به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، با آمدن ماه محرم حال وهوای شهر تغییر میکند؛ مساجد، تکایا و حسینیهها همگی فضای محرم به خود میگیرند، خیابان و کوچه خبر از یک غم و اندوه میدهند، غمی که عاشقان و طرفداران امام حسین (ع) در سینه دارند.
اینجا فرقی نمیکند که پیر باشی یا جوان، همگی در هر سن و سالی عزادار امام حسین و علمدار کربلا هستند و به عشق سالار شهیدان مشکی پوش و حال و هوای دل هایشان حسینی میشود، اینجا عشق به حسین مذهب نمیشناسد، فرقی نمیکند که شیعه علی باشند یا از برادران اهل تسنن، همگی عزاداران سید الشهدا هستند.
در این روزهای محرمی راهی خیابانهای سطح شهر که میشویم پرچمهای مشکی عزای حسین شور و حال دیگری را با خود آورده وهمه در سوگ حسین هستند؛ گویا پاره تنشان را از دست داده اند. اینجا از گوشه گوشه مساجد و تکایا صدای روضه خوانی به گوش میرسد و مردم با رعایت دستورالعملهای بهداشتی به عزادارای و سوگواری امام حسین (ع) مشغول هستند.
چراغ روشن محافل قرآنی در مساجد اهل تسنن
راهی یکی از مساجد اهل تسنن بیرجند شدیم، گروهی ۱۵ نفره دور هم نشسته بودند و قرآن میخواندند آنها کودکانشان را هم همراه آورده بودند تا از همان کودکی امام حسین (ع) و یارانش را به خوبی بشناسند و با سیره حسینی آشنا و همان گونه تربیت شوند.
گوشه گوشه مسجد را که نگاهی میانداختیم هرکسی در حال و هوای خودش بود، در این محفل افراد زیادی بودند که حاجتشان را از سید و سالار شهیدان گرفته بودند و به همین دلیل هرسال در این دوره قرآنی شرکت میکردند.
با آقای سالاری یکی از برادران اهل تسنن بیرجند به گفتگو نشستیم او از محبت و ارادت به امام حسین (ع) اینگونه میگوید: «درست است که مذهب ما با شیعیان متفاوت است، اما فداکاری امام حسین (ع) و قیامشان به خاطر حفظ استقلال و آزادی برایمان با ارزش است. به همین دلیل هرساله در مراسم عزاداری حسین نه تنها من، بلکه تمامی خانواده ام شرکت میکنند و به یاد او و بزرگواری هایش عزاداری میکنیم.»
اسماعیل پسر کوچک او هم میگوید: «دوستان زیادی دارم که شیعه هستند و میتوانم بگویم که از ۲ برادرم به من نزدیک تر هستند، هرساله ماه محرم که میرسد واقعاً حال من طور دیگری میشود انگار که معجزهای در من رخ میدهد و فرد دیگری میشوم. هر سال من هم مانند شیعیان راهی هیئت ها میشوم از بچگی در هیئت فاطمیه طبل میزدم، امسال هم اگر خداوند توفیقی بدهد در مراسم عزداری شرکت خواهم کردم.»
در روزهای محرم سفرههای پربرکت نذر امام حسین (ع) در مساجد بیرجند و جای جای خراسان جنوبی پهن میشود، نذریهایی که طعم شان با تمام غذاهای عادی فرق دارد و همه در ماه عزاداری اباعبدالله برای یک بار هم که شده سر این سفرنذری مینشینند.
نذری دادن به عزاداران امام حسین (ع) سنتی دیرینه و پسندیده است که در شب و روز تاسوعا و عاشورا به اوج خود میرسد. برادران اهل تسنن نیز در این ایام دیگهای نذریشان را برپا میکنند و شروع به پخت غلور نذری میکنند.
اهل تسنن در ارادت به اهل بیت به ویژه سیدالشهدا سر از پا نمیشناسند از پیر و جوان گرفته تا زن و مرد هر کس به نوبه خودش سهمی در سفره پر برکت امام حسین (ع) دارد، خانمها با پختن نان تنوری و مردان با عزاداری در دستهها و هیئتها عشقشان را به امام حسین (ع) ادا میکنند.
بیشتر بخوانید
یکی از برادران اهل تسنن که بانی پخت غلور نذری است میگوید: «همیشه از بزرگواریهای امام حسین (ع) شنیده بودم یک سال در ماه محرم برایم مشکلی پیش آمد و تصمیم گرفتم اگر مشکلم حل شد هر ساله در روز عاشورا غلور نذری پخت کنم و بین عزاداران حسینی توزیع کنم، چندین سال است که این کار را انجام میدهم با اینکه پارسال کرونا بود بازهم پخت غلور را انجام دادیم امسال هم اگر خداوند توفیق بدهد پخت غلور را انجام میدهیم.»
در خصوص قیام امام حسین (ع) از او پرسیدیم، خواستم نظرش را بدانم او گفت: «مطمئناً کار او آنقدر بزرگ بوده است که همچنان بعداز سالیان سال مردم برای او و خاندانش عزاداری میکنند و به یاد او هستند، هرچند غربیها و شبکههای معاند چند سالی است که به دنبال آن هستند تا قیام حسینی را تضعیف کنند و عشقی که به حسین (ع) در دلهای اهل تسنن جا گرفته را از بین ببرند، اما باید بدانند الطاف او و رحمت هایش برای ما بسیار دیده شده و من بارها کمک او را در زندگی ام دیده ام وهیچ زمان عشق او از دلم بیرون نخواهد رفت.»
