در چند روز اخیر، گزارش کاربران از ساخت اکانت و صفحه جعلی برای آن‌ها در روبیکا کم کم بیشتر شده و ابعاد آن گسترش یافته است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اگر کاربر فضای مجازی هستید حتما در این روز‌ها اخباری پر سر و صدایی از شبکه اجتماعی ایرانی روبیکا و ماجرای اکانت‌های جعلی در آن را خوانده اید.

آنچه که بار دیگر این شرکت را بر سر زبان‌ها انداخته است، ماجرای عجیب جعل گسترده اکانت‌های معروف، پرفالوور و کم فالوور اینستاگرام در این شبکه است که کاربران مدعی هستند این اکانت‌ها بدون اجازه آن‌ها ساخته شده و حتی در مواردی بدون اجازه آن‌ها محتوا در آن کپی شده است.

این اقدام در حالی است که ماده ۱۲ قانون جرائم رایانه‌ای می‌گوید: هرکس به طور غیرمجاز داده‌های متعلق به دیگری را برباید، حتی اگر عین داده‌ها در اختیار صاحب آن باشد، مجرم شناخته می‌شود.

ماجرا چه بود؟

در چند روز اخیر، گزارش کاربران از ساخت اکانت و صفحه برایشان در روبیکا کم کم بیشتر شد و ابعاد آن گسترش یافت.

این اتفاق در شرایطی رخ داد که همزمان با مطرح شدن طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی، صحبت‌هایی از ایجاد نسخه‌های ایرانی برخی نرم افزار‌های خارجی مثل اینستاگرام به میان آمد و یکی از زیرمجموعه‌های روبیکا یعنی روبینیو نرم افزاری با ویژگی‌های شبیه به ایسنتاگرام است. موضوع از این نظر اهمیت ویژه‌ای نزد کاربران پیدا کرد.

در کنار اعتراض چهره‌های معروف و پرفالوور مانند ترانه علیدوستی به این جعل، برخی اتفاقات مانند ساخت اکانت رسمی برای رضا پهلوی در روبیکا یا ساخت صفحه برای کانالی که پروکسی تلگرام را به اشتراک می‌گذارد یا دادن تیک آبی به صفحه جعلی، ابعاد جدیدی از این ماجرا را نمایان کرد که حتی ابهاماتی را درباره پشت پرده ماجرا و سازمان دهی شده بودن این موضوع رقم زد.

آشفته بازار حریم خصوصی کاربران در فضای مجازی/ در ماجرای جعل اکانت‌ها و سوء‌استفاده در روبیکا، چه قانونی از حق کاربر دفاع می‌کند؟
برخی از هنرمندان نسبت به احقاق حقوق خود مطالبه جدی داشتند

موارد این چنینی نشان می‌دهد که حفظ حریم خصوصی و احقاق حقوق کاربران در فضای مجازی از الزامات این فضا است.

روبیکا چه توضیحاتی دارد؟

اما امروز روبیکا در توضیحاتی، دخالت در ساخت شناسه کاربری بدون اطلاع افراد را تکذیب کرد.

این شرکت درباره مشابهت نام کاربری در صفحات روبینو، توضیح داد: در روبینو همانند تمام شبکه‌های اجتماعی امکان ثبت شناسه کاربری از ۵ تا ۳۰ کاراکتر برای تمام کاربران فراهم است. تنها محدودیت برای ایجاد حساب کاربری، این است که نام کاربری موردنظر قبلا توسط کاربر دیگری رزرو نشده باشد.

در تمامی شبکه‌های اجتماعی، بی‌شمار پیج و کانال، مشابه با عنوان یا شناسه افراد، توسط کاربران ایجاد می‌شود که این امر در پلتفرم روبیکا با بیش از ۴۷ میلیون کاربر یکتای رجیستر شده، وجود ۷.۶ میلیون کانال در پیام‌رسان روبیکس و ثبت بیش از ۹ میلیون صفحه در شبکه اجتماعی روبینو توسط کاربران اجتناب‌ناپذیر است.

ضمن احترام به عزیزانی که تاکنون مفتخر به میزبانی ایشان در پلتفرم روبیکا نبوده‌ایم و ایشان منتقد ایجاد کانال توسط سایر کاربران به نامشان در روبیکس و روبینو هستند به اطلاع می‌رساند سلب شناسه کاربری بدون کسب اجازه از مالک کانال یا صفحه امکان‌پذیر نیست، لذا روبیکا از تمامی صاحب‌نظران این حوزه که راهکاری برای بهبود فرآیند ثبت کانال و صفحات دارند دعوت به‌عمل می‌آورد پیشنهادات خود را به ایمیل support@rubika.ir ارسال کنند.

