکی با انتشار نامهای نسبت به افزایش بیرویه ظرفیت پزشکی هشدار دادند. این افراد ادعا کردند که دانشکدههای پزشکی بیشتر از توان خود دانشجو میپذیرند.
این در حالی است که مقایسه امکانات وزارت بهداشت اعم از دانشکده پزشکی و تخت بیمارستانی و همچنین بررسی آمار دانشجویان پزشکی پذیرفتهشده در دانشگاههای علوم پزشکی طول زمان نشان میدهد که ادعا برخی روسای دانشکدههای علوم پزشکی مبنی بر نبود امکانات و توانمندی برای افزایش ظرفیت پزشکی بیاساس است و وزارت بهداشت امکانات لازم برای افزایش ظرفیت را بهاندازه کافی دارد.
برای مثال ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی در ۳ دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی در سال ۶۷ برابر با ۱۵۰۰ نفر بوده است و این مقدار در سال ۹۹ با وجود توسعه امکانات، تنها حدود ۷۰۰ نفر بوده است.
پس از نامه روسای دانشکدههای پزشکی، وزیر بهداشت در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی، ضمن دفاع از افزایش ظرفیت پزشکی و برمیگزینی، افزایش ظرفیت پزشکی را موجب افزایش کیفیت ارائه خدمات پزشکی دانست.
بیشتر بخوانید
نرخ غذای دانشجویی ۴۰ درصد افزایش یافت
افزایش تعداد دانشکدههای پزشکی
رؤسای دانشکدههای پزشکی در حالی از ناتوانی در توسعه آموزش پزشکی صحبت میکنند که به رغم پیگیری نمایندگان و مردم شهرهای مختلف، با در خواست تاسیس دانشکدههای جدید پزشکی در بسیاری از مناطق موافقت نمیشود. هماکنون در ۶۸ دانشگاه علوم پزشکی سراسری ۵۳ دانشکده پزشکی وجود دارد و ۱۵ دانشکده امکان پذیرش دانشجوی جدید را دارند؛ همچنین محسن نفر، معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد نیز اخیراً آمادگی این دانشگاه را برای افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی اعلام کرد.
افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی یک ضرورت اجتنابناپذیر
با توجه به دلایل گفتهشده، افزایش ظرفیت پذیرش رشته پزشکی یک اقدام ضروری و اجتنابناپذیر به نظر میرسد. اما هماکنون با وجود شرکت بیش از ۵۵۰ هزار داوطلب در کنکور تجربی تنها یک درصد در رشته پزشکی پذیرفته میشوند. در صورت ناکافی بودن امکانات دانشکدههای پزشکی کنونی، میتوان از ظرفیت دانشگاه آزاد اسلامی و ایجاد دانشکدههای پزشکی جدید، برای توسعه آموزش پزشکی بهره برد. باید دید وزیر بهداشت فعلی، مطابق رویه وزرای سابق بهداشت پیش خواهد رفت یا با تغییر رویکرد، نسبت به افزایش ظرفیت پزشکی اقدام خواهد کرد.
انتهای پیام/
چرا پزشکان اینهمه از افزایش ورودی پزشکی دانشگاه واهمه دارند؟
چرا آنها باید تعداد ورودیها را تشخیص و تعیین نمایند؟این سیاستها را باید نظام تعیین کند یا اقشار مربوط به هر رشته دانشگاهی؟ آیا رشته های مکانیک و برق و عمران و.... نیز می توانند چنین محدودیتی در ورود به رشته های مرتبط خود لحاظ کنند و آیا حرف آنها نیز مانند پزشکان خریدار خواهد داشت؟ حال اگر چنین اتفاقی در بقیه رشته ها نیز بیفتد مابقی افراد چه باید بکنند؟آیا همین تفکر خائنانه باعث نگردیده تا بسیار از نخبگان سرخورده و بی انگیزه و فراری شوند؟چرا شخصی با سواد و با معدل بسیار کمتر به جهت وابستگی به دست اندر کاری می تواند یک سال در کشوری دیگر تحصیل کرده و سپس به واسطه امتیاز ناعادلانه برگردد و با رتبه 1 کنکور در یک کلاس به تحصیلات پزشکی ادامه داده و جزء برترینها شود ؟آیا این سرخوردگی افراد دیگر را که به مراتب باسودتر و معدل بالاتر را دارند به همراه نخواهد داشت؟عدالت کجاست؟
وضعشون توپه انصافا و تمام درآمدشم از پزشکیه یعنی قبلش پولدار نبوده
اگر شغل وکار برای مهندسین زیاد بشه این همه دنبال
پزشکی نمی روند در ضمن درامد دیگر مردم را بالا ببرید
خط فقر 11 ملیون اگر به دیگر اقشار مردم خوب حقوق
بدین اینقدر درامد یک عده معدود پزشک مورد توجه قرار
نمی گیره
وزارت حاضر نیس پزشکای جوان رو استخدام کنه تا هزینش کمتر باشه در حالی که همین الان ۱۴۰۰۰ پزشک بیکار داریم. این وسط یه عده پزشک باتجربه و متخصص هستن که درآمد بالا دارن که تعدادشون شاید ده درصد کل پزشکا باشه فکر نکنین همه پزشکا میلیاردن
وام میدن بهشون
الانشم کلی پزشک سهمیه محروم گرفتید
چرا مجوز مطب بشون میدید که خلاف تعهدشونه ،این ساختارها رو درست کنید لطفا
همین الان شما بری کارمند شرکت های دولتی یا بانک بشی حقوق ات بالای ۱۵ تومن هست چند درصد پزشک های عمومی حقوق بالای ۱۵ تومن دارن?
