به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، امروز عاشورا در ملکوت بار دیگر تکرار میشود، عظیمترین مصیبت عالم امروز رخ میدهد و آسمانها و زمین خون گریه میکنند، عزاداران حسینی امسال برای دومین بار محرم و عزاداری را با رنگ و بوی دیگری تجربه میکنند، دو سالی است عزاداری حسینی در کوی و برزن برایمان آرزو شده است.
بسیاری این روزها روی تخت بیمارستان یا در خانه با بیماری دست و پنجه نرم می کنند و حسرت شرکت در مراسم عزاداری مثل سال های دورتر به دلشان مانده است، برخی هم خانه و کاشانه را حسینه و تکیه حسینی کردند تا کمتر شاهد شیوع بیماری کرونا در کشور باشیم.
مراسم عزاداری بسیاری از هیئات هم از طریق رسانه ملی و صفحات هیئت ها در فضای مجازی پخش می شود تا افراد بی بهره از عطر حسینی نباشند.
افراد شرکت کننده در مراسم از جمله عزاداران یا همراهان باید از ماسک استفاده کنند.
مراسم عزادارای حسینی باید در فضای باز برگزار شود و برگزاری مراسم در فضای بسته ممنوع است.
استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه در برگزاری مراسم با اولویت شخصی بودن جایز است و در غیر این صورت این ابزار باید قبل از استفاده فرد دیگر ضدعفونی شوند.
عزاداران حسینی باید ادعیه ومهر و سجاده و از این قبیل وسایل شخصی را همراه داشته باشند و از رد و بدل وسایل شخصی پرهیز شود و محلول ضدعفونی کننده دست و گندزدایی سطوح به میزان کافی در دسترس باشد.
مکان برگزاری مراسم عزاداری قبل و بعد از حضور عزاداران ضدعفونی شود.
برپایی ایستگاههای صلواتی برای توزیع هرگونه غذا و نذورات مانند چای، شربت و شیر ممنوع است.
ساعت برگزاری مراسم محدود باشد ومدت زمان مراسم عزاداری بیشتر از ۲ ساعت نباشد.
رعایت فاصله گذاری فیزیکی حداقل ۲ متری در تشکیل دسته های عزاداری حین برگزاری مراسم رعایت شود و عزاداران از در آوردن لباس در هنگام سینه زنی و دسته روی خودداری کنند.
اّب آشامیدنی به صورت بطری های بسته بندی شده بین عزاداران توزیع شود و تدابیر لازم برای جمع آوری بهداشتی پسماند به ویژه ماسک های استفاده شده در نطر گرفته شود.
تا حد امکان افراد مسن، دارای بیماری های زمینه ای با خطر ابتلا به کووید۱۹ و زنان باردار در مراسم عزاداری شرکت نکنند.
در صورت ارائه گزارش توسط ناظران بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مبنی بر رعایت نشدن شیوه نامه های بهداشتی از سوی هیات های برگزاری مراسم و همچنین توجه نکردن به تذکرات ناظران، برخورد قانونی لازم مطابق دستورالعمل با هیات های متخلف توسط سازمان تبلیغات اسلامی به عمل آید.
آرزو دهقان دبیر انجمن علمی دانشجویی دانشکده بهداشت علوم پزشکی شهیدبهشتی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان با عرض تسلیت به مناسبت ایام محرم و عزای حسینی گفت: با توجه به همزمانی این ایام عزیز با همه گیری کووید 19 رعایت نکات برای حفظ سلامت خود و دیگران و رعایت حقوق انسانی برای پیشگیری از انتشار کووید 19 امری ضروری است.
وی ادامه داد: حتما سعی کنید که در مراسم در فضای باز شرکت داشته باشید. حتی در فضای باز نیز حتما ماسک بزنید و فاصله اجتماعی 1.5 تا 2 متر را با دیگران حفظ کنید. استفاده از ماسک باید به صورت مستمر باشد. ترجیح است که از دو ماسک استفاده کنید. حتما از ماسک سه لایه استفاده شود و دهان، بینی پوشانده شود. ماسک تا زیر چانه بیاید.
وی بیان کرد: از تجمع خودداری کنید. حضور سالمندان و افراد مبتلا به بیماری زمینه ای در این مراسم می تواند تهدید کننده سلامت این عزیزان باشد و بهتر است شرکت نکنند. در صورت مشاهده علائمی دال بر بدن درد، سردرد، سرفه، تب، گلو درد، تنگی نفس، لرز در مراسم مذهبی شرکت نکرده و سریعا به بیمارستان مراجعه کنید. در صورتی که سابقه ابتلا به کووید در یک هفته اخیر دارید از شرکت در مراسم مذهبی خودداری کنید.