این رویه سابقه داشته است؟

اگرچه این موضوع، سوژه این روز‌های فضای مجازی شده، اما توضیحاتی رسمی که توسط روبیکا منتشر شده نشان می‌دهد که این موضوع از دی ماه ۹۹ وجود داشته است.

این شرکت در پاسخ به اعتراض تعدادی از بازیکنان تیم پرسپولیس نسبت به ایجاد صفحه رسمی بدون اطلاع آن‌ها در شبکه اجتماعی روبینو اعلام کرد که ایجاد این صفحات در دی ماه ۹۹ در حاشیه برگزاری دربی ۹۴ استقلال و پرسپولیس، با هماهنگی کامل باشگاه و بازیکنان و در چارچوب کمپین مربوطه صورت گرفته است و بازیکنان می‌توانند در صورت عدم دسترسی به صفحات یا تمایل به حذف آن‌ها با پشتیبانی روبیکا تماس بگیرند.

آشفته بازار حریم خصوصی کاربران در فضای مجازی/ در ماجرای جعل اکانت‌ها و سوء‌استفاده در روبیکا، چه قانونی از حق کاربر دفاع می‌کند؟
بازیکنان تیم‌های فوتبال با انتشار گسترده اکانت هایشان در روبینیو، آن‌ها را جعلی خواندند

اگرچه روبیکا اعلام کرد که بازیکنانی که مایل به داشتن این صفحات در روبینیو نیستند می‌توانند صفحه را غیرفعال کنند، اما این واکنش سخت چهره‌های فوتبالی برای این شبکه داخلی آسان تمام نشد.

آشفته بازار حریم خصوصی کاربران در فضای مجازی/ در ماجرای جعل اکانت‌ها و سوء‌استفاده در روبیکا، چه قانونی از حق کاربر دفاع می‌کند؟
اعتراض بازیکنان فوتبال و انعکاس آن بین جمعیت طرفدارشان، بازخورد بدی برای این شبکه داخلی داشت

امروز به نظر می‌رسد همان سازوکار ایجاد صفحه که روزی در قالب قرارداد‌های درآمدزایی انجام می‌شده است؛ باعث بروز این رخداد‌های نسنجیده شده است.

سوالی که بی پاسخ ماند

روبیکا اقدام عمدی و سازمان دهی شده در این باره را رد کرده و توضیح داده که صفحات مشابه یا جعلی توسط کاربران ساخته شده اند، اما جوابی به این سوال که چرا برخی از اکانت‌های غیرواقعی تیک آبی دریافت کرده اند نداده است. در صورت پذیرش غیرعمدی بودن این رویه، پس به سازوکار فعلی روبیکا برای تایید هویت اکانت‌ها و تایید تیک آبی انتقاد جدی وارد می‌شود که نیازمند تغییر رویه در این زمینه است.

خبرنگار فارس سوال در مقام پیگیری درباره علت ارائه تیک آبی به برخی از اکانت‌های فیک که شخصیت‌های حقیقی این صفحات را تکذیب کرده اند، بر آمد که نتوانستیم با روبیکا تماس بگیریم و پاسخ این سوال را منتشر کنیم.

علاوه بر این، اگرچه روبیکا خود را در این ماجرا، مایل به همکاری برای رفع مشکل نشان داده، اما راه کاری برای رفع این مشکل ارائه نکرده و تاکید کرده که امکان سلب حساب کاربری حتی جعلی بدون اجازه مالک ممکن نیست.

این آشفتگی نشان می‌دهد که به قانون مشخصی برای صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی نیاز است که حقوق آن‌ها را هم در شبکه‌های داخلی و هم در شبکه‌های خارجی حفظ کند.

