حنیف غفاری تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سفر احتمالی رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران، گفت: سفر احتمالی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران مولد تحلیلهای مختلفی است و در سطح گوناگونی از جمله مناسبات ایران و آژانس و از سمت دیگر بحث مذاکرات وین قابل بررسی است. اقدامات آژانس هیچ گاه بی ربط به فضای مذاکرات وین نبوده و در آینده هم نخواهد بود.
وی افزود: مسئلهای که در مورد نشست ماه سپتامبر آژانس وجود دارد، این است که سیاستمداران و رسانههای آمریکایی و اروپایی به بزرگنمایی این نشست و تاثیر آن در قبال مسئله هستهای صلح آمیز کشورمان پرداختند، برخی از منابع از احتمال صدور یک قطعنامه ضد ایرانی در این نشست خبر میدهند و برخی دیگر معتقدند که در گزارشی که رافائل گروسی میخواهد در خصوص برنامههای هستهای ایران در این نشست دهد، در نهایت قرار نیست که قطعنامهای علیه ایران در این نشست صادر شود.
غفاری ادامه داد: نباید فراموش کنیم که بازی رافائل گروسی در پازل آژانس تعریف نمیشود، بلکه در پازل آمریکا و اروپا تعریف میشود. پازل آمریکا، آژانس و اروپا در تقابل با ایران خصوصا در صحنه مذاکرات پازل مشترکی است. از طرف دیگر لحن مقامات سیاسی و رسانههای غربی در قبال نشست ماه سپتامبر آژانس احتمالا یک کاتالیزور یا عامل تسهیل کننده از دید آنهاست تا ایران را زودتر با گاردی بازتر نسبت به گذشته پای میز مذاکره بیاورند.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران خطوط قرمز خود را در مذاکرات خصوصا در ابعاد فنی و در خصوص برنامه تحقیق و توسعه مشخص کرده است، یکی دیگر از اهداف اعلام نشده آژانس در قبال حوزه تحقیق و توسعه و در حوزه مباحث فنی مربوط به مذاکرات وین این است که بتواند به گونهای ورود پیدا کند که قدرت مانور خود را خصوصا در بحث دسترسی به اماکن خاص افزایش دهد.
وی افزود: ما باید مراقب این هدف مشترک آژانس، آمریکا و اروپا باشیم، همچنین نباید فراموش کنیم که آژانس در دور پنجم و ششم مذاکرات اخیر وین به دنبال افزایش قدرت مانور خود در بحث دسترسیها و بازرسی از اماکن خاص در ایران بوده است.
غفاری درباره نشست مذاکرات احیاء برجام، گفت: احتمالا تا کم تر از یک ماه دیگر مذاکرات آغاز خواهد شد، اما ایران بارها اعلام کرده که مذاکره را جهت مذاکره نمیخواهد، بلکه منتظر چارچوبها و نقشههای عینی و عملیاتی طرف مقابل خصوصا اروپاست مبنی بر اینکه ببیند آیا خطوط قرمز و خواستههایی که جمهوری اسلامی ایران در بحث احیاء برجام مطرح کرده است برآورده میشود یا خیر. طرف اروپایی یک رویکرد پارادوکسیکال را در این خصوص در نظر گرفته که برگرفته از سردرگرمی آمریکا در قبال برجام است.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: از یک طرف گاهی اوقات مقامات اروپایی به نمایندگی از آمریکا نمایشهایی را نشان میدهند و از سمت دیگر ما شاهد هستیم که بر روی یک سری از خواستهها پافشاری میکنند که بازی به عقب برمی گردد، اما رویکرد عملیاتی اروپاییها پشت میز مذاکرات تعیین کننده خواهد بود. قطعا دور هفتم مذاکرات وین نقطه آشکارساز احیاء یا عدم احیا برجام خواهد بود.
گفتنی است؛ پایگاه خبری بلومبرگ در گزارشی خبر داده است که رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی قصد دارد سفری به تهران برای گفتگو با معاون رییسجمهور و رییس جدید سازمان انرژی اتمی، محمد اسلامی است. هنوز تاریخی برای این سفر مشخص نشده است و معلوم نیست آیا طرف ایرانی با این سفر موافقت کرده است یا نه. نشست شورای حکام آژانس انرژی اتمی و همزمان با آن انتشار گزارش فصلی آژانس در مورد برنامه هستهای ایران، تقریبا ۲ هفته دیگر انجام خواهد شد و به نظر میرسد که گروسی علاقهمند باشد تا پیش از این تاریخ به تهران سفر کند.
انتهای پیام/