به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از مدیکال اکسپرس، افراد اغلب با افزایش سن بیمارتر میشوند، اما تحقیقات جدید جیل مک وین از دانشگاه آکسفورد و همکارانش نشان میدهد تاثیر ژنهای فرد بر خطر بیماری آنها با افزایش سن کاهش مییابد. محققان یافتههای جدید خود را در ۲۶ آگوست در مجله PLOS Genetics منتشر کردند.
ژنهایی که ما از والدین خود به ارث بردهایم تقریبا بر خطر همه بیماریها از سرطان گرفته تا بیماری قلبی و اختلالات خود ایمنی تاثیر میگذارد. با استفاده از فناوریهای ژنومی جدید، دانشمندان میتوانند از ژنوم یک فرد برای پیش بینی خطر بیماری در آینده استفاده کنند. با این حال کارهای اخیر نشان داده است که قدرت پیش بینی ژنتیکی افراد میتواند به سن، جنس و قومیت او بستگی داشته باشد.
در مطالعه جدید تیم مک وین بررسی کرد که آیا خطر ابتلا به بیماری ناشی از حمل ژنهای خاص با افزایش سن تغییر میکند یا خیر. به عبارت دیگر آنها میخواستند بدانند آیا پنجرههایی وجود دارد که در آن افراد بیشتر یا کمتر به بیماریهای مرتبط با ژنتیک مبتلا میشوند یا خیر. آنها از دادههای ژنومی ۵۰۰۰۰۰ نفر در بانک زیستی انگلستان استفاده کردند تا دریابند ژنتیک آنها چگونه بر خطر ابتلا به ۲۴ بیماری شایع تاثیر میگذارد. در حالی که بیماریهای مختلف الگوهای خطر متفاوتی داشتند، محققان نشان دادند که خطر ژنتیکی فرد در اوایل زندگی بیشتر است و سپس در بسیاری از بیماریها از جمله فشار خون بالا، سرطان پوست و تیروئیدهای کم کار کاهش مییابد.
در حال حاضر دلایلی که باعث کاهش خطر ژنهای فرد با افزایش سن میشود، مشخص نیست. محققان گمان میکنند ممکن است فرآیندهای ناشناختهای در کار وجود داشته باشد، چنین تعاملی بین ژنهای فرد و محیط او منجر به بیماری میشود. درک بهتر نحوه تاثیر سن بر خطر ابتلا به بیماری در ارتباط با ژنهای افراد ممکن است به محققان کمک کند تا پیش بینیهای دقیقتری در مورد اینکه آیا فرد در نهایت با آن عارضه بیمار میشود، انجام دهند.
مک وین میافزاید: کار ما نشان میدهد که نحوه تاثیر ژنتیک بر خطر ابتلا به بیماری در طول زندگی تغییر میکند. برای بسیاری از بیماریها عوامل ژنتیکی در تعیین اینکه آیا شما در اوایل زندگی به بیماری مبتلا میشوید، در حالی که سن شما افزایش مییابد، بسیار مهم هستند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/