درس میخونی پزشک میشی ولی کارمند شدن پارتی میخواد
فقط مونده پزشکی.
زمان ما بچه های درس خوان میرفتن رشته ریاضی. چون مشتری زیاد داشت درهای دانشگاه به رشته های علوم ریاضی با ظرفیتهای بالا باز شد. در حالی که واسه آینده شغلی اینا برنامه ریزی نشده بود. نتیجه این شد که خیلیا یا از ایران رفتن یا وارد کارهای غیر مرتبط شدن.
با تکرار این سناریو میتونیم فعلاً خوش باشیم بعداً میشه بهشون گفت برید خودتان کارآفرینی کنید.
الان یکی بخواد خودرو تعمیر کنه هم برای آموزش هم برای تعمیر به ابزار نیاز داره اونوقت پزشک نیاز نداره?!
باید ظرفیت کم باشه و رقابت زیاد تا اونیکه واقعا سوادشو داره پزشک بشه
اگه ظرفیت افزایش پیدا کنه میشه عین طرح تسهیل صدور مجوز کسب و کار که باهاش دارن گند میزنن به وکالت
به نظر شما دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه است .
نه
فقط به درد کارمندا میخوره تاوحقوقوشو زیاد کنن
ساده بگم عمان ! کشور شاقی هم نیست ۲ سال اونجا کار کنی آخر ۲ سال حدود ۳ میلیارد تومن میتونی بیاری ایران در حالی که تو ایران ماهی ۱۴ میلیون هست!کل درآمده
متاسفانه قطر و امارات دیگه نمیگیرن! وگرنه اونجا بهتر بود
آمریکا!
آلمان و فرانسه!
ترکیه!
کشور های خلیج فارس!
خداوکیلی برو اعداد و ارقام نگاه کن بعد بیا اینجا حرف بزن هر کدوم خواستی از ۵ تا گزینه برو انتخاب کن
مشکل کشور ما کمبود پزشک نیست،
بلکه مشکل عدم وجود مدیریت صحیح در توزیع پزشکان در نقاط مختلف کشور است؛ در واقع مشوق ها و سازوکار لازم برای حضور پزشکان در مناطق کمتر برخوردار طراحی نشده است و به این خاطر اغلب پزشکان می خواهند در شهرهای بزرگ و پرجمعیت فعالیت کنند. اگر مسئولان به نحوه ی حل این مشکل در کشورهای مختلف جهان نگاه کنند، راه حل ها مشخص است و نیاز نیست راه های مختلفی که کشورهای دیگر تجربه کرده اند، ما از اول همه را تجربه کنیم و باید از تجارب دیگران استفاده کرد و راه هایی که قبلا موجب موفقیت شده اند رو پیاده کرد.
افزایش ظرفیت راه حل نیست و محکوم به شکست است،
راه حل درست بررسی نحوه طراحی سازوکار توزیع مناسب با توجه به تجربیات دیگر کشورهاست.
۲. نبود امکانات و فضای اموزشی سالم جهت تربیت پزشک به اندازه کافی
نگاهی به دنیا بندازید ببینید چجوریه
اگه کمه زیادش کنید
منظورم آمار پزشک به جمعیت نیست
منظورم ظرفیت دانشجوی پزشکی به دانشگاهه
سال ۶۷ کلی مجروح داشتیم زمان جنگ پزشکا روشون کار میکردن
توسعه پذیرش پزشکی باعث فرار مغزها وارز کشور شده و سرازیر شدن طبیعی سلامت به مناطق محروم می شود .
همچنین این مساله در بین متخصص ها حاد تر است. برای نوبت گرفتن باید روزها ،هفته ها و حتی ماه ها باید در انتظار بود. آیا این مافیا نیست.
و به دانشگاه آزاد اجازه افزایش ظرفیت حتی یک نفر را هم ندهید که مانند رشته های مهندسی بیچاره میکند این رشته پزشکی را