حب حسین در دل اهل تسنن جا گرفته است
عشق به امام حسین (ع) در میان اهل تسنن مربوط به امروز و دیروز نیست، زمانی که تاریخچه موقوفات اهل سنت برای امام حسین را مطالعه کنیم متوجه میشویم از دورانهای بسیار قبل، اهل تسنن ارادت خاصی به امام حسین و خاندان او داشته اند.
حجت الاسلام حسینی امام جمعه سابق شهر اسدیه میگوید: «در اینکه تمامی اهل تسنن ایران محب امام حسین (ع) هستند شکی نیست، در شهرستان درمیان برادران اهل تسنن به امام حسین ارادت خاصی دارند و این را در این مدتی که امام جمعه آن منطقه بودم به وضوح دیده ام.»
در روستاهای شهرستان درمیان هم اهل سنت موقوفات زیادی برای امام حسین (ع) دارند از جمله آنها در روستای گاویچ و در روستای اِشک این منطقه نیز اهل تسنن حسینیهای به نام سیدالشهدا ساخته اند که هرساله در این حسینیه مراسم عزاداری برگزار می شود.
امام جمعه سابق اسدیه ادامه میدهد: یک سال که در روز عاشورا راهی روستای اهل تسنن نوغاب درمیان شدم دیدم که بانوان این منطقه در حال پخت نان بودند و آنقدر تعداد نانها بسیار بود که آنها را به روستاهای اطراف نیز میفرستادند و تمامی این نذرها به خاطر عشق به امام حسین است.
به سراغ یکی از مولویهای شاخص اهل تسنن بیرجند رفتیم تا نظر او را در خصوص امام حسین (ع) و عشق به او در بین اهل تسنن بدانیم.
مولوی فاروقی در خصوص جایگاه و مقام امام حسین (ع) میگوید: وقتی به تاریخچه احادیث نگاه کنیم متوجه میشویم که احترام و ارادت به امام حسین در میان اهل تسنن مربوط به امروز و دیروز نیست، بلکه سابقه چند صد ساله دارد؛ ما در کتابهای احادیث خودمان روایاتی از پیامبر (ص) و فضائل بسیار در مورد اهل بیت پیامبر خصوصاً حضرت امام حسین و امام حسن و حضرت فاطمه و حضرت علی (علیهم السلام) داریم که به چند حدیث اشاره میکنم.
پیامبر در یک روایتی میفرمایند: «اذکرکم الله فی اهل بیتی» ای مسلمانان در مورد اهل بیتم سفارش میکنم که خوبی کنید، نیکی کنید و احترام آنها را داشته باشید. این حدیث عام هست و همه اهل بیت پیامبر را شامل میشود.
احادیث خاصی هم داریم که در مورد حضرت سیدالشهدا امام حسین (رضی الله تعالی عنه) که پیامبر میفرمایند «الحسن و الحسین سیدا شباب اهل الجنه» امام حسن و امام حسین سرور جوانان اهل بهشت هستند.
مولوی فاروقی در مورد محبت اهل تسنن به اهل بیت علیهم السلام نیز میگوید: محبت اهل تسنن به اهل بیت پیامبر را طبق روایاتی که در احادیث صحیح ما آمده واجب میدانند، اهانت و توهین به هر نحوی که باشد با زبان یا عمل این را قطعاً حرام میدانند و به همین خاطر هست که ما در تمام نمازها در تشهد وقتی درود میفرستیم بر آل پیامبر هم درود میفرستیم «اللهم صل علی محمد و علی آل محمد کما صلیت علی ابراهیم و علی آل ابراهیم إنک حمید مجید اللهم بارک علی محمد و علی آل محمد کما بارکت علی ابراهیم و علی آل ابراهیم إنک حمید مجید».
او در پایان ادامه میدهد: احترام و محبت به اهل بیت پیامبر و خصوصاً امام حسن و امام حسین که از نوههای پیامبر (ص) هستند و پیامبر بسیار به آنها محبت میکرده اند، بر همه مسلمانان واجب است و اهانت و توهین به هر نحوی و به هر فردی که باشد حرام است و جایز نیست.
شیعه و اهل سنت در سایه سار پرچم امام حسین (ع)
عشق به آزادگی و حقیقت خواهی امام حسین (ع) و یاران با وفایش مختص سن و سال و دین و مذهب و حتی مرز نیست و این ارادت را میتوان در میان اهل تسنن خراسان جنوبی مشاهده کرد؛ اهل تسنن استان مانند سایر شیفتگان امام، معرفت ایشان را در سینه داشته و سوخته دل عزای سیدالشهدا هستند. برادران و خواهران اهل تسنن با برپا کردن پرچم عزای حسینی ضمن اعلام عزادار بودن، اقدام به تشکیل دستههای حسینی در مساجد کرده و با پخش غذای نذری به نیت شهدای دشت کربلا ارادت و عشق خود را به اهل بیت نشان میدهند.
قیام امام حسین (ع) درس آزادگی و مردانگی را به دوستداران خاندان اهل بیت عصمت و طهارت آموخت و همین قیام موجب زنده نگه داشتن اسلام شد.
گزارش از زهرا رضوانیان
انتهای پیام/ک