از گذشته تا به امروز، تجلی زیبایی صدا و سکوت در کنار هم در قالب موسیقی، از ابزار‌های مهم هنری محسوب شده که انسان را در بیان احساساتش یاری می‌دهد.

به گزارش خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، از گذشته تا به امروز، تجلی زیبایی صدا و سکوت در کنار هم در قالب موسیقی، از ابزار‌های مهم هنری محسوب شده که انسان را در بیان احساساتش یاری می‌دهد. این هنر گوش نواز را می‌توان از جنبه‌های مختلف در دسته بندی‌های گوناگون جای داد. فرهنگ مردمان هر سرزمین و اقوام ساکن در هر نقطه از دنیا از عواملی است که در پدید آمدن گوناگونی در انواع موسیقی تاثیر به سزایی داشته است.

متن حاضر در یک نگاه اجمالی موسیقی در خطه‌ی مازندران و دیار کردستان را مورد بررسی قرار می‌دهد.

 

بررسی موسیقی مازندرانی

موسیقی در استان‌های مازندران و گلستان تحت عنوان موسیقی مازندرانی شناخته می‌شود که در غرب و شرق، تحت تاثیر موسیقی‌های گیلکی و خراسانی نیز قرار گرفته است. موسیقی در فرهنگ اصیل مازندران عمدتا کلامی یا سازی است که در سه گروه تغزلی، حماسی و آیینی دسته بندی و به کمک سازهایی چون للوا، دهل، نقاره، دسرکوتن، دوتار، کمانچه و دشت لاکی ساخته می‌شود که نوع تغزلی آن بیانگر عواطف عاشقانه در ستایش زیبایی معشوق، عناصر طبیعی مانند کوه، جنگل، دریا و یا دام و زمین است. تاریخچه‌ی منظومه‌های حماسی این دیار تقریبا به دوران قاجار بازمی‌گردد و موسیقی آیینی‌ ایشان در بر گیرنده‌ی نوروز خوانی، نواجش، موری، چاووش خونی، تعزیه و ... می‌باشد.

بدون شک گوش سپردن به نواهای دل انگیز سنتی، تاثیر شایان توجهی بر آشنایی با آداب و رسوم این منطقه و انتقال سنت‌های زیبا در غالب موسیقی به دیگران دارد.

اساتید بزرگی در دوران‌های مختلف در این زمینه خدمات قابل توجهی را به انجام رسانده‌اند. نظام شکارچیان و عشقعلی شکارچی دو تن از نوازندگان بزرگ دوتار در مازندران به شمار می‌روند. از نظر پژوهشگران زنده یاد استاد حسین طیبی، للوا نواز مشهور مازندرانی از جمله افراد سرآمد در زمینه‌ی موسیقی معاصر مازندران است که علاوه بر موسیقی مازندران بر موسیقی سنتی فارسی نیز به طور کامل اشراف داشت.

از دیگر بزرگان در این زمینه می‌توان به استاد فقید ابوالحسن خوشرو و ذبیح‌الله واحدی اشاره کرد. که خوشبختانه ذبیح‌الله واحدی در قید حیات بوده و در مقام تدریس پویندگان هنر موسیقی را بهره‌مند می‌سازد.

ما برای آشنایی بیشتر شما مجموعه هایی زیبا از موسیقی این نواحی آماده کارده ایم که در ۲ مطلب آهنگ مازندرانی و آهنگ شاد مازندرانی به شما تقدیم میکنیم …

در این مطالب از آثار جدید و قدیمی خوانندهای معروف و برتر استان مازندران استفاده شده و همه قطعات همراه پخش آنلاین درج گشته است.

نگاهی به موسیقی در مازندران و کردستان

بررسی موسیقی کردی

اما در رابطه با موسیقی در کردستان؛ ثبت جهانی دیار آواها و نواها کردستان، در سازمان یونسکو و شناخته شدن شهر سنندج به عنوان "شهر خلاق موسیقی"، بر فرهنگ غنی اقوام کرد و پر بار بودن موسیقی آن ها دلالت دارد و بدون شک کسب این عنوان در سال ۲۰۱۸ از رویداد‌های تحسین برانگیز تاریخ فرهنگی کردستان است.

این هنر در بافت زندگی و آداب و رسوم ساکنان این دیار در هم تنیده است و به عنوان جزء جدایی ناپذیر زندگی کرد زبانان محسوب می‌شود.

چنانچه این زیبایی را می‌توان در متن زندگی روزمره و در لالایی‌های مادران، سیاچمانه‌های برخواسته از دل طبیعت بکر و زیبای منطقه‌ی اورامانات، هوره‌های محلی کرمانشاه و ایلام، موسیقی لیلاخ و قطعه‌های عارفانه و بی نظیر خانقاهی و ... مشاهده کرد.

