به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، سرکه بالزامیک، نوعی سرکه به رنگ قهوهای تیره و یک چاشنی ایتالیایی است که با استفاده از آب انگور تخمیر نشده تولید میشود. از این سرکه در سالادها و غذاهای مختلف استفاده میشود. خواص سرکه بالزامیک میتوان به بهبود سلامت و زیبایی پوست، کاهش وزن و چربی خون اشاره کرد.
کاهش چربی خون
سرکه بالزامیک اثر مثبت در کاهش چربی خون دارد. آنتی اکسیدانهای موجود در سرکه بالزامیک، سلولهای بیگانهخواری را که برای بدن سمی هستند و سطح کلسترول خون را بالا میبرند، نابود میکنند. با مصرف سرکه بالزامیک بهعنوان سس، میتوانید جلوی انسداد رگهای خونی بدنتان را بگیرید.
درمان رفلاکس معده و عملکرد گوارش
اسید استیک موجود در سرکه بالزامیک، ترکیبی فعال و دارای پروبیوتیک است که میتواند به هضم غذا کمک کند.
پروبیوتیک یا همان باکتریهای مفید، سلامت روده را افزایش میدهد و به هضم غذا کمک میکند. در عینحال، کل عملکرد سیستم ایمنی بدن را بالا میبرد همچنین این ترکیبات پروبیوتیک موجود در اسید استیک به برخی از افراد احساس سیری میدهد. با مصرف سرکه بالزامیک میتوان از بازگشت اسید معده به مری (رفلاکس معده) و سوزش معده پیشگیری کرد البته این درمان برای همه مناسب نیست.
بنابراین ابتدا بهتر است مقدار کمی از این سرکه را مصرف کنید و ببینید آیا علایم سوزش معده کمتر میشود یا خیر.
کاهش وزن
انواع سرکهها به ضدچاقی معروف هستند و سرکه بالزامیک هم از این قاعده مستثنی نیست. پروبیوتیکهای موجود در سرکه بالزامیک کمک میکنند که فرد احساس سیری طولانیتری داشته باشد. این چاشنی خوشطعم برخلاف مواد دیگر مانند کره و مایونز، کاملا بدون چربی است. برخی از تحقیقات نشان داده، افرادی که همراه با غذای خود سرکه بالزامیک مصرف میکنند، بهدلیل احساس سیری طولانیتر، کالری کمتری در طول روز به بدن خود میرسانند و میتوانند بهراحتی وزن کم کنند.
افراد دیابتی بخوانند
بنابر مطالعهای در سال ۲۰۰۶، مشخص شد که وقتی سرکه بالزامیک بههمراه غذا مصرف شود، قند خون را تنظیم میکند. سرکه بالزامیک باعث میشود که بعد از صرف وعدهی غذایی، قند خون فرد بیش از حد بالا نرود و سطح آن، پس از ۵ ساعت به حالت طبیعی بازگردد همچنین استفاده از سرکه بالزامیک بهعنوان چاشنی در بیشتر غذاها، بهدلیل اینکه جلوی افزایش ناگهانی قند خون را میگیرد، برای افراد مبتلا به دیابت مناسب است.
گردش خون در بدن
سرکه بالزامیک، حاوی پلی فنولهایی است که میتوانند سیستم گردش خون در بدن را بهبود بخشند. این سرکه بهدلیل اینکه از انگور تهیه شده، میتواند جلوی حملات قلبی را بگیرد و از ایجاد پلاکت در رگهای خونی پیشگیری کند. بههمیندلیل قرنهاست که مردمان بومی کشورهای مدیترانهای، این سرکه را «شفابخش» و «ضد پیری» میدانند.