دبیر انجمن علمی دانشجویی دانشکده بهداشت علوم پزشکی شهیدبهشتی ادامه داد: برگزاری مراسم به صورت عمومی با رعایت اصول" کاهش زمان مراسم، تجمع حداقلی و رعایت فاصله اجتماعی و استفاده مستمر و همگانی از ماسک" انجام می شود. برگزاری هیئت در فضای بسته با یک چهارم ظرفیت باید صورت گیرد و فضا دارای تهویه مناسب باشد. پذیرایی در مراسم به دلیل برداشتن ماسک جهت خوردن و احتمال انتشار آلودگی نباید انجام شود.
وی افزود: مایع ضد عفونی کننده در اختیار برگزار کنندگان و شرکت کنندگان قرار گیرد. از ورود افراد بدون ماسک به مراسم جلوگیری شود. ضد عفونی محل هیئت، حسینه، مساجد پس از اتمام مراسم توسط متولیان باید انجام شود.
دبیر انجمن علمی دانشجویی دانشکده بهداشت علوم پزشکی شهیدبهشتی گفت: بهتر است نذورات به صورت بسته های غذایی خشک توزیع شود. در صورت ضرورت حفظ مدل نذر، بهتر است غذا پخته و به صورت بیرون بر توزیع شود. حتما بهداشت محیط و فردی افراد تهیه کننده مواد غذایی، آشپز و افراد توزیع کننده رعایت شود.
سازمان تبلیغات اسلامی دومین گزارش ناظران وزارت بهداشت، نیروی انتظامی و سازمان تبلیغات را منتشر کرد. طبق آمار تا پایان روز هفتم ماه محرم، بیش از ۲ هزار و ۹۴۰ ناظر از ۲۰ هزار و ۹۷۷ هیئت بازدید کردند که در این بازدیدها ۱۴ هزار و ۱۸۱ هیئت مذهبی وضعیت خوبی داشتند. ۶ هزار و ۲۴۱ هیئت با وجود داشتن وضعیت مطلوب در مواردی تذکر شفاهی و ۵۱۵ هیئت نیز تذکر کتبی گرفتند و ۴۰ هیئت نیز به کمیته انتظامی ارجاع داده شدند.
بر اساس این گزارش و طبق روند نظارت، ۸۴ درصد از هیئتهایی که تذکر شفاهی گرفتند فرآیند اصلاح را آغاز کردند. در حالی که میانگین رعایت شیوهنامههای بهداشتی در کشور به زیر ۴۰ درصد رسیده است، این آمار نشان میدهد که هیئتهای مذهبی حدود ۸۰ درصد دستورالعملها را رعایت کردهاند.
معاون فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی از تذکر به هیات هایی که شیوهنامههای بهداشتی را رعایت نمی کنند خبر داد و از مردم خواست تخلفات را از طریق سامانه پیامکی ۱۰۰۰۴۶۱۵ اعلام کنند.
سردار نصرالله فتحیان مشاور وزیر بهداشت و مدیرعامل خیریه امدادگران عاشورا در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: ما برای بیست و چهارمین سال توفیق عزاداری در حسینیه امدادگران عاشورا را داریم و مراسم عزاداری به همت بانیان و تلاش مجریان و حضور عزاداران حسینی برگزار میشود و این هیات خدمات خوبی به بیماران کرونایی داده است، خیریه امدادگران عاشورایی از ٧٢ هزار بیمار سرطانی در سراسر کشور حمایت میکند.
سردا فتحیان ادامه داد: خیریه دارای یک مرکز تصویربرداری است که روزانه به ۴٠٠ بیمار مبتلا به کرونا با تعرفه مراکز درمانی خیریه خدمت میدهد همچنین خیریه یک داروخانه دارد که داروهای بیماران صعب العلاج و بیماران کرونایی را عرضه میکند و شرق تهران را تا حدی پوشش میدهد.
وی بیان کرد: هیات خیریه امدادگران عاشورا به همت امدادگران دوران دفاع مقدس شکل گرفته است و در سخت ترین حلقه سلامت یعنی خدمت به بیماران صعب العلاج و سرطانی خدمات میدهد، تمام هزینهها را بانیان پرداخت میکنند و برای دهه محرم ٢٠٠ میلیون تومان خیرین هزینه کرده اند و تعداد زیادی سبدهای ارزاق به ٧٢ هزار بیمار صعب العلاج و سرطانی علاوه بر کمک هزینه درمانی و خدمات بهداشتی داده میشود.
