با انجام آزمایشاتی روی ماهی ها، محققان دریافتند که با افزایش سن توانایی حافظه سگ ماهی در به خاطر آوردن جزئیات اتفاقات مختلف کاهش پیدا نمی کند.

به گزارش خبرنگار حوزه اخبار داغ گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از cam.ac.uk، محققان دریافته اند که سگ ماهی می‌تواند تا چند روز آخر عمرش به یاد بیاورد که چه چیزی، کجا و چه موقع اتفاق افتاده است. نتایج به دست آمده که در مجله Proceedings of the Royal Society B منتشر شده، اولین شواهدی است که نشان می‌دهد حافظه حیوانات با افزایش سن رو به زوال نمی‌رود.

محققان دانشگاه کمبریج، آزمایشگاه بیولوژیکی دریایی در وودز هول ماساچوست و دانشگاه کان، آزمایش حافظه را روی ۲۴ عدد ماهی معمولی به نام Sepia officinalis انجام دادند. حافظه نیمی از این موجودات ۱۰ تا ۱۲ و تعدادی دیگر ۲۲ تا ۲۴ ماهه و معادل یک انسان ۹۰ ساله بود.

سگ ماهی ها

این ماهی‌های قزل آلا می‌توانند جزئیات آنچه را که خورده اند شامل مکان و زمان آن را بخاطر بسپارند و از آن‌ها به عنوان راهنمای تصمیمات تغذیه‌ای خود در آینده استفاده کنند. نکته شگفت انگیز این است که آن‌ها با وجود افزایش علائم پیری مانند از دست دادن عملکرد ماهیچه‌ها و اشتها، این توانایی را از دست نمی‌دهند.

حافظه اپیزودیک چیست؟

با افزایش سن، انسان به تدریج توانایی به خاطر سپردن تجربیاتی را که در زمان‌ها و مکان‌های خاص اتفاق افتاده را از دست می‌دهد برای مثال، به خاطر نمی‌آورد که سه شنبه گذشته شام چه خورده است. این حالت «حافظه اپیزودیک» نامیده و تصور می‌شود که کاهش آن به دلیل وخامت بخشی از مغز به نام هیپوکامپ است.

ماهی‌های قزل آلا دارای هیپوکامپ نیستند و ساختار مغز آن‌ها با ساختار مغز ما متفاوت است. «لوب عمودی» مغز سگ ماهی با یادگیری و حافظه ارتباط دارد. این وضعیت تا دو یا سه روز آخر زندگی حیوان تغییری نمی‌کند که به گفته محققان این یکی از دلایلی است که حافظه شبه اپیزودیک آن‌ها تحت تأثیر پیر شدن قرار نمی‌گیرد.

ماهی ساتپی

در این آزمایش، ماهی‌های قزل آلا بعد از آموزش به سمت محل خاص مخزن خود که با پرچم سیاه و سفید مشخص شده و دو ماده غذایی در آن وجود دارد، حرکت کردند. به مدت چهار هفته و هر سه ساعت در روز، در یک نقطه قسمتی از شاه میگو و در بخش دیگر میگوی زنده قرار می‌گرفت.

برای جلوگیری از تکرار الگوها، مکان تغذیه هر روز عوض می‌شد. ماهی‌ها صرف نظر از سن، تماشا می‌کردند که کدام غذا برای اولین بار در محل هر پرچم ظاهر شده و از آن برای تعیین اینکه کدام مکان تغذیه در تکان بعدی پرچم بهتر است، استفاده کردند. این نشان می‌دهد که حافظه شبه اپیزودیک با افزایش سن در سگ ماهی برخلاف انسان‌ها کاهش نمی‌یابد. محققان فکر می‌کنند این امر به جفت گیری ماهی‌های ساتپی کمک می‌کند تا بتوانند ژن‌های خود را گسترش دهند.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.