نشست نقد و بررسی «نغمه‌های خاکریزها» به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس با حضور راوی کتاب به همت محفل ادبی قند پارسی برگزار شد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، در اولین روز از آغاز هفته دفاع مقدس، نشست نقد و بررسی کتاب «نغمه‌های خاکریزها» به صورت مجازی با حضور مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان فارس، مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس فارس؛ استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیر از و دبیر محفل ادبی قند پارسی؛ علی اصغر چالیک، راوی کتاب «نغمه خوانی خاکریزها» و فاطمه رعیت نژاد، کارشناس ارشد ادبیات پایداری، نویسنده و منتقد ادبی در شیراز پایتخت کتاب ایران برگزار شد.

 روح الله منوچهری مدیرکل کتابخانه‌های عمومی در این دیدار با بیان اینکه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت از افتخارات مجموعه کتابخانه‌های عمومی است، گفت: برای گرامیداشت دفاع مقدس و گسترش آن فرهنگ در جامعه، کتابخانه‌های عمومی همواره پای کار است. کتابداران وظیفه خود می‌دانند که در ترویج فرهنگ و معرفی کتاب‌های دفاع مقدس سهمی ایفا کنند و کتاب‌های حوزه دفاع مقدس را به نحو شایسته‌ای به مخاطبان عرضه می‌کنند.

روح الله منوچهری عنوان کرد: برنامه‌های با موضوع دفاع مقدس همواره در کتابخانه‌های عمومی در کتابخانه‌های عمومی برگزار می‌شود. همچنین منابع و کتاب‌های حوزه دفع مقدس نیز در کتابخانه‌های بسیار وجود دارد؛ در کتابخانه‌ها شاهد این هستیم که از این منابع بسیار استقبال می‌شود.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس فارس نیز در این دیدار با عنوان اینکه هفته دفاع مقدس متلق به بزرگمردان و شیرمردان و زنان این دیار است، گفت: دفاع مقدس بخشی از تاریخ مشعشع معاصر ماست که توسط شهیدان سرافزار، ایثارگران و جانبازان رقم خورد. پس از حدود ۲۰۰ سال تاریخ زمان قاجار و ستم شاهی، در دوران دفاع مقدس برای اولین بار شاهد بودیم که ایران از یک جنگ جهانی سرافزار بیرون آمد.

سعید کوشکی اضافه کرد: لازم است آنچه در دل‌ها و ذهن‌های رزمندگان به ودیعه نهاده شده بود برای آیندگان ثبت و ضبط شود. ضبط تاریخ شفاهی یکی از بهترین روش‌هایی است که می‌تواند به آشکارسازی ناگفته‌های دفاع مقدس کمک کند. اگر امروز ثبت خاطرات را انجام ندهیم، انحراف و تحریف در حقایق جنگ رخ می‌دهد. کسانی می‌توانند حقایق جنگ را برای ما آشکار کنند که در دفاع مقدس حضور داشتند.

او با اشاره به اینکه به شدت بر ثبت و ضبط تاریخ شفاهی دقاع مقدس فارس تأکید داریم، عنوان کرد: از افتخارات اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس فارس این است که ثبت خاطرات شفاهی جمع کثیری از فرماندهان و ایثارگران دفاع مقدس در دستور کار قرار گرفته و در سال گذشته ۳۰ پروژه از آن‌ها انجام شده است.

غلامرضا کافی، دبیرمحفل ادبی قند پارسی نیز در این نشست با تاکید بر اینکه برای ثبت تاریخ دفاع مقدس باید به روایت‌های شفاهی مراجعه شود گفت: بن مایه و پایه ثبت دفاع مقدس تاریخ شفاهی باید است. در جنگ اتفاق‌هایی افتاد که باورپذیری آن سخت بود. فایده این تاریخ همین است که مردم بتوانند این وقایع را باور کنند.

فاطمه رعیت نژاد، کارشناس ارشد ادبیات پایداری، نویسنده و منتقد ادبی نیز در این دیدار با عنوان اینکه کتاب در حوزه تاریخ شفاهی و روایتی از دوران هت ساله‌ای که راوی این کتاب در آن حضور داشته است، گفت: ژانر تاریخ شفاهی به دلیل ماهیت بین رشته ای، موضوعات گسترده‌ای را برمی گیرد و مصاحبه‌ها به صورت انفرادی برگزار می‌شود. هدف این ژانر انتشار وقایع تاریخی است و این سبک به دلیل اعتبار و تمایز آن با منابع مکتوب مورد استقبال قرار دارد.

این منتقد ادبی هدف کتاب‌های روایت شفاهی را آشکار شدن وقایع و تاریخ سازی دانست و گفت: این کتاب‌ها یک سند زنده دارد؛ هرچند اعتماد سازی برای مصاحبه با راوی از مشکلات کار است. در تاریخ شفاهی حافظه روای خیلی اهمیت دارد و تنها خاطرات ذکر نمی‌شود بلکه حتما باید بعد تاریخی و ذکر وقایع داشته یاشد.

او به بررسی جزییات کتاب پرداخت و افزود: کتاب در چهار فصل است و به بعد تاریخی در آن بسیار توجه شده. امادر برخی جا‌ها تاریخ کمتر دیده می‌شود. در این کتاب لحن روای مناسب است و قلم تدوین گر روان است و خاطرات تلخ و شیرین را آورده که کتاب را همچون کتاب‌های داستان شیرین و روان کرده است. در روایت این کتاب همچنین تدوینگر، علاوه بر خاطرات جنگ، در خلال زندگینامه راوی، خاطرات دوران انقلاب و آداب و رسوم مردم نیز اشاره شده است. هرچند مشکلات ویراستاری کتاب و درازگویی در برخی قسمت‌های کتاب از نقطه ضعف این کتاب است.

علی اصغر چالیک راوی کتاب «نغمه خوانی خاکریزها» نیز در ادامه نشست با اشاره به زندگی خود گفت: من جزو دانش آموزانی بودم که توانستم در دوره تحصیل در دفاع مقدس حضور پیدا کنم. عنوان کتاب از خاکریز‌های جنوب آمده است. خاکریز‌هایی که حماسه مردم ایران را شاهد بودند در این کتاب تلاش کردم تا مهندسی جنگ و نیرو‌های جهادی را نشان دهم تا ناگفته‌ها در این کتاب بیاورم تا مورد بهره برداری نسل‌های آینده باشم.

او اضافه کرد: امروز به این نتیجه رسیدیم که با گذشت ۴۱ سال از دفاع مقدس بسیاری ازخاطرات با درگذشت رزمندگان به فراموشی سپرده شده است. همت بنیاد حفظ نشر آثار برای ثبت این خاطرات ستودنی است.

گفتنی است کتاب نغمه خوانی خاکریز‌ها تاریخ شفاهی «حاج اصغر چالیک» با تدوین «تهمینه سالاری» است که به همت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس اتاین فارس به چاپ رسیده است.

انتهای پیام/ 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.