به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از دبیرخانه اوپک، اوپک به افتخار تجلیل از تاریخ و میراث غنی و منحصر بهفرد این سازمان در شصت و یکمین سالروز تاسیس این سازمان نائل آمده و این فرصتی برای تأمل در گذشته و نگاهی به آینده این نهاد بینالمللی است.
۶۱ سال پیش و در کنفرانسی که طی روزهای ۱۰ تا ۱۴ سپتامبر سال ۱۹۶۰ میلادی در بغداد با حضور نمایندگان پنج کشور تولیدکننده نفت برگزار شد، اوپک پا به عرصه حیات گذاشت. فواد روحانی از ایران، طلعت الشیبانی از عراق، احمد سید عمر از کویت، عبدالله الطریقی از عربستان و خوان پابلو پرز آلفونزو از ونزوئلا نمایندگان این کشورها بودند.
با نگاهی به گذشته، ممکن است به نظر برسد که تشکیل این سازمان اجتنابناپذیر بوده است، در حالی که هر یک از اعضای بنیانگذار اوپک با اهداف، انتظارها و اولویتهای متفاوتی وارد بغداد شدند، آنها تشخیص دادند که منافع مشترک بر هر گونه اختلافی پیشی گرفته است. آنها به این نتیجه رسیدند که همکاری همیشه نتایج بهتری در پی دارد و اتحاد منبع قدرت است.
این روحیه هر فصل از تاریخ اوپک را تحت تأثیر قرار داده است، تأسیس این سازمان نتیجه همکاری، گفتگو و سازش بوده و این مسئله به وضوح در رویکرد اجماعی اوپک و همه موفقیتهای این سازمان در ۶۱ سال اخیر مشخص است.
روح نشست بغداد به تازگی در تلاشهای جمعی کشورهای عضو اوپک و ۱۰ کشور تولیدکننده نفت غیر اوپک برای پاسخگویی به کاهش شدید تقاضای نفت ناشی از شیوع ویروس عالمگیر کرونا احیا شده، فرآیند «توافقنامه همکاری» با الهام از چشمانداز بنیانگذاران اوپک، در ۱۸ ماه اخیر نقشی اساسی در بهبود بازارهای جهانی نفت داشته است.
محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل اوپک به مناسبت شصت و یکمین سالروز تاسیس این سازمان گفت: جهان از سال ۱۹۶۰ به طرز غیرقابل تصوری تغییر کرده است. چالشهایی که کشورهای عضو ما در سال ۱۹۶۰ با آن روبهرو بودند بسیار متفاوت از امروز بود.
وی ادامه داد: با این حال، در همه لحظههای متلاطم شصت و یک سال اخیر، تعهد اوپک به همکاری بینالمللی، گفتگو و انجام اقدامهای مسئولانه همسو با منافع تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نفت و اقتصاد جهانی بیوقفه بوده است.
دبیرکل اوپک تصریح کرد: در «روز اوپک» از وقفه خستگی ناپذیر نسلهای مختلف سران دولتها، وزیران، فرمانداران و دیگر کارشناسان بلندپایه خارج و داخل دبیرخانه، دبیران کل، مدیران و کارکنان حوزههای مرتبط که همه آنها نقش مهمی در موفقیتهای این سازمان ایفا کردهاند، قدردانی میکنیم.
شصت و یک سال پس از تأسیس اوپک، تمرکز این سازمان همچنان تعادل و ثبات بازار نفت است و گفتگو میان همه ذینفعان صنعت انرژی را بهویژه از طریق توافقنامه و منشور همکاری ترویج میدهد و در جستجوی یافتن راهحلهایی برای بعضی از چالشهای اصلی پیش روی بشر مانند آب و هوا، توسعه پایدار و کاهش فقر انرژی است.
انتهای پیام/