فشار خون بالا
در بررسیهای سال ۲۰۰۱، مشخص شده که سرکه بالزامیک میتواند از فشار خون بکاهد. افزودن سرکه بالزامیک به غذا بهمرور زمان موجب پایین آمدن فشار خون بالا میشود. همچنین با جایگزین کردن سرکه با چربی و روغنهای مضر میتوان تا حد بسیاری از حجم مصرف چربیها کم کرد. با استفاده از یک تا ۲ قاشق چایخوری سرکه بالزامیک بهعنوان سس یا ماریناد، نه تنها غذایتان خوشمزهتر میشود، بلکه به حفظ سلامت بدنتان کمک میکند.
سلامت پوست
انواع سرکههای انگور میتوانند مانند سرکه سیب برای درمان آکنه و جوشهای عفونی و در نتیجه سلامت پوست مؤثر باشند. سرکه بالزامیک حاوی ترکیبات ضدمیکروبی، اسید استیک و آنتی اکسیدان است. این ترکیبات میتوانند بهمرور زمان رنگ و روی چهرهی فرد را بهبود بخشند. همچنین این نوع سرکه را میتوان برای درمان آکنه بهصورت موضعی استفاده کرد البته بهدلیل اینکه ممکن است موجب ایجاد لکه شود، بهتر است، این سرکه به طور مستقیم روی پوست قرار نگیرد همچنین گنجاندن سرکه بالزامیک در رژیم غذایی، موجب تمیزی و روشن شدن پوست میشود.
جراحتها را درمان میکند
سالهای بسیاری است که از سرکه بالزامیک برای درمان زخم و جراحتها استفاده میشود. بنا به گفتهی برخی از کارشناسان تغذیه، سرکه بالزامیک، ضدقارچ، ضدباکتری و ضدویروس است. البته این ادعا هنوز بهدرستی بررسی و تحقیق نشده است.
گرفتگی بینی را برطرف میکند
با افزودن کمی سرکه بالزامیک به آب جوش و تنفس بخار آن میتوان گرفتگی بینی را برطرف کرد.
خطرات و عوارض سرکه بالزامیک
بنابر برخی از مطالعات و بررسی محققان، سرکه بالزامیک عوارضی هم دارد که البته در مقایسه با فواید آن، بسیار ناچیز هستند. مصرف سرکه بالزامیک خام، موجب تورم گلو و صدمه به مری میشود. در ضمن ممکن است با صدمه زدن به جدارهی معده، فرد را دچار معده درد کند البته این عوارض پس از مصرف زیاد و بیش از حد این سرکه بهوجود میآید. هر زمان که احساس درد یا سوزش معده کردید، باید بلافاصله از مصرف سرکه بالزامیک خودداری کنید. مقدار مصرف روزانهی این سرکه، حداکثر ۲ قاشق غذاخوری است. هنگام خرید این سرکه، دقت کنید که اصل و خالص آن را که حاوی قند اضافی نیست، بخرید.
استفاده از سرکه بالزامیک در رژیم غذایی
استفاده از نوعی شیره بالزامیک در رژیم غذاییتان مفید است. برای درست کردن این شیره به کمی شکر، نمک و سرکه بالزامیک نیاز دارید. ۴۵۰ گرم سرکه را درون ماهیتابهای بریزید و نصف فنجان شکر و یک قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید. ماهیتابه را روی حرارت بگذارید و صبر کنید تا سرکه بجوشد. محتویات سرکه باید به نصف مقدار خود برسد. در این زمان شیره سرکه بالزامیک کاملا غلیظ شده است. بگذارید شیره شما سرد شود. بعد آن را درون ظرفی دردار قرار بدهید و در یخچال بگذارید
طرز تهیه سالاد کاپرزه
این نوع سالاد قدیمی اشتهاآور، حاوی آنتی اکسیدان، ویتامین C و ویتامین K است. بین ورقههای نازک گوجهفرنگی، ورقههایی نازک از پنیر موزارلا و برگ ریحان قرار بدهید و روی آن روغن زیتون، نمک دریا و سرکه بالزامیک بریزید. سالاد خوشطعم کاپرزه آماده میشود.
انتهای پیام/