یکی از تبعات شیوع ویروس کرونا در حدود ۱.۵ سال گذشته تاثیرگذاری آن بر آیین‌های سوگواری، خاکسپاری متوفیان در سکوت و عدم تسلای بازماندگان بوده است که این شرایط لزوم حمایت‌های اجتماعی از خانواده جانباختگان کرونایی را ضروری کرده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، طی نشدن فرایند طبیعی سوگواری و کوتاهی مراسم تشییع و خاکسپاری متوفیان و نیز برگزار نشدن مراسم ترحیم، به منظور رعایت نکات بهداشتی و پیشگیری از شیوع کرونا صورت می‌گیرد، تبعات روحی و روانی را بر خانواده‌های سوگوار تحمیل کرده و تاکنون نیز در پاسخ به این نیاز روانی و کمک به مشکلات عاطفی و روحی خانواده‌های جانباختگان کمتر راهکاری عملی ارائه شده است.

شمار جانباختگان کرونا در شهرستان سبزوار، در غرب استان خراسان رضوی، روز به روز در حال افزایش است و ویروس کرونا تاکنون خانواده‌های زیادی را سوگوار و مصیبت زده کرده است که عمده این خانواده‌ها هنوز با غم از دست دادن عزیزان خود کنار نیامده و دچار افسردگی شده اند که نیاز به مداخلات روانشناختی موثر دارند.

یکی از راه‌های کمک به افراد سوگوار در شرایط کرونایی ارائه مشاوره‌های روانشناختی به خانواده‌های متوفی و برقراری گفتمان‌های مجازی برای کاهش اختلالات سوگ است که این موضوع باید از سوی نهاد‌های مختلف و مراکز مشاوره مورد توجه جدی قرار بگیرد.

محمود شایان تبار کارشناس ارشد مشاوره خانواده گفت: در فقدان عزیزان همواره یکی از نیاز‌های بازماندگان احساس همدلی و دوست داشتن برای تخلیه هیجانات است که این فرایند در مراسم خاکسپاری با گریه کردن در آغوش نزدیکان صورت می‌گرفت که این حس همدلی در شرایط کرونایی محدود شده است.


او افزود: بیماران کرونایی علاوه بر مرگ‌های مظلومانه، تدفین غریبانه‌ای نیز دارند و در حالی که در گذشته برگزاری مراسم تشییع، خاکسپاری، آیین ختم، هفتم و چهلم درگذشتگان منجر به احیای روانی افراد سوگوار می‌شد، اما شرایط خاص سوگواری کرونایی، آلام و درد‌های خانواده‌های داغدار را مضاعف کرده است.

کارشناس ارشد مشاوره خانواده ادامه داد: قبل از بحران کرونا یکی از فرایند‌های درمان سوگ و کمک به افراد داغدیده گفتگو در فضای خانه پیرامون فرد متوفی و بیان خاطرات وی بود که منجر به تخلیه هیجانات و آرامش نزدیکان وی می‌شد، اما در شرایط کنونی نبود امکان و شرایط مطلوب برای همدردی با خانواده‌های داغدار، غم بازماندگان را بیشتر کرده است.

سامانه رایگان مشاوره سلامت

شایان تبار بیان کرد: به منظور جبران این خلاء، با همکاری انجمن روانشناسی و مشاوره روان پویش سبزوار، ارائه مشاوره رایگان سوگ به صورت حضوری و تلفنی امکانپذیر شده است که شهروندان می‌توانند با برقرای تماس با شماره ۴۴۲۶۷۰۰۶ از این خدمات بهره بگیرند.


او تصریح کرد: این سامانه مشاوره تلفنی انواع خدمات روانشناختی و آسیب‌های اجتماعی را به شهروندان و نیز خانواده‌های متوفیان کرونا ارائه می‌کند.


