مهدی شکاری گفت: خشکسالی و گرانی نهاده‌های دامی سبب شد تا امسال میزان کشتار و حذف دام در استان افزایش یابد و ادامه این روند برای صنعت دامداری نگران کننده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ،   مهدی شکاری مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی  گفت : خشکسالی، افزایش قیمت علوفه و کمبود نهاده‌ها سبب افزایش هزینه تولید شده است و این موضوع به شدت بر روی تصمیم گیری دامداران برای حذف دام موثر واقع شده است.


بیشتر بخوانید 


او افزود: هر ساله حذف دام در گله‌های دام داشتی اعم از دام سبک و سنگین به دلائل مختلف از قبیل عدم باروری، غیر اقتصادی بودن دام، بیماری ها، صدمات فیزیکی، نقایص ژنتیکی و نیز مازاد بودن دام انجام می‌شود که در سال‌های ترسالی و شرایط مناسب اقتصادی دامدار این حذف را با حداقل ممکن انجام می‌دهد تا ضمن حفظ سرمایه نسبت به افزایش گله نیز اقدام شود.

او گفت: دامداران در سال‌هایی که با خشکسالی، کمبود نهاده، افزایش هزینه تولید روبه رو می‌شوند حذف دام به حداکثر ممکن می‌رسد که گاهی این اقدام با حذف دام‌های مولد و با توان ژنتیکی مناسب نیز همراه است.

او افزود : امسال به علت خشکسالی، کمبود علوفه، افزایش قیمت‌ها و افزایش هزینه تولید و غیر اقتصادی شدن دامپروری این حذف شدت بالاتری یافته است در صورت ادامه این روند دام مولد کشور با مشکلات جدی مواجه خواهد بود و این براِی آینده کشور و بخصوص تامین گوشت قرمز بسیار خطرناک است اگر به همین منوال پیش رویم طی سال‌های آینده با خسارات هنگفتی در حوزه سرمایه ژنتیکی دامی وتامین محصولات دامی مواجه خواهیم شد.

او  مشکل مهم دامداران را تامین نهاده مورد نیاز دام عنوان کرد و در این باره از توزیع ۵۵ هزار تن انواع نهاده دامی در پنج ماهه امسال خبر داد و گفت: امسال ۳۳ هزار و ۸۸ تن جو، ۱۲ هزار و ۴۳۸ تن ذرت، ۲ هزار و ۹۷۹ تن کنجاله سویا، ۳۵۰ تن کنجاله کلزا و ۶ هزرا و ۴۷ تن سبوس به صورت خام و در قالب خوراک آماده بین دامداران استان توزیع شده است.

شکاری درخصوص مشکلات تامین نهاده در سطح استان اظهار داشت: باتوجه به برنامه ریزی‌های صورت گرفته اینک ماهیانه ۱۳ هزار تن کنسانتره با استفاده از نهاده‌های دولتی و با قیمت مصوب در اختیار دامداران قرار می‌گیرد و با توجه به وابستگی بالای دام سبک استان به مراتع و با توجه به کاهش ۵۰ درصدی میزان بارندگی و فقر شدید مراتع قیمت علوفه نسبت به پارسال به شدت افزایش یافته است که به همین دلیل پرورش دهندگان دام سبک استان دچار خسارت بیشتری شده اند.

او افزود: در این زمینه با پیگیری‌های صورت گرفته و برنامه حمایتی وزارت جهاد کشاورزی علاوه بر توزیع کنسانتره در ۲ مرحله جو به صورت خام نیز بین پرورش دهندگان دام سبک توزیع شده است.

شکاری در باره افزایش قیمت علوفه گفت: افزایش قیمت نهاده‌ها بیشتر در مورد علوفه و نهاده‌های دامی داخلی است به عنوان مثال قیمت کاه نسبت مدت مشابه سال گذشته بیش از ۲۰۰ درصد و جو داخلی ۱۸۵ درصد افزایش قیمت داشته است.

او گفت: همچنین به دلیل اینکه نهاده‌های وارداتی با ارز دولتی وارد کشور می‌شود و قیمت آن توسط کمیته تنطیم بازار کشور مصوب و ابلاغ می‌شود، نسبت به مدت مشابه در سال گذشته قیمت جو حدود ۳۳ درصد، ذرت و کنجاله سویا هم ۲۶ درصد افزایش داشته است.

شکاری گفت: میزان نهاده مورد نیاز دامداران استان بیشتر از سهمیه‌های اعلامی است که در این زمینه برای توزیع عادلانه و مناسب نهاده ها، جلوگیری از قاچاق دام، حمل و نقل آسان دام از ابتدای آذرماه سال ۹۹، هویت گذاری دام با همکاری سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و صندوق بیمه محصولات کشاورزی انجام شده و استان خراسان شمالی در حال حاضر در زمینه هویت گذاری دام در سطح کشور جایگاه مناسبی دارد.

وی اظهار داشت: توزیع نهاده در حال حاضر براساس تعداد دام هویت گذاری شده است که در این راستا لیست تمام گله‌های هویت گذاری شده استان به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان‌ها ارسال شده است تا با همکاری شورا‌های اسلامی و دهیاران لیست مد نظر بررسی و نهایی شود.

او درخصوص علت اصلی کمبود نهاده‌ها اظهار داشت: نهاده‌های دام و طیور شامل ذرت حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد، کنجاله سویا ۹۰ تا ۹۵ درصد و جو ۴۰ تا ۴۵ درصد از خارج از کشور وارد می‌شود که در سال ۹۹ و سالجاری با مشکلاتی مواجه بوده است و متاسفانه خشکسالی سالجاری و کاهش تولیدات داخلی باعث تشدید مشکلات خوراک دام شده است، البته کمبود نهاده‌ها مشکل کشوری است و در صورت تامین و تخصیص به موقع ارز و واردات نهاده‌ها و تخصیص سهمیه بیشتر به استان‌ها می‌تواند کمک موثری به تامین نهاده مورد نیاز، حفظ دام و سرمایه دامداران و افزایش تولیدات حوزه دام طیور داشته باشد.

مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: دوری استان از بنادر ورودی بویژه بندر امام خمینی (ره) به عنوان ورودی اصلی نهاده‌های دام و طیور باعث مشکلات بیشتری از قبیل افزایش هزینه حمل، تاخیر در ارسال نهاده برای استان شده است.

انتهای پیام/ه 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.