در این روزها که کرونای دلتا در کشور جولان می دهد امید است تا همه نکات بهداشتی را رعایت کنند چرا که در این صورت میتوانیم در کنار واکسیناسیون جان خود و هموطنانمان را حفظ سلامت کنیم.
در روزهای نخست مراسم عزاداری حسینی در ابتدای محرم برخی هیئت ها شیوهنامههای بهداشتی را رعایت نکردند که این مورد باعث شد تا برگزاری هیئت در زیر سقف ممنوع شود و هیئت ها از حسینیه ها به پادگانها، بوستانها و مدارس و کف خیابان کوچ کنند.
سعید عمرانی از مسئولان هیأت ریحانةالحسین (س) گفت: امسال برای دومین سال است که به دلیل شرایط کرونایی، حسینیه معظم ریحانةالحسین (س) را در طول دهه اول محرم در بوستان ارم برپا میکنیم. شیوهنامههای بهداشتی در این فضا با دقت بسیار بالایی رعایت میشود و حتی بیش از آنچه که اعلام شده ما رعایت و مراقبت داریم.
وی ادامه داد: در ورودیها به فضای تعبیه شده به عنوان حسینیه و همچنین فضاهای در نظر گرفته شده برای حضور خانوادگی، حتما این رعایت صورت میگیرد که افراد با ماسک حضور پیدا کنند و اگر نداشته باشند هم اهدا خواهد شد. در فضای جلسه نیز با فاصلههای اجتماعی اعلام شده افراد در مکانهای مشخص شده مستقر میشوند و تمام فضای حسینیه نیز روباز است.
عمرانی گفت: قسمت خواهران و برادران به گونهای طراحی شده تا افراد با فاصله حضور پیدا کنند. برای رسیدن صدا نیز باندهای متعدد و همچنین تلویزیونهای شهری پیشبینی شده است. برای بخش برادران، موکت و خواهران صندلی تهیه شد تا مردم روی زمین ننشینند. در مجموع، فضایی بیش از ۲۰ هزار متر مربع پیشبینی شده تا افراد عزاداری کنند. هزینههای ما نسبت به زمان برگزاری عزاداری در حسینیه خودمان، حدوداً ۳ برابر شده است.
امسال دو هیات عزاداری رایةالعباس (ع) و عبدالله بن الحسن (ع) مراسم عزاداری اجتماع عشیره عاشورا را شکل دادند و مراسم عزاداری را در فضای ۵۰ هزار متر مربعی پادگان ۰۶ ارتش جمهوری اسلامی با مداحی محمود کریمی و حنیف طاهری برگزار کنند. فضایی که پیش از برگزاری هیأت، یک سطح خاکی وسیع بود، اما هیأتیها با عزم و توان خود، کاملاً آن را سیاهپوش و کفسازی کردند.
حسین پنجهشاهی از مسئولان اجتماع عشیره عاشورا گفت: برای رعایت شیوهنامههای بهداشتی و بهرهبرداری بهتر مردم، باندهای متعدد و نورپردازی مناسبی در فضای پیشبینی شده به عنوان حسینیه تدارک دیده شده است و با توجه به اینکه مازاد جمعیت حسینیه نیز در فضای کناری مستقر میشوند، برای آنان نیز موکت، صوت و نور فراهم کردیم.
وی ادامه داد: هزینهها بهخاطر تورم بالا حداقل سه یا چهار برابر شده است و به لحاظ وسعت و شکل کار ٦ برابر شده است. با تمام اقدامات و برنامههای دیگر انجام شده میتوان گفت هزینه برپایی این اجتماع نسبت به برگزاری مجلس در امامزاده علیاکبر (ع) چیذر در سال ۹۸ بالغ بر ۱۰ برابر شده است.
انتهای پیام/
با عرض سلام
خواهشمندم خواهران در حضور مرد نامحرم از جوراب ضخیم بجای جوراب نازک زنانه پانما در رنگ های مختلف استفاده نمایند
با تشکر
التماس دعا
من عذرخواهی میکنم ولی خیلی از کسانی که الان میگن هیئت ها محل شیوع ویروسه چرا تا قبل از محرم تو جاده چالوس همچون ترافیکی بود؟؟
واقعاً شرم کنید
حالا بماند فقط ده درصد هیئتها رعایت میکنن هر جا رو دیدم تو هم بودن بدون ماسک.
مراسم عروسی که صدها نفر بدون هیچ شیوه نامه بهداشتی در هم میلولند و جشن تولد و سفر شمال و دهها برنامه دیگه هیچ تاثیری نداره؟؟؟
خجالت بکشید...
اینقدر غرض و مرضتونو آشکار نکنین