بیشتر بخوانید



کارشناس ارشد مشاوره خانواده تاکید کرد: عدم برگزاری مراسم سوگواری و تخلیه نشدن هیجان خانواده‌های متوفیان کرونایی، نیاز به مداخله درمانی سوگ را ضروری کرده است و ارائه مشاوره در این زمینه مانع شکل گیری اختلالات روانی و عوارض روانشناختی بازماندگان می‌شود.

سوگ‌یاد‌های مجازی جایگزین سوگواری حضوری

شایان تبار اظهار کرد: فضای مجازی بستر مناسبی برای کاهش آلام خانواده‌های سوگوار در شرایط کنونی است و همدردی با خانواده متوفیان از طریق گروه‌های خانوادگی، شبکه‌های مجازی و قرائت قرآن و فاتحه به کاهش اندوه افراد سوگوار کمک می‌کند.

او افزود: بستر‌های فضای مجازی هر چند جایگزین مراسم حضوری نمی‌شود، اما بدون شک چاپ اطلاعیه و بنر و انتشار آن در فضای مجازی و نیز برقراری تماس تلفنی و تصویری در ایجاد آرامش افرادی که عزیزان خود را بر اثر ویروس کرونا از دست داده اند، موثر است.

مشاوره سوگ، مداخله زودهنگام

علی اکبر دارینی روانشناس و روان درمانگر نیز گفت: قبل از شیوع کرونا، فرایند سوگ روال طبیعی خود را طی می‌کرد، اما اکنون برگزاری آیین سوگواری وجود ندارد و این شوک روانی در کنار برچسب اجتماعی و کروناهراسی، تحمل غم از دست دادن عزیزان را دشوارتر کرده است.

 او افزود: برای برون‌رفت از مشکلات روحی و روانی و مداخله زودهنگام، مشاوره سوگ با مشارکت متخصصان اجتماعی، روانپزشکان و روانشناسان انجام می‌شود.

روانشناس و روان درمانگر ادامه داد: در نشست‌های مشاوره سوگ که اغلب چهار تا پنج جلسه به طول می‌انجامد، مشاوره روان‌شناختی از طریق تکنیک‌های همدلی با ایجاد ارتباط با خانواده معزا، آن‌ها را تشویق به پالایش هیجانی نموده و پذیرش سوگ را برای آن‌ها تسهیل می‌کند.

تبعات اجتماعی ناشی از اختلال سوگ، نیازمند حمایت‌های روانشناختی

کاظم شبانی معاون پیشگیری بهزیستی سبزوار نیز گفت: شیوع کرونا به یکباره فرهنگ عزاداری را تغییر داده است و مرگ‌های غریبانه کرونایی و عدم برگزاری مراسم حضوری، سبب اختلال در فرآیند طبیعی سوگ و بروز آسیب‌های روحی و روانی بسیاری برای خانواده‌ها شده است.


او افزود: در روانشناسی سوگ، برپایی آیین‌های سوگواری، خاکسپاری و ختم پاسخگوی نیاز روانی بود و به تخلیه هیجانی و تسلی بازماندگان درگذشتگان منجر می‌شد، اما اکنون اختلال ایجاد شده در فرآیند سوگ بر اثر کرونا، نیاز به حمایت‌های روانشناختی از خانواده متوفیان را بیشتر کرده است.

معاون پیشگیری بهزیستی سبزوار ادامه داد: خانواده‌هایی که دچار اختلال سوگواری و بیماری‌های افسردگی شده اند باید تحت حمایت‌های روانشناختی نهاد‌های خاص و مراکز مشاوره و روانشناسی قرار بگیرند، اما این وظیفه هنوز بر زمین مانده است.

شبانی بیان کرد: چنانچه مشاوره‌های سوگ و روانشناختی به موقع به خانواده‌های متوفی، که نیاز به مداخله درمانی دارند، ارائه نشود این افراد دچار آسیب‌های دیرپا و افسردگی‌های پس از سوگ خواهند شد.

 

انتهای پیام//م.ج

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.