منبع: فارس

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۶ ۲۶ مرداد ۱۴۰۰
من روبیکا دارم ینی امن نیست و حذف کنم؟توروخدا راهنماییم کنیذ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۹ ۲۶ مرداد ۱۴۰۰
این چیزا ربطی به اون امنیتی که مد نظر شماست نداره
Iran (Islamic Republic of)
ع
۲۳:۴۱ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
روبیکا نمی تونن اداره کنن بعد می خوان طرح صیانت تصویب کنن
Australia
ناشناس
۲۱:۴۲ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
من با کبوتر پیام میدم ولی با روبیکا و بقیه پیام رسان های داخلی هرگز
باید رقابت سالم باشه. ن بزنی فیلتر کنی مجبور کنی
من زیر باز زور نمیرم بقیه هم همینطور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۹ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
اینکار سازماندهی شده است برای توجیه طرح صیانت از کاربزان در فضای مجازی.. با هدف اقناع افکار عمومی
به زبان ساده هدف اینه که مردم قانع بشن طرح صیانت به نفعشونه و ضرورت داره..
دست از اینکارهاتون بردارید لطفا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۸ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
برنامه ایرانی اصلادانلود نکنین،برای نصب وبروزرسانی برنامه ها ازگوگل پلی استفاده کنین
Iran (Islamic Republic of)
حامد
۲۰:۵۵ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
این خط خودش نشون دهنده همه چی هست "۴۷ میلیون کاربر یکتای رجیستر شده"
واقعا 47 میلیون نفر تو روبیکا ثبت نام کردن؟
چیزی که همه مطمئن هستیم و میدونیم اینه حداکثر تعداد کاربر واقعی تو چنین نرم افزاری در خوشبینانه ترین حالت شاید چیزی بین 7 - 10 میلیون کاربر باشه.
طرح صیانت رو هنوز شروع نشده میشه فهمید آخرش چیه.
United States of America
ناشناس
۲۰:۴۱ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
ظاهرا باید از اینترنت داخلی صیانت کنیم تا اینترنت خارجی!
Germany
ناشناس
۲۰:۱۴ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
ترجیح میدم توی هیچ شبکه اجتماعی نباشم تا اینکه بخوام روبیکا و بله و این اپ های مسخره رو نصب کنم
مردم باید حق انتخاب داشته باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۱ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
صیانت از کاربران در برابر پیام‌رسانها و شبکه‌های داخلی!! چون تو اینستاگرام مطمعنا تیک آبی به کسی که اکانت فیک درست کرده نمیدن!! تازه اگر هم بدن با چنتا ایمیل و پیگیری مشکل قابل بررسی و مرتفع شدن هست!! تازه دفتر نمایندگی هم ندارن تو ایران!! اما روبیکا که شرکت ایرانی هست و تمام سرورها و مراکزش و مدیرانش همینجا هستن و تحت قوانین همین کشور داره فعالیت میکنه، هیچ اقدامی در جهت رفع این مشکل که نکرده هیچ، داره از قدرت و روابطش برای ایجاد صفحات فیک برای افراد مشهور استفاده میکنه برای جذب کاربران جدید، و به هیچ کس هم پاسخگو نیست!! پس پاسخگویی به کاربران نیاز به دفتر و نماینده تو ایران نداره، نیاز به یک سازماندهی درست و قوانین سازمانی درست و روحیه پاسخگویی داره که متاسفانه شرکت‌های ایرانی وابسته به دولت و سازمانها تا ۱۰۰ سال دیگه هم بهش دست پیدا نمیکنند!! برای صیانت از کاربران ایرانی در برابر شرکتهای دزد و کلاهبردار ایرانی اول قوانین رو درست کنید، نه کاربران و دسترسیشون به شبکه‌های خارجی رو محدود!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۹ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
بهتره فعلا شبکه های خارجی را رها کنن و به بچسبن به همین شبکه های اجتماعی داخلی و از حقوق کاربران صیانت کنن. فعلا تو همین روبیکاش موندن
Canada
ناشناس
۱۹:۴۲ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
فیلتر اینستاگرام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۰ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
وقتی بی چون و چرا ازشون حمایت میشه و بودجه های کلان داده میشه باید اینطور خودسرانه و طلبکارانه برخورد کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۸ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
حالا شما توقع دارید خارجی هارو ول کنیم و بیایم سراغ روبیکا ؟
خارجی ها حریم خصوصیمون رو رعایت نمی کنن دیگه؟ درسته ؟ مگه همینارو نمی گفتید ؟
اپلیکیشن های داخلی می خوان از داده هامون صیانت کنن؟ اینطوری ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
اشکان
۱۹:۱۸ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
روبیکا از صد تا اینستا بدتره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۵ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
اینم از شبکه اجتماعی بومی و امنی که تبلیغشو می کردن
Iran (Islamic Republic of)
بخشی
۱۸:۲۱ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
روبیکا بسیار بسیار نا امن و بی در و پیکره