محمدجواد جمالی نوبندگانی فعال سیاسی در گفتوگو با خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با ابعاد حضور رئیس جمهور ایران در تاجیکستان برای شرکت در اجلاس سران شانگهای تشریح کرد: سفر رئیسی به تاجیکستان شامل وجوهات اساسی است. اول بحث پیمان شانگهای که مستلزم انجام اقداماتی از جانب ایران بود تا به عنوان عضو اصلی برگزیده شود. موضوع بعدی دیدارهای دو جانبه و چند جانبهای است که بین رؤسای ایران، چین، پاکستان و کشورهای آسیای میانه شکل خواهد گرفت و از این جهت دارای اهمیت بالایی است.
وی با بیان اهمیت کیفیت روابط ایران و تاجیکستان تصریح کرد: موضوع بعدی روابط دو جانبه با کشور میزبان یعنی تاجیکستان است. میتوان گفت کشور تاجیکستان بیشترین قرابت فرهنگی و زبانی را با جمهوری اسلامی دارد، اما متاسفانه طی ۸ سال گذشته در دولت آقای روحانی دچار فرودهایی در روابط با تاجیکستان و حتی ترکمنستان شدیم. سوء تفاهماتی بین دو کشور وجود دارد که امیدواریم رئیس جمهور با ایجاد فضایی مناسب و گفتوگو با مسئولین تاجیکستان به خصوص آقای رحمان، از ظرفیتهای ارتباط با این کشور استفاده کند.
جمالی در خصوص روابط ایران و تاجیکستان ادامه داد: تاجیکستان کشوری است که در زمینه ذخایر آبی جزو قویترین کشورهای دنیا محسوب میشود و همچنین در آسیای میانه به عنوان یک کشور فارسی زبان میتواند جایگاه مناسبی برای فعالیتهای دو جانبه باشد.
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با اشاره به اهمیت پیمان شانگهای در استحکام بخشیدن به روابط کشورهای همسایه و همفکر افزود: فلسفه وجودی پیمان شانگهای در شرایطی که ما تحت تحریمهای همه جانبه آمریکایی و اروپایی هستیم و دولت سیزدهم سعی دارد در رفع و دور زدن تحریمها اقدام کند، نگاه به شرق و ایجاد روابط راهبردی با طرفهای چینی و روس میتواند غربیها را متقاعد کند تا از پوسته تحریم درآمده و به ایجاد روابط احترام آمیز دو جانبه بپردازند.
جمالی حضور ایران در اجلاس سران شانگهای را موفقیتی برای دولت سیزدهم دانست و اظهار کرد: برای شروع دولت جدید این حضور یک موفقیت محسوب میشود. با توجه به شعار دولت انتظار میرود از این همکاری راهی برای گستردهتر کردن روابط اقتصادی خود با بسیاری از اعضای شانگهای پیدا کنیم. به بیان دیگر میتوان گفت پیمان شانگهای پیمانی است که غربیها خود ناخواسته باعث بوجود آمدن آن شدند؛ پیمانی در جهت مقابله با تحریمها در آینده با استفاده از پولهای مشترک و تضعیف دلار در صحنه جهانی که پیشبینی میشود که اشتراکات نظامی کشورهای عضو را هم در بر بگیرد.
وی در پایان با اشاره به سیاستهای دولت روحانی در قبال عضویت در اجلاس سران شانگهای گفت: در دولت قبل در کمیسیون سیاست خارجه مجلس حضور داشتم و متوجه شدم دولت برای عضویت رسمی در این پیمان تمایلی از خود نشان نمیدهد. اما حالا به نظر میرسد این موضوع حل شده و ما عضویت در این پیمان و مواهب حاصل از روابط دو جانبه و چند جانبه که این عضویت با خود به همراه دارد را بسیار مفید و موثر میدانیم.
انتهای پیام/
(بدون شرح)