ساکنان این خطه دهل، سورنا، دف، تاس، دوطبله، تنبور، شمشال و دیگر ادات موسیقی را برای نواختن قطعه‌های آیینی خود مورد استفاده قرار می دهند. در طول تاریخ، از بین این ابزار دف از جایگاه شایان توجهی برخوردار بوده است، چرا که پدران مردم این سرزمین با نواختن این کهن ساز منسوب به هزاره‌های قبل از میلاد مسیح، همواره روح خود را در مسیر عرفان به پروردگارشان پیوند داده‌اند.

از این رو کردستان با ابراز علاقه‌ی هنرمندانه به خالق بی‌همتا و ستایش عارفانه‌ی او به عنوان قطب موسیقی عارفانه شناخته شده است.

ظهور موسیقی در مناطق کرد نشین، با نقل افسانه‌های محلی در قالب ترانه‌ها شکل گرفت که مضمون این ترانه‌ها اکثرا حماسی است. از پیشگامان در این خصوص شخصی به نام "کاویس آغا" بود که ترانه‌هایش بر اساس حماسه‌های قدیمی ساخته شده است. موسیقی فولکلور کردی در غالب ترانه‌های داستانی به دو دسته‌ی عمده‌ی قهرمانی و عاشقانه تقسیم می‌شود. استاد حسن رسول از سرایندگان مشهور این داستان هاست که از معروف ترین آن‌ها می‌توان به "مم و زین و خجه و سیامند" اشاره کرد.

موسیقی کردی زیر مجموعه‌های دیگری را نیز در برمی‌گیرد که در ادامه به معرفی مختصر آن‌ها بسنده می‌شود. "گورانی" نوعی از موسیقی مختص کردهای ساکن در توابع ارومیه و ترکیه است (این تیره از قوم کرد"سورانی"خوانده می شوند) که با ریتم "قه تار"، ریشه در نیایش‌های زرتشتی و مراسم مذهبی گذشتگان داشته اند. "هوره" که آواز مخصوص کرمانشاه، ایلام، و مناطق جنوب کردستان به شمار می‌رود از ترانه‌های زرتشتی که در مدح و ستایش اهورا مزدا خدای ایران باستان و مادها (اجداد اقوام کرد)، اقتباس شده است.

سیاچمانه نیز از دیگر آوازهای عرفانی حائض اهمیت است که در مناطق شمالی استان کرمانشاه و شهرهای غربی سنندج (اورامانات) ریشه داشته و تحت عناوین شیخانه یا صوفیانه نیز شناخته می‌شود. بیت و بند نیز از دیگر وزن‌های سنگین و کلاسیک آواز کردی هستند که فعالیت در آن‌ها نیازمند تسلط کامل بر همه‌ی سبک‌های موسیقی کردی می‌باشد و آشنایی با آن‌ها از حیطه‌ی توضیحات متن خارج است.

زنده یاد علی اصغر کردستانی تحت عنوان استاد بر حق آواز کردی معاصر، و ماموستا حسن زیرک که به عنوان اسطوره ی تکرار نشدنی موسیقی کردی از وی یاد می‌شود و نیز استاد مظهر خالقی که به عقیده‌ی بسیاری ادامه دهنده‌ی راه علی اصغر کردستانی است از مشاهیر موسیقی و آواز کردی به شمار می‌روند.
لیکن فعالیت کم‌رنگ اشخاص مطرحی چون استاد خالقی در دو دهه‌ی گذشته در کردستان، و مرگ بزرگان موسیقی و کم‌رنگ شدن دستاورد‌های ارزشمند آنان در مازندران و کردستان و دیگر مناطق ایران، در برابر تهاجم فرهنگی که بر عرصه‌‌ی موسیقی نیز بی تاثیر نبوده، از مخاطراتی است که این میراث فاخر هنری را به سمت زوال پیش می‌برد. بنابراین جوانان ایران‌زمین در راستای حفظ این گنجینه‌ی گرانقدر مسئولیت مهمی بر دوش دارند.

و اما مجموعه دیگری هم که در این مقاله به شما معرفی میکنیم اثر ویژه دانلود آهنگ شاد کردی میباشد که با کوشش فراوان از برترین خوانندگان این خطه جمع آوری شده و در دسترس علاقمندان این سبک موسیقی محلی در رسانه اینترنتی سویل موزیک قرار داده شده است …

امیدواریم مقاله و مطالب معرفی شده نظر شما را جلب نموده باشد و اندکی در راستای معرفی موسیقی اصیل محلی کردستان و مازندران به کار آمده باشد، شما را در ادامه به بازدید از وبسایت دانلود آهنگ سویل موزیک دعوت میکنیم تا بتوانید یا آهنگ و موسیقی های بیشتری از این سبک و سیاق آشنا شوید و از گوش دادن به آنها با کیفیت عالی لذت ببرید …

انتهای پیام/ 

برچسب ها: نبض بازار ، موسیقی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار