به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، شهرستان خرم بید با داشتن گنجینهای از معادن سنگهای مرمریت تزئینی، ساختمانی و نما به رنگهای کرم، مشکی و طوسی به عنوان پایتخت سنگهای تزئینی ایران مشهور است و در زمینهٔ سرمایهگذاری به منظور فرآوری و برش انواع سنگهای تزئینی و ساختمانی شهرستانی مستعد و فعال است به نحوی که ۱۷۳ واحد سنگبری فعال در این شهرستان مشغول به فعالیت هستند و حدود ۷۰ درصد اقتصاد شهرستان توسط زنجیره استخراج تا فرآوری این ماده معدنی تامین میشود.
مشکلات زیادی پیش پای این صنعت قرار دارد به نحوی که بیتوجهی به ارتقای کمی و کیفی این صنعت، به روز نبودن تجهیزات و امکانات مورد استفاده در این بخش، عدم استفاده از حداکثر توان واحدهای سنگبری فعال و به تبع آن بهره وری پایین، خام فروشی و دهها مشکل دیگر موجب شده که پای صنعت سنگ این شهرستان همچنان لنگ و روی پاشنه بیتدبیری بچرخد.
مدت زیادی از روز حمایت از صنایع کوچک نگذشته که جهت پیگیری اوضاع و احوال این واحدهای صنعتی که قسمت عمده اقتصاد و اشتغال شهرستان را به خود اختصاص داده با دبیر انجمن صنفی کارفرمایان سنگ صفاشهر گفتوگو کردیم.
نوروزی اظهار داشت: در صنعت برش سنگ دو تکنولوژی برش قله بر و اره لنگ مورد استفاده قرار میگیرد که حدود ۶۰ درصد از تعداد کارگاه برش سنگ فعال در سطح شهرستان از تکنولوژی سنتی و قدیمی برش سنگ موسوم به قله بر استفاده میکنند که استهلاک دستگاههای موجود و بالا رفتن هزینههای تولید در این خصوص بهره وری کاری آنها را گاه بیش از ۵۰ درصد کاهش میدهد که لازم است روند پرداخت تسهیلات بازسازی و نوسازی به متصدیان با اهتمام بیشتری تسهیل و در این خصوص یارانهای در نظر گرفته شود.
او ادامه داد: در استفاده از سیستم روز اره لنگ در برش سنگ، از هر تن سنگ حدود ۱۰ تا ۱۵ متر مربع سنگ قابل استفاده، تولید میشود، این در حالی است که در سیستم قله بر که حدود ۶۰ درصد تکنولوژی برش سنگ در شهرستان را پوشش میدهد این میزان به چهار تا هفت متر مربع کاهش مییابد که خود این موضوع روند کاهش ۵۰ درصدی بهره وری و کاهش اشتغال را در یک فرایند، برابر بودن هزینههای تولید را به وضوح نشان میدهد.
او افزود: هم اکنون با احتساب کارفرمایان حدود ۲۴۰۰ فرصت شغلی مستقیم از این شغل ایجاد شده و در حال حاضر نیازمند حدود ۴۰۰ نفر کارگر ساده و فنی جهت اشتغال در مجموعه سنگبریهای شهرستان هستیم.
نوروزی با بیان اینکه در این خصوص آماده و متقاضی جذب نیروی کار از شهرستان و یا شهرستانهای اطراف هستیم، گفت: در صورت حمایت مسئولین جهت نوسازی و به روز رسانی ماشین آلات، علاوه بر اینکه توان رقابت در صادرات سنگ برای تولیدکنندگان ایجاد ارزش افزوده مینماید، رقم اشتغال در آیندهای نه چندان دور به ایجاد ۱۵۰۰ فرصت شغلی جدید خواهد انجامید.
برای پیگیری برخی موارد طرح شده، به سراغ مسئول اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان رفته و از سنگهای بیشماری که پیش پای لنگ این صنعت قرار دارد پرسیدیم.
بخشی، به عمر ۲۰ ساله شهرک صنعتی شماره یک صفاشهر و نبود زمین جهت سرمایه گذاری جدید و مشکلات آنتن دهی خطوط ارتباطی، تامین آب شرب و آسفالت آن اشاره کرد و گفت: با وجود حدود ۱۵۰ متقاضی احداث کارگاههای صنعتی برش سنگ در شهرستان و عدم وجود زیر ساختهای لازم از جمله تامین آب شهرک و مشکلاتی که در تامین برق مورد نیاز در ناحیه صنعتی شماره دو شهیدآباد وجود دارد، لزوم ایجاد بستر مناسب در این ناحیه صنعتی و یا تعریف شهرک صنعتی جدید و یا حمایت از ایجاد شهرکهای صنعتی خصوصی با پیش بینی برنامه توسعه و تکمیل زیر ساختهای لازم اجتناب ناپذیر است.
او ادامه داد: وجود نداشتن زمین کافی و تقاضای زیاد افراد سبب شده که اولا قیمت تمام شده هر متر مربع زمین بسیار بالا رود و خیلی از زمینهای کشاورزی و باغی توسط متقاضیان مورد درخواست تغییر کاربری به صنعتی قرار گیرد که در این خصوص ضمن پراکندگی احداث این واحدها و مشکلاتی که در تامین زیر ساختها برای سرمایه گذار و منظره شهری و محیط زیست ایجاد میکند، هزینههای تولید را به شدت افزایش خواهد داد.
بخشی، نوسازی سیستم ماشین آلات و خط تولید این واحدها را مستلزم حمایت مسئولان استانی و بانکهای عامل دانست و تصریح کرد: سرمایه گذاران این بخش در دریافت تسهیلات بازسازی و نوسازی و سرمایه در گردش معرفی شده به بانکها با مشکلات عدیدهای از قبیل تامین وثیقه مورد نیاز مواجه هستند، چراکه واحد سرمایه گذاری شده را حداکثر تا میزان ۳۰ درصد مورد ضمانت قرار داده و برای مابقی تسهیلات درخواست وثیقه ملکی سند دار از سرمایه گذاران میکنند.
او گفت: در حال حاضر واحدهای سنگبری با ۴۰ درصد ظرفیت خود مشغول به کار میباشند که در صورت مساعدت کارفرما در جذب تسهیلات لازم جهت تکمیل ظرفیت و توسعه طرحها، ظرفیتهای تولید و اشتغال تا صد درصد جای رشد دارد.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان سنگ گفت: در صنعت تولید و فرآوری سنگهای تزئینی، تولید کنندگان با مشکلات زیادی روبرو هستند.
او افزود: قشر تولید کننده حامی و بازوی اقتصاد کشور است و در این خصوص لازم است ادارات دارایی در بحث مالیات و تامین اجتماعی و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی در باب حمایت دوجانبه از کارگر به عنوان نیرومحرکه چرخهای صنعتی کشور و کارفرمایان به عنوان متولیان تولید نگاه ویژه و حمایتی داشته باشند.
بخشی تصریح کرد: کارگاههای ما به شدت با کمبود در تامین مواد مصرفی از قبیل تامین توری، رزین و چسب به خصوص سنگ کوپ جهت خوراک تولید مواجه اند و خواستار تامین و در اختیار قرار دادن قواره سنگ مرغوب غیرصادراتی از معدنداران شهرستان به واحدهای بومی و اهتمام مسئولین متولی به این امر شدند.
انتهای پیام/